Cu toate ca in luna aprilie se lasa cu pauza competitionala, sezonul nuntilor 2013 in Romania este abia la inceput. Si cum suntem publicatie de vinuri, am hotarat sa abordam si noi acest subiect din perspectiva unuia dintre cele mai importante ingrediente ale unui astfel de eveniment: vinul.
In Romania, o nunta nu este una de succes, daca vinul si muzica nu multumesc nuntasii. Alegerea vinului potrivit pentru nunta, care sa multumeasca si invitatii si care sa se asocieze cat de cat la meniu, pare un lucru destul de dificil de realizat. „Din pacate, in Romania, suntem deficitari in privinta educatiei vinului. Oamenii aleg vinurile «dupa ureche», si mai ales dupa pret. Cu toate ca vinul este important la o nunta, oamenii nu au respect pentru el“, afirma Catalin Velea, proprietarul agentiei „Waiters”, specialist in organizarea de evenimente festive, „cu mii de nunti la activ“.
Selectarea vinului pentru nunta este de foarte multe ori ingreunata si de ideea preconceputa a multora dintre romani ca „vinul alb nu se amesteca cu vinul rosu”, dar si de rigiditatea cu care se realizeaza meniul de mancare ce urmeaza a fi servit – antreu, peste, sarmale, friptura, tort! In aceste conditii, foarte multi se orienteaza sper vinuri neutre, in general albe, demiseci, tocmai pentru a multumi pe toata lumea. Retetarul unei nunti normale in Romania arata in felul urmator: vin spumant, rareori sampanie, in debutul nuntii, in timpul gustarii si la peste, vin alb, uneori vin rosu la preparatul de baza format din carne si, optional, la desert, unii mai aleg sa isi impresioneze oaspetii cu un distilat de vin sau din nou un spumant.
Albe din soiuri cunoscute
Potrivit informatiilor primite de la mai multe agentii de organizare de evenimente, saloane de nunti, comercianti sau distribuitori de vinuri, culoarea care are cel mai mare succes la nuntile romanesti este albul. Procentul vinurilor albe consumate la nunti depaseste cu mult pe cel al vinurilor rosii, indiferent de sezonul in care este organizat fericitul eveniment. „In clipa de fata, la nunti se consuma mai mult vin alb decat vin rosu. Raportul este undeva 75%, vin alb, 25 de procente vin rosu”, mai spune Catalin Velea. De cativa ani, vinul rosu a mai castigat usor in popularitate, in jur de 10 procente, oamenii consumandu-le in a doua parte a mesei festive, insa tot albele raman preferatele publicului. In ceea ce priveste preferintele pe soiuri, se pare ca romanii se simt mult mai in largul lor consumand vinuri din soiuri pe care le cunosc. „Daca nu sunt soiuri cu rezonanta, care au facut cariera pe piata, nu au succes la nunta”, mai specifica Catalin Velea. Cele mai iubite soiuri in randul nuntasilor romani sunt Riesling, Sauvignon Blanc, Feteasca alba sau Regala si Muscat Ottonel, la albe, iar la capitolul rosii, prind foarte bine Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca neagra. Legat de gustul vinului, moda actuala cere vinuri seci sau demiseci – aproape deloc nu se mai cer la nunti vinuri demidulci, aceasta tendinta accentuandu- se mai ales in ultimii 7-8 ani, odata cu schimbarea preferintelor de gust de pe piata.
