De la restaurantul Blid – locantă românească, din Capitală, mai întâi o rețetă românească de… midii. Românească până-n “măduva moluștei”, după cum zice Cosmin Dragomir, fondatorul locantei (și al Editurii Gastroart, specializată în gastronomie): “Midiile au fost consumate pe teritoriul nostru de foarte mult timp, fiind un ingredient la îndemână, ușor de cules și de preparat. Secretul gătirii lor, prin care evităm toxiinfecțiile alimentare grave date de fructele de mare, constă în două etape: când le cureți le arunci pe cele care nu se închid, după ce le gătești le arunci pe cele care nu s-au deschis. Prepararea lor durează la fel de puțin: se face un sos (limita e cerul…): noi am preferat unul clasic, cu mult unt, vin alb, usturoi și mult leuștean verde. Leușteanul e o plantă puternic aromată care, în trecut, avea o arie de utilizare mult mai mare dar în prezent este frecvent folosită în bucătăriile est și central europene”. Cu Riesling, baby! Rhein Riesling Caloian (asta e de la mine, dar vă asigur că e bună – asocierea, adică).
Cum sună “Carne de rață cu măcinătură de orez și foaie de varză murată”? Ca sarmaua românească, nenea!
Despre sarmale se pot scrie și s-au scris sute/mii de pagini. Concluzia e simplă, mi-a zis Cosmin Dragomir, jurnalistul de gastronomie și my partner in crime pentru Congresul Național & Ziua Națională pentru gastronomia și vinurile din România: “Sunt ȘI ale noastre, sunt Și românești, chiar dacă mama lui Burebista nu a rulat tocătură în frunză de varză în Laboratorul din Bucegi”. La Blid, restaurantul pe care l-a co-fondat, meniul conține tot timpul câteva feluri de sarmale – o veritabilă colecție de mâncat, cum ar veni! – cu acest preparat ceremonial de care suntem atât de atașați. „Există sute de rețete, iar aria de răspândire a lor cuprinde tot globul: sarmale se fac și în nordul Patagoniei și în Kenia și în Japonia. Cum varianta ireductibilă a lor constă într-o măcinătură/umplutură de ceva în înveliș vegetal, variațiunile la temă sunt nenumărate”.
Cele de rață în frunză de varză murată sunt aproape identice cu cele clasice: doar carnea diferă. Rața are meritul de a fi o pasăre grasă, foarte gustoasă, și este echilibrată perfect de aciditatea verzei murate. Cu Rusalcă albă sunt de vis!
Blid – locantă românească, București
Strada Fluierului 33, www.blid.ro, tel (+4)0783145497