Miza pe alb: sampania intareste creierul?

vin alb3

Publicitate
IWCB

Studiile stiintifice date publicitatii in ultimii ani au relevat in mod repetat unele beneficii oferite de vinurile rosii asupra sanatatii umane, intr-o asemenea masura incat acestea au devenit deja larg cunoscute atat consumatorilor, cat si abstinentilor: resveratrolul are proprietati importante antioxidante si de protectie a muschiului cardiac, creste „colesterolul bun” si are proprietati antiinflamatorii, iar flavonoizii contribuie la prevenirea cancerelor. Dar oare iubitorii de vin alb nu au si ei parte de vreun „pachet compensator”? Sa fie ei chiar atat de dezavantajati? Sa fie moda „un pahar de Chardonnay, alaturi de salata” amenintata de prescriptiile doctorilor si de concluziile arhi-citatilor „cercetatori britanici?

Ooo, ce veste minunata!

Publicitate

Poti slabi cu vin alb. In primul rand, tyrosolul si hidroxytirosolul din vinurile albe au, se pare, aceleasi proprietati antioxidante ca resveratrolul din cele rosii. Mai mult, publicatia Journal of Agricultural and Food Chemistry il citeaza pe Dr Dipak K. Das, profesor la Universitatea de Medicina din Connecticut, care afirma ca a „testat o varietate de vinuri albe, constatand ca acestea (in special cele din Franta, Italia si Germania – nr) sunt bogate intr-un compus antioxidant similar celor din uleiul de masline”. Potrivit unui alt studiu, realizat la Universitatea din Barcelona, desi vinurile albe contin mai putini compusi fenolici decat cele rosii, acestia ar putea fi, de fapt, antioxidanti mai puternici decat cei din vinurile rosii. Cu toate ca studiile nu au indicat cu precizie in ce masura toate vinurile albe au si un rol de protectie a inimii, totusi si acest tip de efect a fost observat pe parcursul cercetarilor.
Cercetatorii germani de la Universitatea din Hohenheim (Germania) au descoperit in 2004 un alt beneficiu interesant al consumului (moderat, fireste) de vin alb: persoanele interesate sa slabeasca pe baza unei diete bazate pe restrictionarea caloriilor pot face asta inlocuind cele 10 procente de calorii ce ar trebui obtinute din sucuri de fructe cu acelasi procent de calorii provenite din vin alb – beneficiind totodata si de pe urma celorlalte avantaje oferite in general de vin.

Bautorii de alb scapa mai usor de mahmureala?

Trei pahare de sampanie baute pe saptamana, dupa varsta de 40 de ani, protejeaza organismul de Alzheimer si dementa, a relevat un studiu al Universitatii Reading, citat anul trecut de publicatia Daily Mail. E drept ca acest beneficiu deriva, de fapt, din soiurile rosii folosite la producerea sampaniei – Pinot Noir si Pinot Meunier – dar vorbim totusi de o veste buna pentru bautorii de alb. Dincolo de preventia bolilor grave ale sistemului nervos, efectele sampaniei sunt notabile si prin faptul ca imbunatatesc memoria, potrivit aceleiasi cercetari. Beneficiile consumului constant, dar moderat, de vinuri albe, se refera si la preventia bolilor de plamani si a cancerelor de san, potrivit unor alte studii (Universitatea de Medicina din Buffalo, 2002, si Universitatea din Wisconsin, 2010). Potrivit acestora, efectul de preventie a cancerului de san in cazul vinurilor albe este similar cu acela al vinurilor rosii. Un alt avantaj aparent al bautorilor de vin alb, desi mai prozaic, pare sa fie totusi extrem de interesant: datorita cantitatilor mai reduse dintr-o serie de compusi responsabili pentru gustul, culoarea si aromele bauturilor alcoolice, efectele mahmurelii sunt mai reduse.

*Ar fi de mentionat ca unele dintre efectele constatate pe parcursul acestor studii au fost, totusi, determinate in conditii de laborator, care nu corespund cu situatii din viata obisnuita. O avertizare extrem de importanta a tuturor cercetatorilor este si ea demna de tinut minte: abuzul de vin de orice culoare, mai ales cel prelungit pe termen lung, anuleaza toate efectele benefice mentionate, ba chiar constituie un factor de risc suplimentar fata de lipsa totala a consumului.