Merlot – prietenosul cu potential!

Descendent direct din Cabernet Franc si var bun cu Cabernet Sauvignon si Carmenere, soiul Merlot s-a aflat mai tot timpul in umbra aristocraticului Cabernet, consacrarea sa provenind tot de pe urma unor cupaje, clasicele bordeleze (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot), in care rareori s-a aflat pe postul de „primadona”. Criticii, mai ales cei francezi, i-au reprosat ca nu are greutatea si sobrietatea Cabernetului Sauvignon si nici poezia Pinotului Noir si ca din acest soi nu poate iesi decat cel mult un vin mediu in complexitate. Merlotul, insa, a continuat sa dea vinuri rotunde, catifelate si prietenoase, calitati pe care producatorii din Lumea Noua au pariat, transformandu-le in ultimii 10-20 ani intr-un nou trend de consum. In Romania, soiul Merlot are doua atuuri de partea sa: este cultivat in aproape toate arealele vitivinicole si sta destul de bine in preferintele consumatorilor.

Publicitate
Excursii

Nu mai putin de 29 de vinuri romanesti din soiul Merlot au fost analizate si punctate de editorii Vinul.Ro. Vinurile au fost cumparate din retail, cu preturi cuprinse intre 8,85 si 38 de lei. Degustarea a fost „monitorizata“ de catre Costel Cainamisir, director comercial Vinarte, si de catre Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar. Analiza de vinuri Merlot s-a inscris printre cele mai reusite degustari de soi realizate de Vinul.Ro in 2010, media degustarii fiind de 67,8 puncte. Din cate se pare si producatorii romani sunt atrasi de calitatile acestui soi, dovada fiind numarul destul de mare al probelor notate peste 70 de puncte (pragul vinurilor peste medie), vinuri bine lucrate, complexe si echilibrate. Cele mai bune doua vinuri din aceasta sesiune au fost Merlot Prince Mircea 2008 (complex, intens si echilibrat, cu taninuri bine integrate si aciditate vioaie de visine amarui) si Merlot La Cetate 2008 (rotund si elegant, cu o evolutie foarte buna, dovada nivelul ridicat al aciditatii si modul in care acesta sustine restul componentelor), care au fost punctate cu 84, respectiv 82 de puncte (categoria vinurilor de recomandat). Aceste doua vinuri au fost, de altfel, si cele mai scumpe din aceasta degustare.

In categoria Merlot-urilor cu punctaj mai mare de 70 de puncte, au fost apreciate nu mai putin de 10 vinuri (V – Legends of Transylvania 2008, Prahova Valley Special Reserve 2007, Menestrel 2007, Prahova Valley Reserve 2008, Calauza 2009, Castel Starmina 2008, Valul Roman 2006, Domeniul Coroanei Segarcea 2008, Rapsod 2008 si Conu’ Alecu), lucru rar intalnit in cazul altor analize pe soiuri realizate de noi. Aceste vinuri au impresionat prin echilibrul componentelor, evolutia buna la sticla (in cazul unora) si amprenta aromatica. V – Legends of Transylvania 2008 (16,14 lei) si Merlot Prahova Valley Special Reserve 2007 (17,9 lei) sunt vinurile cu cel mai bun raport pret-calitate din aceasta degustare, ambele primind 79 de puncte, foarte aproape de categoria „vinurilor de recomandat”. Un alt vin care ne-a placut a fost Merlot Menestrel 2007 (gustul proaspat si intens, cu o aciditate ridicata si postgust de dulceata de visine si atingeri de unt si condiment), apreciat de noi la 76 de puncte, deoarece la capitolul corpolenta pare sa fie intr-o usoara scadere de forma.

Publicitate
IPPU

In categoria vinurilor punctate intre 60 si 69 de puncte, au intrat 12 Merlot-uri, acestea fiind depunctate pentru unele dezechilibre dintre componentele gustative si aromatice si pentru unele note vulgar-oxidative cauzate de o evolutie defectuoasa si mult prea rapida la sticla. Sub 60 de puncte au fost apreciate numai cinci vinuri, unele dintre ele fiind aproape imposibil de baut.

