Pretul vinurilor. Un subiect la moda peste tot in lume, inclusiv in Romania, fie ca e dezbatut in reviste, pe blogguri, pe Facebook sau pe coltul de masa. Tot de la pretul vinurilor a luat nastere si afacerea NakedWines.com, un retailer de vinuri on-line care reuseste sa ofere abonatilor sai vinuri cu reduceri intre 40 si 60 la suta si cu toate acestea sa iasa pe profit. Compania a fost fondata in 2008 de catre antreprenorul Rowan Gormley, mana dreapta a magnatului Richard Branson, proprietarul imperiului Virgin.
„In momentul in care clientii dau 50 de dolari pe o sticla de Cabernet Sauvignon, de fapt platesc in jur de 7 dolari pe vin, iar 43 de dolari ii cheltuiesc cu serviciul de vanzari, marketing sau alte costuri de care nici macar nu au habar“, explica Gormely motivul care a stat la baza infiintarii companiei. Sistemul de comercializare a vinului implica trei parti: producatorul, distribuitorul si vanzatorul, iar NakedWines.com a reusit sa scoata din ecuatie distribuitorul. Rowan Gormley sustine ca afacerea pe care o detine este unica in lume, fiind o combinatie intre un fond de investitii, club de vin si magazin de vinuri.
„Ingerii“ lui Naked
Iata cum functioneaza: consumatorii sau investitorii (compania ii numeste „ingeri“) platesc catre site-ul Naked Wines cate 40 de dolari lunar, pe ce perioada doresc. Aceasta taxa include mostre (una/luna) si le ofera „ingerilor“ posibilitatea sa cumpere de pe site vinuri cu reduceri intre 40 si 60%. Discountul ramane acelasi pentru orice cantitati, atat timp cat abonatul plateste contributia. La randul ei, compania foloseste cei 40 de dolari platiti de fiecare contribuitor pentru a plati vinificatori sau pentru a achizitiona crame, care sa produca vinuri in exclusivitate pentru NakedWines.
„Am construit o structura care ne permite sa cumparam orice: struguri, echipament, butoaie, sticle – astfel producatorii cu care colaboram nu au nici un risc si nici o cheltuiala, ceea ce face posibila vanzarea vinurilor la preturi de en-gros“, precizeaza Gormley intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times.
In 2011, compania a facut vanzari de peste 40 de milioane de dolari. In luna iunie a anului 2012, NakedWines a cumparat crama Blackstone din Sonoma County si a angajat nu mai putin de 25 de vinificatori pentru a produce vinuri in exclusivitate pentru acest magazin online. Potrivit site-ului NakedWines, pana acum compania are „cu mult peste 100.000“ de „ingeri“ platitori, dintre care 110.000 sunt numai din Marea Britanie, iar 10.000 din California.
Intra in scena arhanghelii
„Obiectivul nostru este sa dam credit vinificatorilor sau producatorilor talentati, dar care nu dispun de fonduri materiale, nu au bani. Astfel ingerii nostri ajung sa-i plateasca pentru a se bucura de talentul lor in domeniu“, spune Rowan Gormley. In momentul de fata, NakedWines colaboreaza cu peste 85 de producatori din toata lumea. Selectia producatorilor care urmeaza a fi finantati si a vinurilor vandute pe site este facuta tot cu ajutorul abonatilor. 50 de persoane, „arhanghelii“ – abonatii cei mai activi de pe site, cu cele mai multe comentarii, se intalnesc la un anumit interval de timp pentru a degusta un numar de vinuri. Producatorii selectati de catre acestia ajung sa fie listati pe site, iar preturile vinurilor, potrivit reprezentantilor NakedWines, sunt stabilite tot cu ajutorul „arhanghelilor“. Pretul este negociat mai apoi de catre reprezentantii site-ului cu producatorii, dupa care urmeaza listarea.
Gormley impreuna cu cei sapte asociati ai sai au preluat ideea de afacere dupa ce au fondat Virgin Wines pentru Richard Branson, companie care a fost vanduta in 2005, moment in care cei opt au demisionat. Dorind sa ramana in industrie, grupul de asociati, cu un mic ajutor de 6 milioane de dolari de la compania viticola germana WIV, au fondat acest magazin online, care acum face aproape 4 milioane de dolari lunar si are 80 de angajati in toata lumea. Peste 220 de vinuri dintre cele de pe site sunt distribuite de WIV. Potrivit lui Gormley, site-ul atrage consumatorii doar pentru ca ofera promotii foarte bune, chiar daca acestia nu sunt cunoscatori sau colectionari de vinuri. In ultimii ani, NakedWines a incheiat parteneriate cu celebrul „chef“ Jamie Oliver si cu BBC Good Food, pentru a atrage abonati.
Investitie in vinificatori
Adevarata investitie la NakedWines pare sa fie in vinificatorii cu care compania colaboreaza. Doi dintre vinificatorii platiti de NakedWines, Sam Plunkett si Robin Langton, afirma ca acest concept este unul revolutionar pentru industria vinului: „Lumea vinului se schimba. In ultima vreme se simte o crestere a numarului de branduri si o consolidare a distributiei la nivel mondial. In cadrul acestei colaborari, avem ocazia sa experimentam, totul este mult mai flexibil“. In medie, potrivit NakedWines.com, un vinificator care colaboreaza cu acest site timp de patru ani ajunge sa castige in jur de 150.000-200.000 de dolari anual. Anul trecut, NakedWines a demarat un concurs pentru vinificatorii talentati, dar necunoscuti, cu premii in valoare de 1 milion de dolari. In concursul „Zero to Hero Wine Awards“, care se va desfasura in mai multe etape, s-au inscris vinificatori din Franta, Spania, Chile, Argentina, Australia si Marea Britanie. „Noi nu incercam sa venim cu noile noastre etichete, deoarece vinul nu este precum whisky-ul sau scotch-ul, pentru ca oamenii cauta anumite etichete. Unul dintre obiectivele noastre este de a avea cat mai multi vinificatori implicati in afacere, asa incat oamenii sa nu neglijeze NakedWines“, afirma Rowan Gormley.