Noutati la inceput de 2012

Recolta anului 2011 a starnit un val de curiozitate in randul pasionatilor de vinuri, dupa ce mai multi producatori de top de la noi au anuntat ca se numara printre anii exceptionali. Cele mai noi vinuri ale acestei recolte si-au facut deja aparitia, multe dintre acestea confirmand faptul ca previziunile vinificatorilor nu au fost facute de dragul publicitatii. Editorii Vinul.Ro au degustat sapte vinuri din recolta 2011, majoritatea dintre ele fiind vinuri rosé, una dintre culorile ce promite sa fie un „hit” si in 2012 in preferintele consumatorilor. Abia lansate, vinurile au primit totusi prezumtia de „tinerete” atunci cand au fost degustate, fiind posibil ca tonurile vegetal-astringente, pe care le etaleaza acum, sa mai dispara odata cu trecerea timpului.

Publicitate
IWCB
  • Cramele Recas a lansat la sfarsitul anului primele vinuri din campania 2011, doua dintre ele fiind prezentate chiar juratilor Premiilor de Excelenta 2011, concurs desfasurat in luna noiembrie. In degustarea noastra au intrat de data aceasta vinurile Sole Sauvignon Blanc, Sole Roze (vinuri ale caror stocuri din recolta anterioara s-au epuizat inca de la mijlocul anului 2011) si noul Rose V-Drinks. Acestea au o linie exotica, placuta, fiind foarte prietenoase si directe.

SOLE SAUVIGNON BLANC 2011

 

Publicitate

IG Viile Timisului, 13,5% vol. alc., sec
Producator: Cramele Recas
Culoare galben-pai stralucitoare, intensa. Aromatic, vinul reprezinta o compozitie exotica cu foarte mult ananas si banana, cu flori albe si subtonuri minerale, care dau vinului o linie serioasa. Gustul este acid, cu note de ardei verde si pepene galben. Aciditatea este buna, este mineral, dar sufera usor la capitolul tipicitate. Final de grapefruit, intens condimentat.
Punctaj: 81 de puncte

SOLE ROSE 2011

 

IG Viile Timisului, 13% vol. alc., sec
Producator: Cramele Recas
Atat culoarea intensa, spre carmin, cat si aromele puternice de fructe rosii (prune si visine) arata faptul ca vinul a fost creat pe stilul Lumii Noi. Gustul este acid in atac, destul de scurt, dar cu unele senzatii aromatice de vin rosu, trimitand spre visine coapte, fructe confiate, ardei gras si tomate. Pe final este usor amarui, condimentat si destul de mineral.
Punctaj: 80 de puncte

V-DRINKS ROSE 2011

 

IG Viile Timisului, 13,5% vol. alc., sec
Producator: Cramele Recas
Culoare rose-coral intensa si arome de visine amarui si drojdii, destul de intense. Gustativ este echilibrat, amintind de visina coapta, cu o aciditate buna si final persistent, Pare usor efervescent, din cauza aciditatii. Un vin proaspat, vegetal, cu final prietenos.
Punctaj: 79 de puncte

  • Rose-urile de la SERVE s-au aflat intotdeauna pe primele locuri in preferintele iubitorilor acestui tip de vin, aceasta companie fiind cea care a dat trendul rosé-urilor „foaie de ceapa”, elegante si rafinate, cu arome suave, clasice. In acest moment, cele doua rosé-uri SERVE impresioneaza mai ales aromatic, insa la capitolul amplitudine au nevoie de evolutie.

VINUL CAVALERULUI ROZE 2011

 

IG Dealurile Munteniei, 13% vol. alc., sec
Producator: SERVE
Placut, interesant construit si cu o culoare rosé pal, spre foaia de ceapa, vinul atrage prin sinceritatea de care da dovada. Aromele sale trimit catre ciresele de mai, talpa de paine si perele coapte. Este usor subtire, cu o aciditate bine integrata si un final vegetal, amarui.
Punctaj: 78 de puncte

TERRA ROMANA ROSE 2011

IG Dealurile Munteniei, 13,5% vol. alc., sec
Producator: SERVE
Culoare foarte frumoasa, de foaie de ceapa si arome intense si elegante, de banane, visine, ananas si calcar. Aromatic este foarte elegant si complex, insa gustativ este un pic cam scurt si nu are amplitudine. Un vin prietenos, cu senzatii de grapefruit, usor salin si condimentat pe final.
Punctaj: 82 de puncte

  • Casa de Vinuri Negrini a adus la inceput de 2012 un rose din soiul Merlot, realizat de Liviu Grigorica, vinul impresionand prin acuratetea aromelor si prin caracterul foarte prietenos.

NEGRINI ROSE 2011

IG Dealurile Olteniei, 12,7% vol. alc., sec
Producator: Casa de Vinuri Negrini
Rosé intens, spre nuanta coralului, vinul etaleaza arome suave, de caise verzi, cremene si toporasi. Gustul vine in atac cu senzatii dulci de visine si prune coapte, care acopera o senzatie astringenta placuta, ce se simte si in postgustul lung. Este direct, prietenos si echilibrat, chiar daca nu este foarte complex.
Punctaj: 82 de puncte

  • Vinurile Domeniilor Nicoresti nu sunt din recolta lui 2011, insa ele au fost lansate abia la sfarsitul anului ce a trecut. Anuntate in categoria premium, cele doua vinuri au fost apreciate de Vinul.Ro usor „peste medie“, deoarece raportul pret-calitate nu le este unul favorabil.

BABEASCA NEAGRA DOMENIILE NICORESTI 2009

DOC-CMD Nicoresti, 13% vol. alc., demisec
Producator: Domeniile Nicoresti
Vinul are o culoare pala, cu tente rosii-caramizii, si arome prafoase, de intensitate redusa. Pe sub notele pamantoase isi fac loc niste tonuri de gemuri si piele tabacita. Gustul foarte subtire pleaca acid-amarui, cu senzatii de nuca verde, iar pe final devine vegetal, amintind de caisele confiate. Taninurile nu sunt foarte bine integrate, dandu-i o nota rustica.
Punctaj: 71 de puncte

FETEASCA NEAGRA DOMENIILE NICORESTI 2009

DOC-CMD Nicoresti, 14% vol. alc., demisec
Producator: Domeniile Nicoresti
Dezvolta arome de brusture, tutun si magiun de prune, iar gustativ vine in atac cu unele senzatii dulcege, care nu reusesc sa acopere taninurile usor dezechilibrate. Acest rest de zahar il face mai prietenos, sustinand niste note de ciocolata si visine. Pare destul de firav, cu un postgust usor iute.
Punctaj: 72 de puncte