Nume mari la Ginger, in onoarea „profesorului de vin”

O discreta dar frumoasa sarbatorire in lumea vinului s-a petrecut la inceputul lunii mai la restaurantul Ginger din Capitala: cei doi proprietari ai restaurantului, Cesar Filip si Doru Pencea, au organizat un pranz-surpriza in onoarea prof Viorel Stoian, figura legendara a industriei de specialitate din Romania si autor al „Marii carti a degustarii vinurilor”. Evenimentul a avut un caracter semiprivat: in afara de sarbatorit si de cei doi amfitrioni mentionati anterior, doar alte 4 persoane s-au mai bucurat de atmosfera sarbatoreasca si de meniul special gandit pentru aceasta ocazie. Felurile de mancare (salata de curcan cu branzeturi de capra, dulceata de ceapa, nuci si rosii preparate in casa, urmata de un „trio de mare” cu garnitura de orez negru si apoi o friptura de miel la cuptor cu ghimbir si polenta) au fost asortate cu vinuri rare selectionate de gazde din crama restaurantului. Cum a fost vorba de un eveniment pentru iubitori si cunoscatori de vin, oaspetii au putut afla identitatea sticlelor doar la sfarsitul pranzului, pana atunci fiind lasat loc pentru aprinse dezbateri pe acest subiect. Abia atunci „vedetele degustarii” si-au dezvaluit fetele… Si ce fete!

1. Riesling Schloss Vollrads Rheingau Erste Gewaechs 2005, 12,5% alcool, 185 lei (preturile sunt cele din lista restaurantului)

Un demisec galben auriu cu nas intens si complex, cu arome fine de stejar nobil de sub care s-au dezvaluit, exploziv, nuante vioaie de dulceata de gutui dar si miere de albine si caise). Cu o aciditate foarte ridicata dar perfect armonizata cu salata si un parcurs gustativ lung, acest Riesling a dovedit ca mai are inca viata lunga inainte. Un vin care ar obtine peste 90 de puncte la orice concurs din lume.

2. Cuvee Victor Schlossgut Armin Diel 2001, 14% alcool, 240 lei

Un vin sec cu o culoare auriu-stralucitoare caruia nimeni dintre cei prezenti nu i-ar fi dat varsta adevarata. Nasul cu note de miere de tei, foarte fin, oferea un indiciu ca nu e vorba de un vin tanar, insa vioiciunea aromelor nu lasa in niciun caz sa se vada vreo „oboseala”. Gustativ ascendent, etaleaza in debut tonuri de miere, caise si apa de trandafiri, dupa care se dovedeste usor picant, cu o aciditate remarcabila pe final. Daca primul Riesling a starnit cronicarului de ocazie o vie satisfactie, acest cupaj s-a dovedit chiar de aplaudat, fiind de o rara eleganta. Un vin superb, de peste 94 de puncte

3. Sassicaia Bolgheri 1994, Tenuta San Guido, 12% alcool, 1.400 lei

Rosu sec solid, cu nuante rubiniu inchis, spre bordo. Nasul elegant, cu lemn fin si bine integrat, nu lasa sa se simta initial arome clar definite de fruct, dar dupa aerare in pahar s-a exprimat ferm, cu note de pruna uscata, piper si ciocolata neagra. Finalul lasa in gura o frumoasa aciditate de fructe perfect coapte. Un vin frumos, probabil ca orice comisie profesionista i-ar acorda 87-90 de puncte.

4. Chateau Margaux 1999 Premier Grand Cru Clasee, 12,5% alcool, 3.150 lei

Rosu granat, sec. Primul nas a parut inchis, lemnos si taninos, dar dupa aerare s-a deschis superb, afisand o concentratie de fruct de invidiat. Gustativ picant, „gros“, cu un finis fin si discret iodat, s-a dovedit un vin de mare eleganta si care mai are inca loc si timp sa evolueze. Asa cum s-a prezentat acum, ar fi luat cu usurinta peste 93 de puncte de la orice juriu cunoscator.

* O precizare de final: fiind singurul membru al redactiei Vinul.Ro prezent la eveniment, notele de degustare anterioare nu reprezinta in mod necesar pozitia intregii echipe, ci mai degraba o opinie a semnatarului acestui articol, posibil afectata de subiectivismul inerent unei astfel de sarbatoriri. In aceeasi „cheie” va rog sa luati si randurile care urmeaza: cu toate ca vinurile rosii au fost impresionante, cel mai uimitor mi s-a parut cat de „vii“ s-au dovedit cele albe din debutul degustarii – doua revelatii memorabile. Avand in vedere si preturile mult mai accesibile, recomand cu tarie iubitorilor de vinuri albe vechi sa incerce neaparat asa ceva, cata vreme mai sunt disponibile la Ginger.

 

One thought on “Nume mari la Ginger, in onoarea „profesorului de vin”

  1. LA MULTI ANI !!!! pentru “SUPERPROFESORUL DE VIN”, Viorel Stoian. Frumos gest, din partea Dumneavostra. Multumim pentru articol si relatarea evenimentulu!!!!!!!!!!!!
    Mircea Popescu

Comments are closed.