…s-a plasat pe un palier foarte bun de punctaj în preselecții, iar în etapa finală s-a impus după un parcurs „de infarct” (au participat aici 15 vinuri, dintre care primele 7 clasate au fost redegustate, iar din Top 3 rezultat s-a ales campionul și colegele de podium); e făcut la Crama Stârmina a Vinarte, din Băbească neagră și Fetească neagră – pur românesc, așadar; poartă semnătura enologului Iustin Urucu. Doamnelor și domnilor, este Nedeea rose 2022 – campionul roseurilor seci din România pentru sezonul 2023! Trofeul Concursului de vinuri rose revine, astfel, după 2 ani, în Oltenia (data trecută fusese Caloian rose, în 2021).
Nedeea rose 2022 s-a impus dintre 68 de vinuri aliniate inițial la start
Câștigătorul celui mai înalt loc de pe podium a fost ales (dintre 68 de vinuri înscrise, în total – față de 75-80 de vinuri la edițiile precedente) de către 3 comisii formate din câte 6 persoane, în cadrul Concursului național de profil organizat în 14 mai 2023 de Asociația WINELOVER România cu sprijinul Carrefour (sponsor Platinum), Dagmar Distribution (sponsor Gold), Da Bacco, Media Sat (sponsori Silver), Aqua Carpatica, Romanian Drink Service (Garrone), Document – your office partner, Asociația Blessing Hearts, Flexo, Haier, Winebook, VINARIUM, Vinul.Ro, restaurantele La Mama (parteneri). Am participat la toate sesiunile de preselecție și la etapa finală și sunt aici să vă povestesc pe scurt cum s-a petrecut totul! Dar în primul rând să salut faptul că toate vinurile ajunse pe podium sunt produse din soiuri românești (în afară de blendul menționat anterior pentru campion, celelalte 2 sunt din Fetească neagră, iar la vinuri aromate din Busuioacă de Bohotin).
Reverențe merită și vinurile clasate pe locurile 2 și 3
Nu înainte de a-i felicita pe colegii de podium din finală (MonRose, Crama Pandora – pe locul 2; și Reveria, Crama Strunga – locul 3), să vă povestesc cât de riguros a fost procesul de selecție. Săptămânal, în ultimele luni, de patru ori s-au reunit la restaurantul La Mama – Clubul Țăranului Român echipe de câte 12 evaluatori care au degustat și punctat, „în orb” (fără să cunoască identitatea probelor prezentate) între 15 și 22 de rose-uri înscrise de către producători. Primele 15 clasate, în ordinea descrescătoare a punctajelor, s-au calificat în etapa finală, care a avut loc în 14 mai la restaurantul Buenasado Steakhouse din incinta Bazei sportive Pescariu din Capitală. Aici, 3 echipe distincte de degustători – formate din somelieri, absolvenți de diferite certificări WSET, comercianți de specialitate și jurnaliști de profil – au evaluat toate cele 15 vinuri (tot „în orb”) și au ales mai întâi 7 și apoi 3 vinuri pentru finală. Punctajele folosite pentru rundele de calificare au fost alcătuite din mediile mediilor de la fiecare comisie, pentru a elimina pe cât posibil subiectivismul inerent oricărei întreprinderi umane și pentru a oferi o bază statistică relevantă alegerilor. Iar tocmai în acest proces apare parcursul „de infarct” despre care vorbeam: la prima tură de calificare, campionul s-a situat pe ultimul loc de trecere, pentru a-și adjudeca locul al doilea în etapa următoare, iar în finală victoria – în fața celui care se clasase până atunci pe primul loc în ambele etape, și mai ales după ce s-a încălzit puțin (ca urmare a deschiderii repetate a ușilor de la frigider pentru extragerea celor 3 rânduri de vinuri). „Un rose plin de caracter distinct – cu arome de frăguțe, cireșe albe și bujori și gust răcoritor și plin, amintind de prune zemoase” – spun producătorii campionului. „Puternic, gastronomic, plin, răcoritor și complex” – îmi amintesc eu din finală.
Busuioaca Diamond 2022, de la Averești – campioană la secțiunea de rose-uri seci și aromate
Dar Nedeea rose 2022 nu este singurul campion al Concursului de rose-uri: a mai existat o categorie de concurs, cea dedicată vinurilor seci obținute din recolta 2022 din soiuri aromate, evaluate distinct. Trei vinuri au fost evaluate în finală, dintre care s-a impus Busuioaca Diamond, de la Domeniile Averești – un vin fin și sprințar, cu arome elegante de trandafir, busuioc și fructe roșii și gust amintind de pepene galben și piersici. Închei aici invitându-vă să încercați cât mai multe rose-uri de pe piață, dacă sunteți amatori de așa ceva!
Și fac și un îndemn mai personal: chiar dacă acest Concurs despre care am scris și pe care-l susținem noi, cei de la Vinul.ro, este dedicat exclusiv vinurilor seci, merită atenția voastră deosebită și cele cu rest de zahăr, unde caracterul mai dulce e de natură să susțină și să amplifice caracteristicile strugurilor din soiuri aromate, oferind astfel celor interesați un plus de complexitate.