O calatorie initiatica in Bordeaux (galerie foto)

Articol de Cosmin Grozea / fromgrapestowine.wordpress.com

Publicitate
Excursii

Sunt un pasionat al vinului de cativa ani si in permanenta cautare de vinuri bune. Cred ca este important de stiut ABC-ul, ca in orice alt domeniu, pentru a avea o baza solida de pornire. In domeniul vinului, Franta este cu siguranta baza de pornire, iar Bordeaux-ul este parte importanta a ABC-ului. Cel mai bine aprofundezi prin practica. Astfel, mi s-a parut o oportunitate sa particip anul acesta la Vinexpo – targ de vinuri ce are loc la fiecare doi ani in Bordeaux, pentru a intelege mai bine zona si a degusta cat mai multe vinuri. Targul a reunit peste 3000 de producatori din toata lumea. As sfatui oricand pe orice pasionat de vinuri sa nu ezite, daca are posibilitatea, sa participe la un astfel de targ international unde poti degusta mii de vinuri, daca timpul iti permite, pe care altfel ar trebui sa cheltuiesti o avere si poate nici atunci nu ai putea avea aceeasi acoperire a multiplelor zone viticole. Calatoria mea a durat patru zile si, desi scurta, pot spune ca a fost un maraton de vizite si vinuri degustate.

ZIUA 1

Am aterizat in Toulouse, marti in jurul pranzului, de unde am condus 2 ore pana in Bordeaux. Desi era inca zi de targ, nu am mai putut ajunge in timp util, dar am participat seara la o degustare organizata de cativa producatori din sudul Frantei intr-un wine bar din Bordeaux, avand ca tematica vinuri din soiul Grenache. De altfel, si manifestarea s-a intitulat G-Day. Am putut degusta vinuri din sudul Ronului, Roussillon si Australia. 2009 a fost cu siguranta un an deosebit in Chateauneuf du Pape, vinurile fiind voluptoase, glicerice, cu alcoolul in jur de 15%, dar si bogate in fruct si echilibrate. Merita explorate. Cei mai reprezentativi producatori au fost: Domaine de la Janasse, Vielle Julienne, Pierre Usseglio, Chateau La Nerthe, dar cel mai bun vin al degustarii a fost La Petite Siberie 2008 a lui Herve Bizeul din Roussillon.

Publicitate

ZIUA 2

La 10 dimineata, am ajuns la Vinexpo. In cele sase ore petrecute la targ am putut degusta in jur de 150 de vinuri ai celor mai importanti producatori internationali. Majoritatea aveau la degustare vinurile recent lansate: la albe anii 2010 si 2009, iar la cele rosii, vinuri incepand cu 2010 pana in 2006. Un vin alb si unul rosu ale aceluiasi producator mi-au ramas vii in memorie: Chateau de Beaucastel alb 2010 si Beaucastel 1998 rosu din Chateauneuf du Pape. Impresionante. La fel si Castillo de Ygay 1978 tinut 18 ani in baric. Din pacate, am parasit targul la 16.00 pentru a ajunge in timp util la Chateau Ducru Beaucaillou, St-Julien, pentru vizita fixata. Ducru Beaucaillou a produs in 2010 cel mai bun vin facut de proprietate in istoria ei, primind un punctaj aproape perfect(98-100p) din partea criticilor internationali de vin. Un punctaj meritat! Vinul este fabulos, fiind lansat si la un pret cu 15% mai mic decat cel din 2009, un motiv in plus de a-l cumpara si a urmari evolutia in timp.

ZIUA 3

Prima vizita a fost la 10 dimineata la Chateau Figeac in Saint Emilion. O proprietate mai rustica fata de celelalte domenii vizitate, dar care pastreaza cultura pentru perfectiunea vinului. Dupa vizitarea intregii proprietati, am putut degusta Figeac 2001, un vin care, la 10 ani de viata, este o dovada vie a potentialului deosebit al acestui domeniu.

La 12 am ajuns la Chateau Cheval Blanc unde aveam o invitatie pentru un pranz festiv. Am vizitat noua crama a acestui domeniu, lansata pe 9 iunie, cu ocazia Vinexpo, care este un edificiu impresionant. Desi are un aspect futurist, arhitectul a reusit performanta de a realiza o opera de arta ce se integreaza perfect in imaginea de ansamblu cu vite de vie si vechiul castel. S-au folosit multe materiale naturale, iar pe terasa de pe acoperis a fost plantata vegetatie salbatica. Pranzul a fost servit pe terasa construita langa vitele de vie si insotit de vinuri eveniment: Le Petit Cheval 2001, Cheval Blanc 2000, Yquem 1996 si Dom Perignon 2002. Unul dintre companionii de la masa mea a fost Jean-Michel Deiss, actualul proprietar al domeniului Marcel Deiss din Alsacia, cu care am purtat o conversatie interesanta despre interesul crescut al Europei de Est fata de vinurile din Franta. Cu parere de rau am parasit domeniul pentru a putea ajunge la urmatoarea mea vizita la faimosul Petrus din Pomerol.

