Napa visul american gravat pe vita de vie

Articol de Eduard Jakab
eduard_jakab@hotmail.com
Asociatia Somelierilor din Romania – membru
The Court of Master Sommeliers USA – Certified Sommelier
Wine & Spirit Education Trust London UK – Certificate & Higher Certificate
Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania – degustator

Publicitate

Chiar daca Franta va ramane pentru totdeauna leaganul vinificatiei moderne, un model de urmat si o adevarata inspiratie pentru intreaga industrie viticola pe plan mondial, incepand cu 1976, dupa mult promovatul eveniment supranumit „Judgement of Paris“, vinurile din Napa Valley au reusit nu numai sa se afirme pe plan international, dar sa cucereasca incet si sigur consumatorul european, atat de reticent in fata producatorilor fara o veche tradiţie in producţia de vin. Astazi, la Smithsonian’s National Museum of American History exista expuse printre multe alte valoroase artefacte, doua sticle de vin Stag’s Leap Wine Cellar Cabernet Sauvignon 1973 si Chateau Montelena Chardonnay 1973, vinuri ce au reusit dupa evaluarea unui corp de jurizare format din somitaţi ale lumii vinului din Franţa, sa ocupe primele locuri la aceasta degustare in orb, inaintea vinurilor franţuzesti prezente in competiţie.

VINURI DEOSEBITE, PREŢURI DEMOCRATICE

Chiar daca Chateau Montelena este situata in Calistoga AVA (American Viticultural Area), iar Stag’s Leap Wine Cellar situata in Stags Leap District AVA, ambele podgorii au in comun asezarea geografica in Napa Valley. Desi fiecare stat al SUA produce vin si exista deja multe alte regiuni consacrate in Washington State, Oregon, Rhode Island, Virginia si chiar New York State, producţia din California a celor peste 1185 de podgorii este de 90% din producţia totala a ţarii, iar Napa Valley ramane cea mai cunoscuta si mai importanta zona viticola a Statelor Unite. Situata la Nord Est de San Francisco, la nici o ora pe autostrada (55 mile), Napa aduna un adevarat regal de podgorii renumite pe plan mondial, mai ales pentru vinurile rosii: culoare deosebit de intensa, fructuozitate dusa la extrem si un ridicat procent alcoolic.

Publicitate

Daca in Lumea Veche vinul de calitate este inca asociat cu rafinamentul social, snobism, „apucaturile“ culinare ale inaltei societaţi, imaginea podgoriilor presarate cu Chateauuri, istoria caselor regale si in general tot ce ţine de putere financiara si titluri nobiliare, in Lumea Noua, dar mai ales in Statele Unite, podgoriile si produsul acestora iau o forma mult mai democratica. In anii ‘60, ‘70 dezvoltarea viticulturii in California a fost iniţiata nu de catre familii cu tradiţie in oenologie si producţia de vin, ci din contra de profesori, piloţi, avocaţi, doctori, investitori privaţi si banci, cu toţii atrasi de imaginea idilica si romantica a vieţii la ţara. Vinul, chiar si cel mai bine cotat de catre criticii de specialitate, este o comoditate la indemana tuturor celor interesaţi de experienţe culinare de calitate, avand in vedere ca 95% din producatorii de vin nu au preţuri prohibitive. Asa cum Cloudy Bay Sauvignon Blanc din Noua Zeelanda obţinea maximum de punctaj, 100 puncte de la Robert Parker in Wine Advocate, la un preţ la raft de 15-20 $, mai multe din renumitele Chardonnay-uri, Cabernet Sauvignon-uri, Merolt-uri sau Meritage-uri (un cupaj structurat pe soiurile tradiţionale din Bordeaux, si realizat in Statele Unite) de colecţie create in Napa Valley ies pe piaţa la preţuri foarte de accesibile.

