O Mare Medalie de Aur și 60 de Medalii de Aur pentru vinurile românești la IWCB 2016

După o perioadă de așteptare necesară pentru a fi validate de către Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), rezultatele IWCB 2016 (derulat în perioada 26-29 mai la Focșani, Vrancea) au fost date publicității. Cum lista completă a medaliaților poate fi consultată direct pe site-ul Concursului, am încercat să sintetizăm aici doar medaliile cele mai importante obținute de cramele din România (în total, 187 medalii – reprezentând 41,55% din totalul medaliilor acordate, la o pondere a probelor înscrise de 48% din total).

Publicitate
Telna

România a obținut una dintre cele două Mari Medalii de Aur acordate de către jurați, pentru un vin de colecție – Tămâioasă românească de Stațiunea de Cercetări Pietroasa (aparținând de USAMV București). Alte 60 de Medalii de Aur (36% din totalul medaliilor de Aur acordate în concurs) au mers tot către crame de la noi din țară. Acestea au mai obținut și 126 medalii de argint (44,5% din totalul medaliilor de Argint).

Câte 3 Medalii de Aur au obținut cramele: Apcovin Tata și Fiul, Budureasca, Casa de Vinuri Cotnari, Domeniul Vlădoi, Natura.
Câte 2 Medalii de Aur au obținut: Avincis Winery, Clos des Colombes, Corcova, Cotnari SA, Crama Hermeziu, Cramele Recaș, Domeniile Tohani, Jidvei, Senator, Speed Huși, Vincon Vrancea (una dintre medalii, pentru un vinars), Vinum Capidava, Vitipomicola Sâmburești.
Câte o Medalie de Aur au obținut: Alira, Arta Vinului, Bala Geza Winery, Basilescu, Crama Gîrboiu, Crama Oprișor, Crama Viile Sudului – Intervitt, Cramele Odobești, Domeniul Blaga, Halewood România, Lacerta Winery, Liliac Winery, Nomibo, SERVE – Vinul Cavalerului, SCDVV Blaj, SCDVV Murfatlar, Via Viticola Sarica Niculițel, Villa Vinea.

Publicitate
Velvet

Din totalul vinurilor prezentate în concurs (1495), 740 vinuri au obținut puncteje de medalie de peste 82 puncte (adică 49,5% din total), dar potrivit Regulamentului OIV nu toate au fost medaliate (290 de vinuri nu au fost medaliate, deși au avut punctaje peste 82). Potrivit organizatorilor, procentajul arată că IWCB 2016 a fost o competiție puternică.

Concursul Internațional de Vinuri București 2016 (IWCB 2016) a fost organizat la inițiativa Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV), de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), fiind cea de a XIII-a ediție recunoscută de acest for interguvernamental – care grupează 45 de țări producătoare și consumatoare de vin din lume. Ediția din acest an a beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Vrancea, care a înțeles astfel să promoveze imaginea celui mai mare bazin viticol din România pe plan intern și internațional.