Ultima degustare organizată în 2021 de o comisie de degustare Vinul.ro a avut ca obiect principal vinuri din Dealu Mare, Vrancea și Huși. Surpriza ediției a constituit-o gama DFR din portofoliul Domeniilor Franco-Române (Gura Vadului-Săhăteni), unde un Merlot foarte tânăr (2019) dar extrem de expresiv a câștigat unanim sufragiile celor șase degustători care au compus comisia de evaluare, clasându-se pe primul loc.
Punctaj de Medalie de Aur pentru Merlot DFR 2019

Merlot-ul DFR 2019 a obținut 91 de puncte (echivalentul Medaliei de Aur la Premiile de excelență Vinul.ro, care se acordă pentru punctaje între 90-94)). La degustare au participat 22 de vinuri, media generală fiind de 83 puncte (iar media pentru vinurile roșii 85 puncte). Un alt DFR care s-a distins cu această ocazie a fost încă foarte tânăra Fetească neagră BIO 2020 demisec, care a obținut 88 puncte după numai un an de învechire la sticlă și care promite, din acest punct de vedere, o evoluție cel puțin la fel de interesantă. Și Feteasca neagră BIO Vigneron din 2014 a obținut un cinstit 86 puncte, părând a-și fi depășit deja maximul, iar dulcea Tămâioasă românească DFR 2020, încă departe de potențialul pe care-l poate atinge prin învechire la sticlă, a obținut 85 (85-89 = Medalie de Argint la Premiile de excelență Vinul.ro).
Reamintim că Domeniile Franco-Române, fondate de către burgundezul Denis Thomas, binecunoscut în lumea pasionaților de vin de la noi din țară, a certificat prima plantație BIO din România – încă din 2006. Din 2019, compania a fost preluată de un grup de tineri investitori autohtoni care au adăugat 45 de hectare în portofoliul viticol al cramei și au adus noi energii investiționale și manageriale pentru renașterea acestei companii, în cadrul unei viziuni moderne, orientată către viticultura sustenabilă, ecologică. Așa cum am arătat într-un articol anterior, începând cu recolta 2019, vinurile purtând eticheta DFR sunt realizate de enologul și consultantul Liviu Grigorică, în timp ce rezervele istorice ale cramei, produse înainte de preluarea de către noul acționariat, sunt comercializate sub numele de “Vigneron – crée par Denis Thomas”