Nargila, ritmuri orientale pentru toate simturile

Pe la inceputul verii, obisnuitii cafenelei Coffee & You au avut un soc. Localul din strada Bibescu Voda nr. 1 isi schimbase nu numai numele, dar si infatisarea. Se falea cu o noua denumire, Nargila Bar & Grill, dar si cu un design interior fundamental schimbat, mai ales la etaj, unde prima impresie pe care o aveai era ca ai ajuns, printr-un miracol, intr-o resedinta de pasa sau cine stie ce alt dregator de pe la Inalta Poarta.

Publicitate
Oprisor

Brocarturi grele, alamuri, sticla pictata, perne, masute si canapele joase, narghilele… Pana si tinuta angajatelor era adaptata noului specific al localului, restaurant cu specific oriental. De ce aceasta transformare? Guy Shinvald, managerul restaurantului, a enumerat trei motive. „De unde vin eu, exista, pot spune, o anumita specializare in acest tip de restaurante. De ce sa nu ma folosesc de experienta pe care o am? Apoi am constatat ca sunt destule, poate prea multe cafenele in Bucuresti. Si, nu in ultimul rand, un restaurant e mult mai profitabil ca o cafenea. Pot sa dau si un exemplu. Saptamana trecuta, aproape de miezul noptii, mi s-au umplut patru mese. Oamenilor le era foame, au mancat, au baut vin. Crezi ca s-ar fi oprit aici daca eu le ofeream doar niste snacks-uri si bauturi distilate? Nu cred ca cineva ar mai fi vrut sa bea cafea la ora aceea”.

CLIENTUL ARE DREPTATE

Totusi, restaurantele cu specific oriental nu reprezinta o necunoscuta pentru bucuresteni. Iar cand te apuci sa investesti intr-o asemenea afacere, te bazezi pe ceva concret, nu doar pe experienta pe care ai acumulato in tara de origine. Ce ar avea in plus Nargila fata de alte restaurante cu specific asemanator? Un bucatar talentat, Shimon, care are deja un nume in piata bucuresteana. Un program artistic, cu dansuri orientale, de care, la inceput, se bucurau doar clientii care ajungeau in local vinerea si sambata, dar care, conform promisiunilor lui Guy, va deveni zilnic. „Servicii mai bune decat concurenta”, adauga managerul, care simte nevoia sa faca si unele precizari. „Du-te in Centrul Vechi si cere oricare whisky. Pe lista scrie ca sunt 50 de ml, dar in cele mai multe cazuri primesti mai putin. Aici nu se intampla asa ceva, uneori ai chiar 60 de ml in pahar. La fel e si cu unele preparate, de multe ori humusul, care in lista e trecut cu 150 de grame, are 160-170 de grame. Eu am invatat ca nu poti avea succes intr-o asemenea afacere daca nu ai preturi corecte si daca nu esti corect cu clientii”. Nu este singura surpriza placuta de care ai parte la Nargila. Daca nu-ti place mancarea pe care ai comandat-o, poti s-o schimbi cu alt preparat. „Clientul poate ca nu a stiut exact ce inseamna acel fel de mancare, sau poate il cunostea, dar avea un alt gust. Nu il poti contrazice in privinta gusturilor”, isi justifica Guy decizia, una, sa recunoastem, neobisnuita in peisajul bucurestean. Oricum, pe viitor nu va mai exista problema necunoasterii preparatului. Pentru ca va exista o vitrina frigorifica in care vor aparea toate preparatele din meniu si, mai mult, se vor face anumite portii mici, care vor fi oferite clientilor care intra in restaurant. Mai ales celor nehotarati daca sa manance sau nu.

Publicitate

VIN ROMANESC IN RESTAURANT ORIENTAL

Ce mai are in plus Nargila Bar & Grill fata de concurenta? O lista cuprinzatoare de bauturi, alcoolice sau nu, din care nu lipseste vinul. Preponderent cel romanesc. „Stiu ca suntem un local cu specific oriental, dar ne adresam in primul rand clientilor romani. Si consider ca trebuie sa promovezi, aici, in Romania, mai ales produsele romanesti. Iar vinul e bun, si calitativ, dar si pentru ca, in general, cere de mancare. Chiar si ingredientele, cu exceptia unor condimente, sunt doar romane sti. Desi costa uneori dublu fata de altele”, adauga Guy Shinvald. Si in ceea ce priveste dotarea cu obiectele care dau numele restaurantului, Nargila se deosebeste de celelalte localuri cu profil asemanator. Aici narghilelele sunt, ca sa spunem asa, originale. Se foloseste doar carbune de lemn, iar mustiucurile si imbinarile sunt din bronz sau din aluminiu, nu din silicon, care aduce un miros de cauciuc ars aromelor originale ale pipei. In plus, pozitionarea restaurantului, aproape si totusi ferita de lumea dezlantuita a Centrului Istoric, poate reprezenta o alternativa pentru cei care fie cauta o zona mai linistita, fie un local care sa beneficieze de o parcare generoasa. Iar la orele serii, Nargila poate oferi aceasta optiune.