INSIGNIA, DOMINUS, OPUS ONE

Marcata de patru mici comunitaţi, Napa, Yountville, St. Helena si Calistoga, regiunea Napa Valley intruneste 13 AVA, dintre care Stags Leap District, Oakville, Rutherford, Mount Veeder, Howell Mountain si Spring Mountain District sunt cele mai importante. Este prima regiune din California care a primit titlul de AVA inca din 1983, si produce in aceste „sub-appellations” vinuri din Merlot, Chardonnay, Zinfandel si Sauvignon Blanc de excepţie. Punctul forte al regiunii ramane totusi soiul Cabernet Sauvignon, care se exprima la adevarata valoare in Meritage-uri, dupa tipicul celor din regiunea Bordeaux, prin cupajare cu Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec si/sau Merlot. In 1974, Joseph Phelps este cel care lanseaza acest trend de imitare a metodelor de vinificaţie a renumitei regiuni franceze, din dorinţa de a crea cel mai bun vin posibil. Asa a aparut Insignia. Vinuri de acelasi calibru ar mai fi Dominus, creaţia renumitului Christian Moueix vinificator al Chateau Petrus St. Emillion Bordeaux , Trilogy, Rubicon si nu in ultimul rand Opus One, rezultatul unei colaborari intre doi „monstri” ai vinificaţiei internaţionale: Robert Mondavi si baronul Philippe de Rothschild. Incepand cu anii 2000, terenurile agricole plantate cu viţa de vie ajung sa fie cele mai scumpe de pe piaţa Statelor Unite, preţul unui hectar variind intre 100.000$ si 300.000$. Renumele provine din faptul ca an de an, practicand o agricultura fara de limitari pe considerente de tradiţie precum in Europa si utilizand tehnologie de ultima ora, vinurile din aceasta regiune se pastreaza constante in calitate. Alte podgorii precum Shafer Vineyards, Chimney Rock Winery, Silverado Vineyards, Beaulieu Vineyards, Niebaum-Coppola Estate, Caymus Vineyards, Far Niente Winery, Grgich Hills, Screaming Eagle Winery, Silver Oak Cellars, Harlan Estate, Cakebread Cellars, Clos Pegase, Clos du Val, Duckhorn Vineyards, Quintessa, ca sa enumeram doar cateva dintre cele foarte bine cotate, sunt exemple de producatori ce reusesc sa iasa pe piaţa cu vinuri deosebit de concentrate ca aroma si totusi elegante in expresie, de o culoare foarte intensa, toate acestea fiind elemente care susţin cauza vinurilor din California pe o piaţa internaţionala dinamica.

A DOUA CHAMPAGNE

Nu in ultimul rand Napa Valley se mandreste si cu vinuri spumante, produse dupa metoda champenoise, ce-i drept majoritatea producţiei provenind din investiţii ale marilor creatori de Champagne din Franţa. Incepand cu 1973 cand Moet & Chandon (actualmente Moet Hennessy Louis Vuitton a caror grup de companii cuprinde si Moet & Chandon si Veuve Clicquot) cu o investiţie iniţiala de 2.5 milioane de dolari au creat Domain Chandon, situat pe o suprafaţa de 200 de acri in Yountville, a existat un continuu interes a marilor jucatori pe plan mondial implicaţi in producţia de vin spumant sau spumos, fie ei din Spania sau Franţa, vis a vis de clima propice a Californiei pentru soiurile de Pinot Noir si Chardonnay, dar si pentru accesibilitatea si preţurile terenurilor. Un alt mare investitor prezent in Napa Valley este G.H. Mumm din Reims, a carui podgorie se invecineaza in Rutherford AVA cu unul din cei mai importanţi producatori de Pinot Noir, ZD Wines. Deasemenea unul din promotorii vinurilor spumante in Diamond Mountain District este si Schramsberg Vineyards care la mijlocul anilor ‘60 incepea producţia a ceea ce avea sa devina mai tarziu unul din cele mai respectate vinuri spumante in California

INDUSTRIA ENO-TURISTICA

Spiritul intreprinzator american a reusit ca in jurul intregii producţii de vin din Napa Valley sa construiasca o intreaga structura turistica: tururi dintre cele mai variate, de la limuzine si taxiuri de lux si pana la minibus-uri si baloane cu aer cald: peste 200 de sali de degustare, prezente in majoritatea podgoriilor si pe o salba de restaurante presarate de-a lungul vaii, de la simple bistrouri la cele mai rafinate, culminand cu unicul French Laundry. Acest restaurant, numit in 1997 intr-un articol din New York Times drept „cel mai incitant restaurant in America“, este catalogat cu 3 stele Michelin si apare constant in topul celor mai bune 50 de restaurante pe plan mondial, aflandu-se pe primul loc in 2003 si 2004. Doua alte comori ce se fac remarcate in Napa Valley sunt baile de noroi ale spa-urilor elitiste din Calistoga, si mai noua preocupare a multor vinificatori, cultivarea maslinilor, din ce in ce mai des intalniţi in vecinatatea hectarelor plantate cu viţa de vie. Doar in centrul oraselului Napa exista 20 de locuri unde vinul provenit din aceasta regiune si din Sonoma County poate fi degustat si 59 de restaurante ce stau la dispoziţia turistului in cautarea experienţelor culinare de excepţie. Numele Napa provine din dialectul indienilor Wappo, cei ce populau aceasta vale inaintea sosirii colonistilor.

SUBREGIUNI NAPA VALLEY AVA (AMERICAN VITICULTURAL AREAS):

• Diamond Mountain District • Spring Mountain District • Oakville • Younthville • Mount Veeder • Los Carneros (situata in sud, se intinde pana in Sonoma County) • Oak Knoll • Stags Leap District Atlas Peak • Rutherford • St. Helena • Chiles Valley District • Howell Mountain