Vinul de nunta, cu buget de austeritate
La aproape toate nuntile, bugetul reprezinta o chestiune apasatoare, iar dimensionarea acestuia se face cu o atentie sporita mai ales in ceea ce priveste pretul vinului. „Pe langa cheltuielile cu rochiile, lautarii, costume, flori, mancare etc. mai apare si costul vinului, iar oamenii incearca de multe ori sa mai «taie» la acest capitol, chiar daca vinul este considerat important la un astfel de eveniment. Vor un vin bun, dar care sa coste putin”, mai spune Catalin Velea. Preturile vinurilor variaza foarte mult in functie si de calitatea vinurilor si modul de ambalare al acestora (vrac/Bag in Box sau sticla), media situandu-se undeva intre 10 si 14 lei pe litru de vin, minim ajungandu-se si pana la 5 lei pe litru. Potrivit specialistilor intervievati de Vinul.Ro, o pondere mare in consumul de vin la nunti il au vinurile vrac sau imbuteliate la Bag in Box. Cu toate acestea, se pare ca vinul la sticla reuseste sa impresioneze invitatii si are o influenta mai mare in privinta dimensiunii „cadoului” ce urmeaza a fi oferit mirilor. 0,5 litri de vin pe cap de nuntas De asemenea, cantitatea este un factor luat in seama de organizatorii de nunti. In ultima vreme, cantitatea de vin consumata la nunti pare ca a scazut simtitor. Daca acum 8 ani, o cantitate de 1,5 litri de persoana era recomandata de orice organizator de nunti, astazi necesarul mediu este undeva la 0,5 litri / invitat, insa conteaza foarte mult si daca nunta este organizata la oras sau in mediul rural. „Daca majoritatea participantilor la nunta au peste 30 de ani, recomand usor peste jumatate de litru de vin de persoana. Inainte nuntile erau mai bogate la acest capitol: la un eveniment de 200 de persoane se consumau si peste 300 de litri de vin. Astazi, pentru acelasi numar de invitati se consuma undeva intre 120 si 150 de litri”, afirma managerul de vanzari al unuia dintre cei mai importanti distribuitori de vinuri din Capitala.
Poate parea neinsemnat, insa de multe ori in alegerea vinurilor conteaza mult si continutul in volume alcoolice al acestora, cele mai multe cereri fiind de vinuri cu maximum 13% vol. alc.
Nuntile mai pretentioase, doar la sticla
„La nuntile cu staif pe care le-am organizat am propus doar vinuri imbuteliate la sticla, etichete destinate exclusiv segmentului HoReCa, iar bugetul in cazul acestora este destul de ridicat”, mai aminteste managerul agentiei Waiters, Catalin Velea. In aceste cazuri, meniul de vinuri este mult mai ofertant, in afara de vinul alb si cel rosu, aparand chiar un vin rose sau unul de desert. Pe langa acestea, la nuntile cu buget ridicat se mai obisnuieste sa se ofere si vinuri de import. „In special vinurile rosii din Franta si Italia au cerere la nuntile mai bogate. Nume precum Chianti, Toscana sau Bordeaux au mare trecere la nuntasii cu bani. De asemenea, la tort, de cele mai multe ori se apeleaza la Champagne sau la Prosecco“, spune Catalin Velea. Cea mai mare parte din piata dedicata vinului de nunta, daca poate sa fie numita asa, este detinuta, conform datelor promite de la distribuitorii de vinuri, de producatorii mari: Murfatlar, Jidvei, Cotnari, Vincon, Cramele Recas sau Tohani. Iar ca marci, cele mai solicitate sunt si cele mai cunoscute: Dry Muscat Jidvei, Zestrea Murfatlar, Castel Huniade, Premiat sau Beciul Domnesc. In ultima vreme, acestia fac pachete speciale pentru evenimentele de aceasta factura, incluzand in aceeasi oferta si un vin alb, si unul rosu, dar si un vin spumant.
Agentii si site-uri online
In lipsa cunostintelor despre vin si despre asocierea acestuia cu meniul de nunta, doritorii pot apela si la agentiile organizatoare de nunti, sau mai simplu, pot accesa site-urile online care se ocupa de acest aspect. „Eu sfatuiesc pe toti care vor sa-si faca nunta sa apeleze la un specialist, pentru ca scapa de foarte multe batai de cap. Acesta, prin relatiile pe care le are, poate oferi vinuri de calitate, la preturi mai mici. De exemplu, o agentie poate oferi preturi cu 25% mai mici, nu impun cantitati mari si garanteaza calitatea recomandarilor. Totodata, primesc si recomandari in legatura cu asocierea vinului cu mancarea”, afirma Catalin Velea. Aceleasi servicii le ofera inclusiv siteurile online specializate, companiile de de acest tip oferind si degustari ante-eveniment, transportul vinului si serviciul de returnate a cantitatii de vin ramase.
Sfatul specialistilor privind vinurile de nunta
• la nunta trebuie sa ai vin alb, vin rosu (raportul fiind de 75-25%, in favoarea vinului alb) si vin spumant
• vinurile trebuie sa fie seci, cel mult demiseci, pentru a putea fi asociate cu meniul de nunta
• vinul trebuie sa aiba cel mult 13% vol. alc.
• vinurile pentru nunta trebuie achizitionate de la comercianti, pentru a se evita eventualele neplaceri privind calitatea si provenienta vinului.
• apelarea la un specialist poate aduce costuri mai mici si poti avea garantia calitatii vinului.