PROFIL DE SOI
MERLOT
ORIGINI:
Soi inregistrat oficial in 1784, in Bordeaux, Franta
PRODUCTIE LA HECTAR: de la 6 pana la 16 tone/hectar
CANTITATE DE ZAHAR ACUMULAT: 190-220 grame de zahar per litru
TARIE ALCOOLICA: 11-15 % vol. alc.
CULOARE: rosu intens, cu tente rubinii
AROMA: visine amarui, capsune, prune uscate, coacaze, condiment
GUST: visine amarui, cirese coapte, zmeura, condiment, tabac
POTENTIAL DE MATURARE: de la 3 la 12 ani.

MERLOT PRINCE MIRCEA 2008
DOC-CMD Vanju Mare, 13% vol. alc., sec
Producator: Vinarte
Achizitionat din Real Hypermarket
Un vin care se lasa descoperit mai greu, tonurile de buchet de sticla acoperindule usor pe cele de fruct. Nasul etaleaza un complex elegant si rotund de visine amarui, trufe, condiment si cutie de lemn, cu niste subtonuri cerneloase. Taninuri bine integrate si aciditate vioaie de visine amarui. Final lung de prune uscate, mirodenii si piper rosu.
Pret: 38 lei
84 de puncte

MERLOT LA CETATE 2008
IG Dealurile Olteniei, 14% vol. alc., sec
Producator: Crama Oprisor
Achizitionat din Real Hypermarket
Arome placute, elegante si complexe de visine, lemn, tufanele si condiment. Are parte de o evolutie foarte buna, dovada nivelul ridicat al aciditatii si modul in care acesta sustine restul componentelor. Gustul este rotund, cu senzatii de visine, trufe, vanilie si mirodenii uscate si un postgust lung si intens.
Pret: 27,49 lei (in promotie)
82 de puncte

MERLOT V – LEGENDS 2008
IG Viile Timisului, 13,5% vol. alc., sec
Producator: Cramele Recas
Achizitionat din Real Hypermarket

Tonuri aromatice mai inchise, de evolutie, care trimit catre lemn, brusture, condimente si trufe, cu unele atingeri de visine amarui. Senzatia dulceaga ce caracterizeaza intreg parcursul gustativ este echilibrata de o aciditate vioaie. Pe final, vinul se rotunjeste si creste in intensitate, impunand tonuri de visine, cirese si lemn. Un vin de gastronomie.
Pret: 16,14 lei
79 de puncte

MERLOT PRAHOVA VALLEY SPECIAL RESERVE 2007
13% vol. alc., sec
Producator: Cramele Halewood
Achizitionat din Real Hypermarket
Inca un vin care are nevoie de putin timp ca sa respire in pahar. Aromele initiale dulci lasa dupa aerare locul unui complex placut de fruct si condiment. Aciditatea ridicata si taninurile bine integrate, contribuie la savoarea postgustului de ierburi aromate. Un vin mai suplu, dar plin de viata si intens.
Pret: 17,9 lei
79 de puncte

MERLOT MENESTREL 2007
DOC-CMD Dealu Mare Ceptura,
12,9% vol. alc., sec
Producator: Crama Rotenberg
Achizitionat de la distribuitori

Intens si placut, cu arome evoluate de vanilie, trufe, menta si cimbru, care imbraca tonurile visine amarui. Gustul este proaspat si intens, cu o aciditate ridicata si postgust de dulceata de visine si atingeri de unt si condiment. Evolutie sesizabila buna, dar pare sa aiba mici cusururi la capitolul corpolenta.
Pret: aproximativ 35 de lei
76 de puncte

MERLOT PRAHOVA VALLEY RESERVE 2008
IG Dealurile Munteniei, 13% vol. alc., sec
Producator: Cramele Halewood
Achizitionat din Real Hypermarket
Aciditatea ridicata il dezechilibreaza un pic, facandu-l sa para subtire si aducand in gust note de mere crude. Aromatic se apropie mai mult de notele de bacanie, frunze uscate, lemn si un pic de iod. Taninurile sunt bine integrate si ii dau greutate. Atacul este verde, iar finalul condimentat, de piper proaspat zdrobit.
Pret: 14 lei
73 de puncte

