Muncitorii de la Fruvimed, nevoiti să cumpere actiunile pe care Constantin Samson le oferea gratuit

Actionarul majoritar de la Fruvimed, Constantin Samson, a organizat, ieri, o conferintă de presă # În cadrul acesteia, omul de afaceri a denuntat public toate falsurile care stau la baza instituirii abuzive a actualei conduceri a societătii # Sătul de tergiversarea plângerilor depuse la procurori împotriva grupului infractional constituit în jurul lui Paris Carapid, Samson a prezentat firul derulării actiunilor mafiote care, după patru ani de zile, l-au îndepărtat din societate # În altă ordine de idei, angajatii de la Fruvimed care doresc să intre în posesia actiunilor trebuie să bage mâna în buzunar # Grupul lui Carapid a stabilit după metode proprii pretul acestora, bineînteles, în defavoarea muncitorilor # si asta cu toate că, în momentul în care Samson era la conducere se stabilise ca angajatii să primească gratis 15% din actiuni

Publicitate
Excursii

Actionarul majoritar de la Fruvimed, Constantin Samson a organizat, ieri, o conferintă de presă în cadrul căreia a denuntat public toate falsurile care stau la baza instituirii abuzive a actualei conduceri a societătii. Sătul de tergiversarea plângerilor depuse la procurori împotriva grupului infractional constituit în jurul lui Paris Carapid, Samson a prezentat firul derulării actiunilor mafiote care, după patru ani de zile, timp în care a investit aproximativ 19 miliarde de lei, l-a îndepărtat din societate.

Privatizarea Fruvimedului a început în anul 2000 si a avut loc ca urmare a unui contract încheiat între Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, pe de-o parte, si Asociatia Salariatilor Societătii-PAS, pe de altă parte. Obiectul contractului era vânzarea unui număr de 1.264.935 actiuni, care reprezentau 79,184% din capitalul social al societătii. Pe 6 decembrie 2000 a fost semnat contractul. La acel moment, Constantin Samson era angajat pe functia de consilier pe probleme economice la Fruvimed si pe cale de consecintă membru al Asociatiei salariatilor-PAS din Fruvimed.

Publicitate

În sedinta Adunării Generale a Actionarilor (AGA), din 24 ianuarie 2001, Samson a fost numit administrator al societătii. Situatia Fruvimed era dezastruoasă la acea dată. Societatea avea conturile blocate si se afla în imposibilitate de plată. Aportul financiar al lui Constantin Samson a scos din colaps societatea. În anul 2002 a fost conceput un plan de reorganizare care a fost aprobat de judecătorul sindic si care a fost urmat de administratorul judiciar Fănica Constantin.

Cu aportul lui Samson, oamenii si-au păstrat locurile de muncă

Samson si-a luat angajamentul că va salva societatea de la faliment, iar salariatii îsi vor păstra locul de muncă. Acesta s-a tinut de cuvânt. Din anul 2000 până în 2004, el a plătit pretul celor 1.264.935 de actiuni puse în vânzare de MAA, devenind astfel proprietarul a 67,30% din actiuni. Pe lângă plata actiunilor, Samson a mai efectuat si alte plăti pentru utilităti. În total, Constantin Samson a făcut cheltuieli de aproximativ 19 miliarde de lei.

Văzând că situatia Fruvimed s-a schimbat si societatea s-a redresat pe banii lui Samson, persoane din cadrul firmei, care tânjeau după putere si bani au pus la cale un plan de îndepărtare a acestuia. În consecintă, în luna noiembrie 2004, grupul lui Carapid, director de marketing, a pus mâna abuziv pe societatea Fruvimed după ce au constituit un Consiliu de Administratie paralel. În această formulă, echipa lui Carapid din care mai fac parte directorul economic, Gheorghe sorici si cel general, Aurel seitan a ajuns acolo unde si-a dorit. Adică la conducere.