Petrus este aproape de Cheval Blanc ca locatie si la randul sau este in plin proces de constructie a unei noi crame. Domeniul nu are opulenta lui Cheval Blanc, chiar l-as caracteriza prin simplitate, traditie, dar si perfectiune. Este ingrijit pana la cel mai mic detaliu: de la drumul de pietris proaspat pieptanat care trece printre vii, pana la nivelul vitei de vie, uniform pe toate cele 11.5 ha ale domeniului. Am degustat Petrus 2010, un vin cu un nas deja bine conturat, cu arome complexe, bogat si echilibrat in gura, cu un postgust foarte lung, pastrand in acelasi timp senzatia de prospetime. O legenda in devenire.

ZIUA 4

Ziua a patra, si ultima zi a calatoriei mele, a fost cea mai aglomerata. Am avut programate vizite la patru domenii din St-Julien, Pauillac si St Estephe, plus o intalnire seara la 18:00 cu un negociant de vinuri american stabilit de 30 ani in Bordeaux. Jeffrey Davies, despre el este vorba, este o adevarata enciclopedie a ceea ce inseamna vin in Franta. De la el am aflat ca Ducru Beaucaillou va fi primul domeniu care, desi cu un scor mai bun, va lansa pretul pentru 2010 mai ieftin ca cel din 2009, cu o saptamana inainte de a se intampla.

Prima vizita a zilei a fost la ora 10 in St Julien la Chateau St-Pierre si Gloria. Vinurile se vand la preturi accesibile inca, iar 2010 reprezinta un pivot important in ascensiunea celor doua domenii: au realizat cele mai bune vinuri din istoria lor. La 11:30 am ajuns la Chateau Leoville Poyferre (LP), tot in St Julien, un domeniu pe care il urmaresc de cativa ani, si care in ultimii doi ani a primit scoruri aproape perfecte (98-100 p.) din partea criticilor de vin. LP nu impresioneaza prin arhitectura cladirilor, dar compenseaza prin calitatea vinurilor. Noile tancuri de inox achizitionate le dau posibilitatea sa vinifice separat fiecare parcela de vita de vie, putand controla mai bine calitatea cupajului final. Am degustat in jur de 10 vinuri, atat 2010, cat si ani mai vechi, remarcandu-se consecventa calitatii. Pretul de lansare pentru LP 2010 a fost de 100 Euro ex-negociant, iar intreaga lor alocatie en-primeur de 180 de mii de sticle a fost vanduta in cateva ore, incasand peste 18 milioane de euro. La ora 14:00, am ajuns la Chateau Pontet Canet in Pauillac, vis-a-vis de Mouton Rothschild. Pontet Canet lucreaza biodinamic 25 ha din cele 80 ha pe care le detine. Obiectivul lor este sa lucreze biodinamic intreaga proprietate. Investitiile in cai, echipamentul realizat special pentru domeniu si atentia aproape nebuna pentru orice detaliu ce tine de vinificatie, au ridicat Pontet Canet la un nivel de super-Second, desi el este clasificat ca si 5eme Cru conform actului din 1855. 2010 a produs si aici un vin exceptional, fiind foarte bine primit de consumatori si negocianti. Ultimul domeniu vizitat a fost Cos d’Estournel in St Estephe, vizita programata pentru 15:30. Asemenea lui Cheval Blanc, Cos impresioneaza prin opulenta castelului cu clare influente indiene: elefantii din marmura din curtea interioara, usa masiva din lemn sculptat adusa din Zanzibar si sculpturile in lemn din interior sunt dovezi clare. Louis d’Estournel, proprietarul lui Cos din anii 1800, datorita legaturilor economice stranse cu India, a incorporat in arhitectura cramei aceste influente. Acum trei ani, Cos a investit 30 de milioane de euro in noua lor crama, iar rezultatul iti taie rasuflarea: tancuri din inox cu design pe comanda, camera cu baricuri strabatuta pe deasupra de o pasarela luminata ce aduce cu un catwalk, camera de degustare care este o sala spatioasa ce ar face invidios orice lounge-fusion din lume, totul realizat cu bun simt si masura. Calitatea vinurilor este la fel de impresionanta pe cat este locatia. Cos d’Estournel 2010 este un vin complex si intens, un clasic cu un potential enorm de invechire.

CONCLUZIE

Bordeaux impresioneaza prin opulenta proprietatilor si uniformitatea parcelelor de vie pe sute de hectare. Este o regiune ce a dezvoltat un cult pentru perfectiune de-a lungul sutelor de ani de productie a vinului, si care nu se inlatura de la nimic pentru a realiza vinuri deosebite.

Sunt foarte multe proprietati in Bordeaux, dar fiecare are propria sa filosofie in producerea vinului. Este important de mentionat ca ciclul vegetativ in 2011 este cu trei saptamani mai avansat decat media normala pentru Bordeaux, iar 2011 pare a fi cel mai cald an din 1976. Daca vremea se va mentine in aceeasi linie, vom vedea o recolta timpurie in Bordeaux.