MERLOT CALAUZA 2009
IG Colinele Dobrogei, 13,5% vol. alc., sec
Producator: Crama Oprisor
Achizitionat din Real Hypermarket
Vin tanar, cu o culoare rubinie si arome ierbos-brusturoase, cu tonuri de visine amarui, drojdii si condiment. Aciditatea ridicata se face simtita inca din nas. Cu toate ca atacul este foarte acid, pe partea centrala a gustului vinul devine catifelat, iar pe final condimentat. Mai are nevoie de timp.
Pret: 11,9 lei
 73 de puncte

MERLOT CASTEL STARMINA 2008
DOC-CMD Vanju Mare, 13% vol. alc., sec
Producator: Vinarte
Achizitionat din Real Hypermarket
In prima faza, nasul etaleaza doar niste note brusturoase si un pic de sulf, dar dupa putin timp se desface in note de visine, cutie de lemn si trufe. Atacul aduce senzatii dulcege de cirese si visine coapte, dar si o astringenta de taninuri uscate. Final puternic, magiunos.
Pret: 15,7 lei
72 de puncte

MERLOT VALUL ROMAN 2006
DOC-CT Murfatlar, 12,5% vol. alc., sec
Producator: Vinex Murfatlar
Achizitionat din Real Hypermarket
Bine inchegat aromatic pentru un vin de varsta sa, cu o evolutie la sticla buna, care i-a imprimat niste tonuri de cafea si ierburi uscate. Atac cu senzatii dulci de fructe rosii de padure. Gustul este un pic cam scurt, fara amplitudine, iar daca ar fi sa ne luam dupa aciditatea ridicata pare mult mai tanar.
Pret: 9,68 lei
72 de puncte

MERLOT DOMENIUL COROANEI SEGARCEA 2008
DOC-CMD Segarcea, 13% vol. alc., sec
Producator: Domeniul Coroanei Segarcea
Achizitionat din Real Hypermarket
Un vin usor inchis, cu arome dense de talpa de paine, visine negre, brusture, piele si iarba uscata. Senzatiile dulci din gustul destul de subtire, par de origine oxidativa, iar finalul este amarui si condimentat. Alcoolul iese in evidenta mai ales in postgust.
Pret: 21,5 lei
71 de puncte

MERLOT RAPSOD 2008
DOC Dealu Mare Ceptura
13,1% vol. alc., sec
Producator: Crama Rotenberg
Provenit de la producator
Un vin care pare sa fi involuat, mai ales ca a aparut si un inceput de oxidare. Arome intense, un amestec de tonuri dulci, de fructe negre de padure, cu note de frunze uscate si brusture. Gustul este catifelat, rotund, cu senzatii de vanilie si cirese, dar finalul este destul de scurt si mediu in intensitate.
Pret: 18 lei
71 de puncte

MERLOT CONU’ ALECU
DOC-CT Murfatlar, 13% vol. alc., demisec
Producator: Murfatlar Romania
Achizitionat din Real Hypermarket

Cu toate ca din punct de vedere aromatic pare usor atipic, vinul nu este rau, nasul dezvoltand arome de fructe negre si tufanele. Zaharul din gust este bine integrat, lucru ce face ca vinul sa se prezinte rotund si echilibrat. Postgust condimentat, mediu.
Pret: 16,19 lei
70 de puncte

MERLOT CLASIC
VS IG Dealurile Munteniei
13% vol. alc., sec
Producator: Vinarte
Achizitionat din Real Hypermarket
Acest Merlot a avut parte de o evolutie la sticla nu foarte buna, dezvoltand pe langa notele de fructe rosii si niste senzatii aromatice incinse, de iod si iarba uscata. Gustul este subtire, de visine crude, cu un final amarui-acrisor.
Pret: 9,49 lei
69 de puncte

