Nyakas – maghiarul cu aer de Lume Noua

De curand, la sediul redactiei am primit o cutie cu vinuri de la importatorul Crama Noastra din Cluj, cu „rugamintea“ de a ne spune punctul de vedere legat de calitatea acestora. Curiosi din fire, am organizat rapid o degustare, insa nu inainte de a da un „search“ pe Google, pentru a ne lumina un pic cu privire la originea vinurilor.

Publicitate
Excursii

Vinurile Nyakas sunt produse de o crama destul de cunoscuta in tara vecina, Nyakashegy Kft, producator ce activeaza in localitatea Tok, in nordul regiunii vitivinicole Etyek- Buda. Potrivit datelor gasite pe site-ul companiei, podgoria se bucura de un conditii pedoclimatice excelente pentru productia de vinuri. Tot de aici, aflam ca responsabili pentru calitatea vinurilor Nyakas sunt oenologii Erno Malaza si Beata Puhra Nyulne, cei care au pus bazele companiei in 1997, si ca vinurile de la Nyakas au primit critici bune nu numai din partea specialistilor si consumatorilor maghiari, dar si din parte criticilor straini. Cele mai cunoscute nume care au apreciat produsele Nyakas sunt Caroline Gilby MW si Angela Muir MW, Angela Muir acordand vinului Budai Chardonnay 2008 maximum de puncte: 100, cel mai mare punctaj primit de un vin din Ungaria de la un “Master of Wine”. Vinurile degustate de noi, mai ales cele albe, au o eleganta aparte, etaland o paleta aromatica ce aminteste de Lumea Noua: flori albe, ananas, banane, miere. Bine structurate, cu o aciditate buna, vinurile se remarca prin caracterul prietenos, impus si de echilibrul bun dintre componente. Mai multe concluzii despre vinurile Nyakas, in randurile ce urmeaza.

NYAKAS BUDAI CHARDONNAY 2009
14% vol. alc.
Producator: Nyakashegy Kft. (Ungaria)
Acest Chardonnay are cate putin din toate: note afumate, structura exotica, dar si o tipicitate naturala. Aromele sale intense se etaleaza in straturi, de la flori de salcam si lacramioare, pana la fan uscat si prune verzi. Are o greutate onctuoasa, dar in acelasi timp este citric si vioi. Finalul este caracterizat de o combinatie de dulce, condimentat si citric.
Pret: 25 de lei
Punctaj: 80 de puncte
Medalie de argint la Chardonnay du Monde 2010

Publicitate
IPPU

NYAKAS IRSAI OLIVER 2009
12,5% vol. alc.
Producator: Nyakashegy Kft. (Ungaria)
Arome curate si placute de Muscat, banane, ananas si flori de tei. Gustul, in schimb este un pic cam scurt si usor tern, aciditatea putand fi simtita abia pe final. In atac se accentueaza o senzatie vegetala, de iarba cruda, foarte placuta.
Pret: 24 de lei
Punctaj: 76 de puncte
Medalie de aur la Vinallies Internationales 2010

NYAKAS BUDAI MULLER THURGAU 2009
12,5% vol. alc.
Producator: Nyakashegy Kft. (Ungaria)
Usor afumat, cu tonuri aromatice si senzatii dulcege de vanilie, un vin de cursa lunga, sprintar, cu un atac revigorant. Gustul demareaza puternic, avand o evolutie moderata, pe final lasand note de flori de tei si miere.
Pret: 22 de lei
Punctaj: 78 de puncte
Medalie de argint la Vinallies Internationales 2010

 

NYAKAS BUDAI CUVEÉ 2008
12,5% vol. alc.
Producator: Nyakashegy Kft. (Ungaria)

O combinatie de note afumat-onctuoase cu senzatii dulcege de miere. Gustul este desfacut in mai multe straturi de senzatii, fara ca acest lucru sa fie dezagreabil. Aciditatea agreabila ii da vioiciune.
Pret: 23 de lei
Punctaj: 74 de puncte

 

NYAKAS BUDAI CHARDONNAY SELECTION BARRIQUE 2007
13,5% vol. alc.
Producator: Nyakashegy Kft. (Ungaria)
Un Chardonnay complex si elegant care a evoluat foarte frumos, dezvoltand un placut buchet de sticla. In gustul interesant, afumat, se impun senzatiile dulci de crema de zahar ars, sustinute si echilibrate de o aciditate buna, care pe final aduce tonuri citrice, dar si note de coaja de paine.
Pret: 61 de lei
Punctaj: 79 de puncte
Medalie de aur la Chardonnay du Monde 2009

NYAKAS BUDAI KADARKA 2009
12% vol. alc.
Producator: Nyakashegy Kft. (Ungaria)

Culoare roz trandafiriu, deschisa si stralucitoare. Aromele sale, fara prea mari pretentii, trimit catre vata de zahar si capsuni. Gustul este usor metalic, inexpresiv, de fructe crude, cu un final scurt, fara prospetime
Pret: 22 de lei
Punctaj: 68 de puncte

2 thoughts on “Nyakas – maghiarul cu aer de Lume Noua

  1. Am avut oportunitatea sa vizitez Crama Nyakas, printre alte crame din Ungaria….intr-adevar vinurile au facut diferenta. Acum investesc in tehnologie moderna pentru a obtine rezultate. Am fost placut surprinsa de calitatea vinurilor lor. Au participat la varii concursuri, unde au obtinut medalii, printre care si Londra. Bravo !

Comments are closed.