Motive de mandrie pentru SERVE

2012 e genul acela de an pe care producatorii de vin mai degraba l-ar scoate din manualele de istorie. Cu geruri aproape polare iarna, ploi diluviene la finele primaverii si o seceta pe care n-am mai cunoscut-o decat in povestirile parintilor sau ale bunicilor, anul acesta este trecut la rubrica „Asa, NU!“ de mai toti creatorii de vin din tara. Si nu numai din tara, ca, deh, primele semne ale crizei vinului au aparut deja. Totusi, mai exista si exceptii. Si, chiar daca, din punct de vedere volumic, recolta 2012 a fost cu aproape 20% mai mica decat cea a anului precedent, la SERVE se zambeste. Sigur, orice gazda bucuroasa de oaspeti te intampina cu zambete atunci cand ii treci pragul, dar nu vizita pe care un grup restrans – dar aprig – de jurnali sti, bloggeri, somelieri si alti comunicatori ai vinului au efectuat-o sambata, 6 octombrie, la producatorul din Ceptura este principalul motiv pentru care oamenii de la SERVE trateaza anul 2012 cu condescendenta. Motivele le-am aflat, toti cei care am fost in sus-mentionata vizita, pe parcursul celor peste 6 ore petrecute prin viile din Dealu Mare, prin noua casa de primire – spatiu in care, de altfel, a fost organizata degustarea unora dintre vinurile produse sau comercializate de SERVE – sau prin crama producatorului din Dealu Mare. Mai ales in crama le-am aflat, pentru ca, nu-i asa, cine poate vorbi mai bine despre un producator de vinuri decat vinul pe care acesta il face?

Publicitate
IPPU

Plantarea manuala, alegerea corecta

Primul motiv de mandrie al enologului SERVE, Aurel Rotarescu, a fost plantatia noua de Merlot, de la Bozieni. Mai precis 4 hectare, plantate in iarna acestui an care a avut de toate, mai putin conditii placute pentru via tanara. Dar cu tot inghetul si cu toata seceta anului, plantatia arata foarte bine. Si asta pentru ca, desi lucrarea s-ar fi putut realiza mult mai repede cu masina, SERVE a ales varianta manuala, ceea ce s-a dovedit salutar. Pentru ca radacinile au fost mai bine protejate si, astfel, tinerele plante au rezistat intemperiilor. Impecabil aratau si viile de peste drum, cu Pinot Noir si Cabernet Sauvignon. Ar fi fost si mai placut, pentru noi, vizitatorii, daca am mai fi dat si peste struguri in vie, insa, dupa cum probabil toata lumea stie, anul acesta recoltarea a inceput si, pe cale de consecinta, s-a si incheiat mult mai devreme, cam cu 2-3 saptamani fata de anii precedenti. Iar daca din punct de vedere cantitativ recolta nu s-a ridicat la asteptari, in ceea ce priveste calitatea Aurel Rotarescu are suficiente motive sa se bucure. Cel putin asa declara el, dar, cunoscandu-l, cred ca e momentul sa facem loc in pivnita pentru vinurile SERVE din recolta 2012.

Degustare in forma continuata

Din vie, am ajuns in cea mai noua constructie a domeniului, casa de primire, o cladire perfect integrata in peisaj, multifunctionala, in sensul ca, pe langa functia ospitaliera, mai indeplineste si alte roluri, unele pur-economice. Oricum, casa – de fapt un conac de dimensiuni ceva mai reduse – este primitoare, chiar perfecta pentru o degustare de vinuri. Si pentru ca am ajuns la acest punct prevazut pe ordinea de zi, trebuie sa spunem ca organizatorii n-au vrut sa arate numai varfurile, ci ne-au purtat prin mai tot portofoliul. In degustare au intrat trei vinuri din gama Vinul Cavalerului – Sauvignon Blanc 2011, Rose 2011 si Merlot 2010 -, sapte din gama Terra Romana – Sauvignon Blanc 2011, Milenium Alb 2011, Chardonnay 2011, Pinot Noir 2011 (o prezentare in avanpremiera a celui doar al doilea Pinot Noir din aceasta gama, dupa cel din 2007), Feteasca Neagra 2010, Cabernet Sauvignon 2010 si Milenium Rosu 2011 -, cele trei Cuvee-uri ale producatorului – Amaury, Charlotte 2008 si Alexandru 2007 (cu mentiunea ca Amaury a fost prezentat atat in varianta 2010, cat si, in premiera absoluta, in noua varianta, adica 2011), dar si Domaine Peraldi 2009, un vin realizat pe domeniul familiei De Poix din Corsica. Practic, au fost 15 vinuri, iar cateva dintre ele s-au dovedit a fi niste surprize extrem de placute. Si as aminti aici de Sauvignon Blanc Terra Romana, Cuvee Amaury 2011 si deja cunoscuta Charlotte, mult mai rafinata decat la prima intalnire, vin care, din pacate, se apropie si el, precum s-a intamplat cu Rose Terra Romana, de finalul de stoc. De Cuvee Alexandru nu va mai povestesc, nu vad de ce ar trebui sa va faceti sange rau citind acest text.

Publicitate
Excursii

Ca la orice vizita la SERVE, mancarea a constituit si ea o surpriza. Anul acesta, Mihaela de Poix a ales ceva nou, mai precis serviciile de catering oferite de Terra Carpatica, o societate prin care un neamt getbeget, Thorsten Kirschner pe numele sau, vrea sa infrumuseteze Romania cu gastronomia. Iar cand omul da de mancare si de vinuri bune, normal ca se intinde la vorba. Ne-am mai intrerupt noi conversatiile cand a fost sa degustam niste frumuseti in pregatire, adica un Merlot si un Cabernet Sauvignon, ambele din 2011 si ambele din baric. Ba chiar am incercat si cateva dintre „rosiile“ anului 2012, unele inca in fermentatie. Asa se face ca nici nu ne-am dat seama cand s-a facut ora la care trebuia sa facem cale-ntoarsa pe la casele noastre. Nu prea ne-am fi dat noi dusi, dar pana la urma am facut-o, insa numai dupa ce gazdele ne-au promis ca ne mai cheama.