MERLOT GORDIANA 2007
DOC-CMD Odobesti
13% vol. alc., sec
Producator: Tenuta Odobesti
Achizitionat din Real Hypermarket
Evoluat, cu o culoare rosucaramiziu si arome nu foarte intense de cimbru, iod si condiment. Gustativ este brusturos, acid, aproape salbatic. Pe final vine cu niste senzatii dulci-condimentate. Taninurile ii dau densitate.
Pret: 16,14 lei
69 de puncte

MERLOT VINUL CAVALERULUI 2008
IG Colinele Dobrogei
13% vol. alc., sec
Producator: SERVE
Achizitionat din Real Hypermarket
Senzatiile aromatice de urzica fiarta si frunze uscate le pun in plan secund pe cele de fruct. Gustul sufera la acelasi capitol (aromatic), plecand destul de acid, pe final devenind condimentat, usor taninos, cu note de visine amarui.
Pret: 19,9 lei
68 de puncte

MERLOT MAIASTRU 2008
IG Dealurile Olteniei
14,5% vol. alc., sec
Producator: Crama Oprisor
Achizitionat din Real Hypermarket
La primul contact arata niste arome brusturoase, acide si minerale, cu subtonuri de visine si cirese. In gust pleaca cu niste senzatii dulci si cu o aciditate destul de ridicata, de fragute si visine, pe final devenind condimentat. In postgust se simte un usor dezechilibru.
Pret: 17,29 lei
67 de puncte

MERLOT BECIUL DOMNESC 2006
DOC-CMD Cotesti
13% vol. alc., sec
Producator: Vincon Vrancea
Achizitionat din Real Hypermarket

Un vin simplu, care pare ca a obosit. Arome de buchet de sticla, usor reductiv-oxidative, cu tonuri de tufanele si coacaze. Gustul este dezechilibrat, fiind dulceag in atac, postgustul etaland o combinatie de nuante de acru-amarui-condimentat.
Pret: 13,63 lei (in promotie)
67 de puncte

MERLOT ZESTREA MURFATLAR 2008
DOC-CT Murfatlar
12,5% vol. alc., demisec
Producator: Murfatlar Romania
Achizitionat din Real Hypermarket
Arome mai vioaie de fructe rosii, cu un pic de miere, si aciditate ridicata, ce aminteste de visinele amarui. Gustul este subtire, fara personalitate, cu un final amarui-dulceag. Un vin popular, fara prea mari pretentii.
Pret: 11,9 lei
65 de puncte

MERLOT DEALU MARE
VS, 12% vol. alc., demisec
Producator: Vinterra
Achizitionat din Real Hypermarket
Din atac pana in postgust nu dezvolta altceva decat tonuri dulci de gem de gutui. Un vin subtire, fara corp, aflat intr-o stare considerabila de oxidare si cu o aciditate ce se face simtita in valuri.
Pret: 10,72 lei
65 de puncte

MERLOT MUGUR DE VITA
DOC-CT Murfatlar
12% vol. alc., demidulce
Producator: Murfatlar Romania
Achizitionat din Real Hypermarket
Pe sub aromele intense de tufanele, lactate si visine se simte un inceput de oxidare. Gustul este destul de dulce, fara insa sa poata sa ascunda unele note mai putin placute. Aciditatea nu reuseste sa se ridice la nivelul zaharului, vinul parand greoi.
Pret: 8,85 lei
64 de puncte

MERLOT BOIER BIBICU 2008
DOC-CMD Zoresti,
12% vol. alc., sec
Producator: Casa de Vinuri Zoresti
Achizitionat din Real Hypermarket
Nasul acestui vin este o combinatie de senzatii dulci si buchet de sticla. Un vin un pic obosit, cu inceput de oxidare. Senzatii de cutie de lemn, piele, si tufanele. Gustul, destul de fad si subtire, este dominat de niste tonuri de mere batute.
Pret: 10,9 lei
 64 de puncte

