Sunt poate putin peste zece gastro wine bar-uri in toata lumea – cel putin asa rezulta dintr-o prima cautare pe internet si cam tot despre atatea stiu si cei doi proprietari ai primului astfel de loc de la noi, Bogdan Sandu, proprietarul Ethic Wine, si Dan Cretu, chef cu peste 10 ani de experienta in bucatariile lumii. Sa ne intelegem: nu vorbim despre food & wine bar, ci despre un concept cu totul nou care imbina servicii de wine bar cu gastronomia in adevaratul ei inteles: ingrediente de o calitate foarte buna, naturale (fara potentatori, precursori ori conservanti), in special locale si sezoniere. Totul este gatit „in casa“ urmand principiile slow food, iar vinurile sunt folosite atat in preparate, cat si alaturi de acestea, pentru a le completa intr-un acord desavarsit. Asta inseamna pe scurt Tasting Room, noul restaurant care comunica direct cu magazinul de vinuri Ethic Wine, din zona Foreasca. Conceptul de gastro wine bar a aparut relativ de putin timp, in urma cu vreo doi ani, in Singapore, iar Dan Cretu, care a calatorit si lucrat mult timp peste hotare, este la curent cu tot ce misca. „Vinurile bune cer mancare pe masura, asa ca vom continua, pe de o parte, traditia promovarii vinului de calitate de la Ethic Wine si vom oferi in plus o bucatarie creativa, cu preparate noi“, arata cei doi. Fusion, gusturi fine, ingrediente naturale si retete proprii Meniul este, asadar, un fusion european cu influente asiatice, cu retete despre care Dan spune ca le-a dezvoltat in timp, preparate asiatice cu o nota europeana sau internationale completate ori adaptate in viziunea personala a chef-ului. Daca incepem cu hamburgerul de vita cu foie gras si trufe ori acadeaua (lollypop) de foie gras si sos, intr-o crusta de nuci coapte, deja trebuie sa recunoastem ca suna foarte bine. Apoi, precum aratam mai sus, mai multe retete asiatice au fost adaptate: supa miso nu este cea clasica, ci un ramen miso soup cu taitei, iar noodles-ul de vita este facut cu un vin rose romanesc, si nu cu vinul de orez folosit in reteta de baza. Vor exista si preparate gatite lent, precum coada de vita, gatita timp de vreo 6-7 ore, genunchiul de miel, gatit timp de 4 ore cu un amestec de vin alb si rosu si un mix de condimente si pulpa de rata bresata. Acestora li se adauga o selectie de paste si coltunasi de casa „dumplings“ cu peste, cu carne dar si vegetarieni, facuti fie la abur, fie deep fry (prajiti) in functie de preferintele clientilor. Cei doi s-au gandit sa introduca in meniu raci si peste salbatic – raritati prin restaurantele locale; nu vor lipsi nici fructele de mare. In total, meniul va cuprinde in jur de cate 4 feluri de: supe, aperitive reci, aperitive calde, salate si deserturi si maximum 16 feluri principale, precum si selectii de branzeturi fine si charchuteries. Bucataria a fost echipata cu cele mai moderne echipamente de gatit, printre care un cuptor touch line si un echipament complet sous vide. Astfel, multe preparate vor fi gatite sous vide (la temperaturi joase, timp indelungat), avand in vedere avantajele clare ale acestei tehnici care nu doar ca pastreaza toate vitaminele si caracteristicile carnii si legumelor, dar chiar le intensifica gustul. In comparatie cu metodele clasice de preparare, carnea gatita sous vide, de exemplu, se face uniform atat la interior, cat si la exterior, ramane frageda si isi pastreaza textura si sucurile ei naturale. Meniul va fi periodic updatat in functie de sezonalitatea ingredientelor, vor exista si preparate speciale care vor fi promovate o saptamana sau cateva zile (precum King Crabul de Alaska) si permanent vor fi introduse retete noi. Selectie ofertanta de vinuri O alta noutate pe care o aduce Tasting Room este faptul ca vine cu cea mai variata selectie de vinuri de pe piata Horeca, deoarece toate cele peste 800 de etichete din magazinul Ethic Wine sunt disponibile si in restaurant contra unei taxe de dop de 20 de lei. Preturile, spune Bogdan Sandu, sunt de magazin, iar cu tot cu taxa de dop sunt mult mai accesibile decat cele practicate de alte restaurante locale. In plus, va exista si oferta foarte buna de vinuri disponibile la pahar: 10 vinuri rosii, 10 albe, 5 rose si 2-3 spumante. Nu vor lipsi nici recomandarile de vinuri pentru anumite preparate: „Evident, la un preparat la care folosesc un anumit vin, il vom recomanda pe acela, iar pentru celelalte, vom indica tipul vinului potrivit – de exemplu, un vin alb sec sau un vin rosu parfumat, in functie de preparatul respectiv, iar apoi clientii isi pot alege din oferta vasta“, arata Dan. Diferitele evenimente tematice si serile de degustari „Food & Wine Pairing“, cu mai multe preparate, fiecare insotit de cate un vin diferit, vor completa oferta Tasting Room-ului. Asadar, un loc care are toate premisele sa devina un punct de referinta al gastronomiei si vinului de calitate, intr-o atmosfera relaxata si prietenoasa, potrivit pentru diferite ocazii de consum, socializare si distractie. Potrivit lui Bogdan Sandu, preturile vor fi accesibile, iar clientii sunt bineveniti atat la o masa de pranz ori la o cina rafinata, cat si la o gustare, insotita de un vin bun.