O degustare cu Christian Moueix, alias Mr. Merlot

Christian Moueix si Eduard Jakab

Text de Eduard Jakab, somelier

Publicitate
Domeniul Bogdan

Foarte inalt la stat, sarmant si jovial, cu un timbru cald si vorbind engleza cu un accent puternic frantuzesc, Christian Moueix este garantat o personalitate recunoscuta mondial in lumea vinului. O personalitate pe care iti va fi foarte greu sa o uiti odata ce ai fost expus franchetii si pasiunii cu care isi prezinta si descrie vinurile.

Vinificator al renumitului – chiar miticului – Chateau Petrus din Pomerol, podgorie detinuta de fratele sau Jean-Francois, Christian Moueix reu- seste sa creeze cu acest vin chintesenta vinurilor ce au la baza strugurele Merlot. Ca idee, Chateau Petrus, un simbol al Bordeaux-ului, este unul dintre putinele vinuri ce ies pe piata cu preturi cuprinse intre 600 si 1000$ de la producator.

Publicitate

Pozitionat la intrarea in restaurant langa pupitrul de primire al Maitre D’Hotel, cu o gestica eleganta, demna, si cu o sclipire in ochi care parca te indeamna sa-i degusti vinurile si sa te bucuri de „fructul“ muncii lui, Christian Moueix se prezinta prietenos si individual fiecaruia dintre cei peste optzeci de participantii la degustare. Incepe evenimentul cu o scurta introducere, o prezentare a conceptului ce sta in spatele vinurilor „ingrijite“ de catre el.

Moueix sustine si crede in vinurile care sunt o reflexie a solului si climatului zonei din care provin. El spune ca vrea sa creeze si vinuri de care consumatorul se poate „apropia“ financiar, pentru a le savura, nu doar pentru a le colectiona. Sigur pe el, ca un dirijor in fata orchestrei, Moueix reuseste sa captiveze audienta prin simpla sa prezenta. Stam in fata unui artist al strugurilor, dedicat intr-atat muncii sale, incat a fost capabil, in „nebunia“ creatiei, sa inchirieze elicoptere pentru a le pozitiona deasupra podgoriei, pentru a-si proteja strugurii loviti de razele prea puternice ale soarelui. Intr-un alt an, mult prea ploios, el a acoperit intreaga suprafata, de peste 11 hectare de vie, cu un „cort“ imens, in dorinta de evita ca produsul final, vinul, sa devina apos sau diluat in arome. Degustam pe rand si ascultam pove stile din spatele unor vinuri ce fac deliciul iubitorilor si colectionarilor de vin din intreaga lume: Chateau Belair, Chateau Trotanoy, Napanook. Din pacate, Chateau Petrus nu intra in bugetul degustarii!

De aproape doua decenii, „Mr. Merlot“, cum este poreclit in Bordeaux, se tine de promisiunea facuta si reuseste sa produca in California vinuri ce devin clasice, menite sa imbatraneasca elegant la sticla pentru multi ani. Un iubitor al limbii latine, Moueix si-a denumit in 1982 cupajul de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot si Petit Verdot creat in California „Dominus“, adica „Dumnezeu“. Pasiunea arzatoare cu care reu- seste sa-si descrie „pelerinajul“ pe care l-a parcurs in Lumea Noua catre Cabernet Sauvignon, el fiind un oenolog si vinificator educat in spiritul Merlotului, energizeaza intreaga audienta. Vinurile degustate sunt maiestuoase, elegante, demne de nasul cel mai exigent, o adevarata parada de arome. Asemenea gustului remanent al vinurilor servite, ce se pastreaza mult timp si intens in memoria degustatorului, seara se finalizeaza intr-un lung ropot de aplauze. Mult mai tarziu, in aceeasi seara, la inchiderea restaurantului am avut ocazia rara de a degusta trei ani de productie diferiti de la Chateau Petrus, prin amabilitatea vinificatorului Christian Moueix, care a petrecut aproape doua ore in compania echipei de somelieri ce deserveam locatia.

VINURI FACUTE CU SUFLETUL

In timp ce productia mondiala de vin creste exponential in cantitate si nu neaparat in calitate, numele de Christian Moueix continua si se dore ste sa ramana un reper al vinurilor facute cu sufletul si care exprima esenta terroir-ului din care provin. Nascut in 1946 (un an nu tocmai fericit pentru productia de vin din zona) in Libourne, Franta, el a reusit performanta ca in anul 2000 sa fie desemnat de cititorii revistei „Wine Spectator“ persoana care a facut cel mai mult pentru a ridica calitatea si prestigiul vinurilor pe plan mondial. Din 1970 lucreaza in compania fondata de tatal sau, Jean-Pierre Moueix, unde detine functia de presedinte, o companie de negociati a peste 100 de vinuri din Bordeaux (printre care Chateau Certan de May, Chateau Gazin, Chateau Lafleur, Chateau Bourgneuf Pomerol si Chateau Belair St. Emilion), si care manageriaza peste zece podgorii, precum Chateau Petrus, Chateau Trotanoy, Chateau Hosanna, Chateau Providence, Chateau La Fleur Petrus din Pomerol si Chateau Magdelaine din St. Emillion. Din 1982, la sugestia lui Robert Mondavi (marele mogul al vinurilor americane), vine in Napa Valley, California, unde incepe productia renumitului Dominus, vin care in mod constant primeste intre 91 si 96 de puncte Parker. Din 1996 produce tot in Napa Valley, cunoscutul Napanook, creat in maniera clasica a vinurilor din Bordeaux.

One thought on “O degustare cu Christian Moueix, alias Mr. Merlot

 1. Vinurile „Chateau Petrus” sunt VISUL ORICARUI PROPRIETAR DE VIE……………………….
  Vinurile lor sunt „opere de arta”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  OARE CE SECRET ASCUND?????????????????????????????????? MISTER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  D-ul Christian Moueix reprezinta visul tuturor oenologilor… sunt convinsa..
  No comment…

Comments are closed.