Muzeu al vinului romanesc

Un muzeu al vinului romanesc ar putea fi inaugurat intr-un an de zile, la initiativa Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri (APEV). potrivit lui Ioan Stefan, director executiv APEV, Romania merita sa aiba un muzeu al vinului precum au toate tarile viticole importante ale Europei – Franta, Italia, Spania, Germania.

Publicitate

Initiativa infiintarii unui muzeu national al vinului, care sa fie un loc reprezentativ pentru industria autohtona de profil si pentru traditiile milenare al Romaniei in domeniu, apartine APEV, care a facut o propunere in acest sens Ministerului Culturii.

Fondurile pentru deschiderea muzeului national al vinului ar putea proveni de la organisme internationale care sunt deja prezente in Romania, precum USAID, care a mai acordat de altfel finantari pentru asociatie, IBD din Germania, sau programele de asistenta bilaterala Romania – Germania sau Romania – Olanda.

Publicitate
IPPU

Muzeul va reflecta traditiile viticulturii romanesti in imagini, fotografii si videoproiectii, dar accentul va cadea pe partea moderna a industriei de profil si pe ridicarea calitatii vinurilor romanesti si pozitionarea acestora pe pietele internationale.Va fi expusa o gama larga de vinuri, inclusiv vinuri vechi de zeci de ani de la cramele Cotnari, Focsani si Odobesti, si va exista o crama destinata in principal specialistilor Spre deosebire de alte muzee, vizitatorii vor putea degusta si cumpara “exponatele”.

Pentru realizarea muzeului, APEV va beneficia de experienta celorlalte muzee de acest gen din Europa, precum si de experienta italienilor din regiunea Piemont, care au o “banca de vinuri” si cu care a existat o buna colaborare in cadrul unui proiect, care se incheie in februarie.

“Ministerul Culturii este partener in acest proiect Un loc potrivit pentru plasarea unui asemenea muzeu ar fi Muzeul Taranului Roman, beneficiind astfel de cadrul oferit pentru a integra armonios aceasta latura importanta in istoria tarii noastre”, a precizat Stefan.