Procurorii DNA, obstructionati să preia falsurile de la Fruvimed

În cadrul conferintei de ieri, Constantin Samson a precizat că grupul lui Carapid a uzat de influenta lor ca administratori si cu scopul de a obtine foloase necuvenite au falsificat mai multe documente din societate, în asa fel încât să fie avantajati. Printre altele, acestia au plăsmuit si folosit un registru al actionarilor care arăta o altă structură a actionariatului decât cea reală, dar si cereri de înscriere si subscriere în Asociatia PAS, modalitate prin care doresc un alt mod de distribuire a actiunilor decât cel real.
Registrul actionarilor este documentul care atestă calitatea de actionar a anumitor persoane în cadrul unei firme. În cazul Fruvimed, documentul original s-a deschis în anul 2001 si a fost valabil până în 2004.

Acesta demonstrează că actionar majoritar este Constantin Samson care detine la Fruvimed 1.597.463 de actiuni, ceea ce reprezintă 67,30% din totalul de actiuni. Pentru a iesi în fată, actuala conducere de la Fruvimed a ascuns acest document si a scos la interval un altul, falsificat, si în care structura actionariatului este una inventată de grupul lui Carapid. Vizavi de acest act pe care îl invocă actuala conducere, ZIUA de Constanta a demonstrat în urmă cu câteva zile, falsul grosolan, dar usor de depistat, care a stat la baza instituirii acestuia. Pe scurt, conducerea paralelă instituită abuziv de Carapid a măsluit un alt registru despre care pretind că a fost tinut la sediul societătii pe format de hârtie încă din anul 2002. Conform HG 885/1995, pe ultima pagină a registrului tinut la sediul societătii, trebuie să semneze cel care l-a deschis, respectiv, reprezentantul legal al societătii comerciale.
Pe ultima pagină semnează seitan Aurel si se mentionează si data de 30 aprilie 2002.

Ori la acea dată, actualul director general, Aurel seitan nu avea nici o functie la Fruvimed. Din documente reiese că acesta a fost ales administrator de-abia la data de 26 iunie 2002. Drept urmare, se poate trage concluzia că totul nu este decât un fals si în mod evident, registrul nu a fost deschis în aprilie 2002, ci în 2004. Surse din interiorul societătii Fruvimed care s-au săturat de ilegalitătile comise de actuala conducere, au precizat că în cursul zilei de ieri, la poarta societătii s-au prezentat câtiva reprezentanti ai Directiei Nationale Anticoruptie care s-au sesizat pe baza articolului publicat în ZIUA de Constanta. Scopul acestei vizite era ridicarea documentelor false.

Aceleasi surse au precizat sub protectia anonimatului că cei din conducere au refuzat să predea actele solicitate invocând că acestea ar fi încuiate în sertarul unui oarecare Ionut Gurgu. Din câte se pare, acesta este unul dintre juristii societătii. Această situatie ridică semne de întrebare pentru că, în general, documentele si implicit registrul actionarilor se păstrează prin grija Consiliului de Administratie. La închiderea editiei noastre, reprezentantii DNA se aflau încă la sediul societătii Fruvimed si nu reusiseră să ridice documentele respective.

Conducerea bagă mâna în buzunarul angajatilor

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, actuala conducere în frunte cu cel care se declară actionar principal, Paris Carapid, a organizat o conferintă de presă la care au participat si cei 300 de angajati. Oamenii au fost înstiintati că în scurt timp vor primi actiuni la societate. Pentru a intra în posesia lor, angajatii trebuiau să bage mâna în buzunar. Asa se face că acestia, la salariile mizere pe care le au, de-abia au fost în stare să plătească câte cinci-sase actiuni pentru că pretul lor a fost stabilit pe baza propriilor legi ale conducerii de la Fruvimed.

Bineînteles, în dezavantajul muncitorului de rând. si asta în conditiile în care, în mod normal, atunci când Samson era la conducere se stabilise ca oamenii să le primească gratuit. Din documente reiese că în adunarea generală a membrilor PAS din data de 27 mai 2004, s-a aprobat regulamentul de distribuire a actiunilor. Astfel, potrivit actelor, s-a hotărât ca 85% din numărul actiunilor cumpărate să fie distribuite în favoarea lui Samson. Restul, de 15% reveneau membrilor asociatiei cu titlu gratuit. Mai precis, angajatii ar fi primit actiunile gratis, fără să plătească nici un leu.
Carmen MOCANU