Merlot Alira 2009 – experienta bordoleza si “terroir” dobrogean

Compania WineRo a lansat la sfarsitul saptamanii trecute primul vin din gama Alira, Merlot 2009, creatie a oenologului francez Marc Dworkin. Potrivit reprezentantilor companiei, Merlot Alira 2009 va fi disponibil pe piata romaneasca incepand cu luna noiembrie, intr-o editie limitata de 45.000 de sticle.

Publicitate
Vinarte

Alira Merlot 2009 are personalitate, corpolenta, fructuozitate si, cel mai important, este un vin echilibrat, prietenos, usor de baut, un vin gandit pentru consumator. Acest produs poate fi incadrat in segmentul superpremium, prin prisma calitatii, la un pret intalnit in acest moment la produsele de inceput al segmentului premium”, descrie Marc Dworkin, oenologul WineRo, vinul obtinut din podgoria de la Aliman.

Pana acum WineRo a facut in Romania investitii de 2,5 milioane Euro pentru achizitia si plantarea a 80 de hectare de teren la Aliman, unde au fost cultivate soiurile Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon. De asemenea, conform administratorului WineRo, Ghenadie Bobeica, de curand a fost obtinuta finantare din fonduri UE pentru infiintarea unei crame de vinificatie in comuna Rasova, Constanta. Valoarea totala a proiectului este de 4,7 milioane Euro, din care 2 milioane de Euro reprezinta finantare nerambursabila, iar 2,7 milioane Euro reprezinta co-finatarea pentru constructia cramei.

Publicitate
IPPU

Societatea WineRo SRL a fost infiintata in anul 2006 de Dr. Karl-Heinz Hauptmann (co-fondator al companiei ECM in Cehia si fost Director al Merrill Lynch London). Societatea are sediul in Bucuresti, iar podgoria a fost infiintata in 2007-2008 in localitatea Aliman, Constanta.

Oenolog cu o vasta experienta, Marc Dworkin are trecute in CV nume grele precum Company Benjamin et Edmond de Rothschild (Bordeaux), Vignobles Bessineau, Belves-de-Castillon, Chateau Larmande, Grand Cru Classé de Saint-Emilion, Chateau Bellefont Belcier, Grand Cru Classé de Saint Emilion si Chateau Grand Destieux, Saint Emilion Grand Cru. Incepand cu 1999, a inceput sa lucreze ca oeno-consultant pentru crame noi infiintate din Bulgaria (Bessa Valley, Belvedere, Katarzyna, Group Gradus), Israel (Bin Yamina), Turcia (Kavaklidere), China si Romania.

Evenimentul de la Aliman a fost organizat cu ajutorul companiei Scania, care a asigurat transportul invitatilor.

11 thoughts on “Merlot Alira 2009 – experienta bordoleza si “terroir” dobrogean

 1. Cu totii ne dorim sa oferim consumatorului din Romania ceva de calitate, noi ne-am propus ca pe linga calitate sa oferim si un pret foarte bun. Vom incepe un program de prezentare a vinului nostru si va vom convinge ca ne-am atins obiectivul.

 2. @desonac

  Barigue din 2006 si 2007 de la trei producatori din Franta (pentru fiecare an). Vinul a stat din decembrie 2009 pana la sfarsitul lui iulie 2010.

  Blazonul va aparea dupa ce vinul va confirma asteptarile lui Stephan von Neipperg.

 3. @marceliureş

  🙂 Nu poti sa nu fii un pic sentimental cand faci ceva atat de „capricios” ca agricultura. Am discutat cu Stephan si cred ca a inceput sa creada in potentialul Romaniei dupa ce a gustat prima ALIRA. Fiind din Bordeaux, a apreciat in primul rand echilibrul si cum este incadrat alcoolul de 14.7 si lemnul in rezultatul final. Chiar daca cunoasteti merlot-ul de la ENIRA, senzatiile pe care le ofera ALIRA va vor surprinde.

 4. @desonac

  Nici proiectul ENIRA nu a aparut imediat (2001-2003). Vedeti sticla de Easy care nu are blazonul pe eticheta principala.

  Cat priveste lansarea pe piata, vinul mai trebuie sa stea la sticla. Il veti gasi in magazine (inclusiv Vinexpert) la sfarsitul lunii noiembrie.

 5. vinul e BUN …dar metodele lasa de dorit…nu beau ALIRA nici gratis..::(((

 6. Puteti intreba producatorii ce metode folosesc (sub sanctiunea falsului in declaratii) pentru obtinerea unui vin asa BUN…?!!! si dupa ce posteaza ….discutam

 7. @iustinian,
  Draga iustinian, cred ca folosesc metode normale in comparatie cu alti producatori locali care scot vinuri la 4,50 ron sticla, nu crezi?

 8. Stiu metodele de obtinere a vinului….dar acestia sunt sub orice alta critica…!!!…faptul ca unii cred ca metodele sunt comparabile ….e marea lor „capcana” ……..aici vorbim despre etica, prestanta,moralitate ,virtute,prestanta,calitate…etc…elemente care sa reflecte pretul….daca alira era la 5 ron ….. ,nici nu ma deranjam sa postez…concluzia e ca nu cred ca se merita sa se faca comparatii cu vinuri de 5 ron sticla (nu da bine la imagine )……

 9. vinul e bun … poate fi oricine de cârcotaş…dar pot spune că merlotul în yonă face ravagii…se duce cu toate sus…şi aciditatea e spre foarte bine…

Comments are closed.