Noi obligatii de etichetare a alergenilor din vin

Incepand cu 30 iunie 2012 producatorii de vin sunt obligati sa adauge pe eticheta sticlelor de vin mentiunea prezentei alergenilor din vin proveniti “din lapte si produse pe baza de lapte, precum si din oua si produse pe baza de oua”. Daca pana acum consumatorii erau avertizati doar de prezenta sulfitilor, conform noilor reglementari europene incepand cu 30 iunie 2012 la acestia se adauga alergenii din lapte si ou. Cei trei potentiali alergeni se folosesc la limpezirea vinurilor de pe la inceputurile oenologie, doar preocuparea organizatiilor internationale de sanatate este mai recenta si implicit efectele activitatilor lor, cum este in acest caz o cat mai clara informare a consumatorului asupra componentelor produselor alimentare.

Publicitate
Ravago

Noile norme de etichetare a vinurilor, prevazute in regulamentul 579/2012 al CE,  se aplica vinurilor elaborate in intregime sau partial din struguri din recolta anului 2012 si a anilor urmatori si etichetate dupa data de 30 iunie 2012. Bineinteles ca vinurile care nu au fost supuse unor astfel de tratamente nu intra sub incidenta noilor dispozitii si nici vinul care nu prezinta vreo urmă detectabila (0,25mg/L) de astfel de alergeni in urma analizelor si criteriilor de detectare adoptate de O.I.V.

Mentiunile, extrase din regulamentul deja in vigoare, referitoare la oua si la produsele pe baza de oua sunt „oua”, „proteine din oua”, „produse din oua”, „lizozima din oua” sau „albumina din oua”, iar cele referitoare la lapte si la produsele pe baza de lapte sunt „lapte”, „produse din lapte”, „cazeina din lapte” sau „proteine din lapte”, care bineinteles se adauga sulfitilor sau dioxidului de sulf.

Publicitate

Mentiunile de mai sus pot fi însotite de una dintre pictogramele/ logo-urile recomandate:

Logo-ul unic european al alergenilor din vin nu este obligatoriu, el “poate insoti” mentiunea,  insa ajuta foarte mult la o informare cat mai clara a consumatorului. Logo-urile pot fi folosite alb negru sau color si nu exista recomandari asupra dimensiunii acestora.