MERLOT VINURI DE AUR VALEA CALUGAREASCA 2008
DOC Dealu Mare,
11,5% vol. alc., sec
Producator: Rovit Valea Calugareasca
Achizitionat din Real Hypermarket
Note de refermentare, dulci-magiunoase, cu atingeri de muscata, glucoza si menta. Atacul este dulce, dezechilibrat, cu tanini rugosi. Aciditatea se exprima in straturi, deoarece vinul sufera si la capitolul structura.
Pret: 11,24 lei
63 de puncte

MERLOT CASA DE VINURI HUSI 2005
DOC-CMD Husi,
12% vol. alc., demisec
Producator: Casa de Vinuri Husi
Achizitionat din Real Hypermarket
Un vin fara structura, cu taninuri nu foarte bine integrate si o aciditate dezechilibranta. Aromatic trimite catre cauciuc, visine si cutie de lemn.
Pret: 11,45 lei
63 de puncte

MERLOT BLACK PEAK 2007
DOC Vanju Mare,
13% vol. alc., sec
Producator: Vinterra
Achizitionat din Real Hypermarket

Un vin oxidat, trecut, cu arome neplacute si aciditate volatila. Gustul subtire si dulce, de fructe coapte, este dominat de o aciditate care iese din corp.
Pret: 18,9 lei
62 de puncte

MERLOT SECRETUL LUI BACHUS
IG Dealurile Moldovei,
10,5% vol. alc., demisec
Producator: Bachus SA
Achizitionat din Real Hypermarket
Culoare spalacita si tonuri aromatice de polen, miere si capsune. Zaharul din gust incearca fara succes sa acopere niste defecte de igiena si de fermentare.
Pret: 9,16 lei
59 de puncte

MERLOT GENERAL RASCU 1933 2006
DOC-CMD Dealu Mare,
13% vol. alc., sec
Producator: Tenuta Odobesti
Achizitionat din Real Hypermarket
Un Merlot care a evoluat nu foarte reusit, aromele sale capatand tonuri reductive ce trimit catre de tomate si usturoi. In gura este neplacut, acru, cu o aciditate volatila.
Pret: 20,49 lei
57 de puncte

MERLOT DIVIN
DOC-CT Dealu Mare Sahateni,
12,5% vol. alc., sec
Producator: Domeniile Sahateni
Achizitionat din Real Hypermarket

Arome neplacute, reductiv-oxidative. Un vin inchis si incins, cu arome dezechilibrante de carton umed si ou fiert.
Pret: 18,59 lei
57 de puncte

MERLOT SOLARIS 2005
DOC Dealu Mare,
12,5% vol. alc., sec
Producator: Oenoterra
Achizitionat din Real Hypermarket

Miros oxidat, prafos, cu tonuri de pacura. Gust foarte subtire, dezechilibrat, cu note neplacute.
Pret: 13,43 lei
54 de puncte

MERLOT PIETROASA
IG Dealurile Moldovei,
11% vol. alc., demisec
Producator: Bachus SA
Achizitionat din Real Hypermarket
Pare un vin dezbracat de arome, nasul trimitand mai mult catre miere fermentata si capsune crude. Gustativ se „evidentiaza” prin dezechilibrul zaharaciditate si tonurile terne si subtiri. Postgust reductiv, sintetic.
Pret: 9,69 lei
54 de puncte

LEGENDA
Sub 50 de puncte
– nu il recomandam in niciun caz
Intre 50 si 59,9 puncte – parerea noastra este sa nu-l bei, chiar daca platesti mai putin de 10 lei!
Intre 60 si 69,9 puncte – de baut doar daca esti nevoit. Nu da pe el mai mult de 17 lei!
Intre 70 si 79,9 puncte – vin de calitate peste medie. Sfatul nostru este ca poti da pe el chiar si 30 de lei
Intre 80 si 87,9 puncte – vin pe care poti sa-l recomanzi si altora, pana in 70 de lei
Intre 88 si 91,9 puncte – vin remarcabil. Alegerea perfecta, pana in 125 de lei!
Intre 92 si 96,9 puncte – vin exceptional, tu decizi cat te tine buzunarul
 – vin pe care il intalnesti rareori in viata. Daca te intereseaza calitatea, chiar merita sa faci eforturi financiare!