O noapte la depozit, cu inspirație de Haut-Brion

Întâlnirile Atelierului organizat de importatorul Vinimondo s-au reluat, în martie, cu una mai deosebită: Bordeaux – vinuri inspirate de Haut Brion, în prezentarea Annei Tcheliapova, de la producătorul și negociantul francez Clarence Dillon, și cu completările lui Imre Szakacs-Orha, Diplomat WSET, CEO al Wine-in-Business și first WSET course provider în România. Evenimentul a avut loc într-un loc mai puțin obișnuit pentru o seară wine & dine, și anume depozitul importatorului. Printre rafturi, rasteluri și stivuitoare, amenajarea unei zone cu fețe de masă albe, pahare și decantoare Riedel design și vinuri franțuzești – ca să nu mai vorbim despre designul din farfurii – a creat o atmosferă de-a dreptul cinematografică.

Publicitate
Ravago

Bad Girl, spumantul lui Jean Luc Thunevin, i-a întâmpinat pe oaspeți de la intrare, ca o primă “punere în temă”. Au urmat Clarendelle Blanc 2014, alături de brânză de capră cu sparanghel și fistic, și un Clarendelle Rose 2015 asortat la un pate de casă din pasăre, cu jeleu de Sauternes și smochină proaspătă. “Piesele de rezistență” ale serii au fost Clarendelle Rouge 2011, Chateau Fleur Cardinale 2012 Saint Emilion Grand Cru Classe și La Mission Haut Brion 2008 Cru Classe Rouge, alături de rasol de miel din Noua Zeelandă făcut încet la cuptor și însoțit de piure de cartofi cu trufe. Pe tot parcursul serii, explicațiile distinsei reprezentante a negociantului francez și filmele proiectate pe un ecran de șapte metri au completat experiența senzorială cu una formativă, iar intervențiile lui Imre Szakaks-Orha au dat prilejul unei sesiuni spontane de întrebări și răspunsuri despre clasificările din Bordeaux față de restul Franței și despre diferențele – de soiuri, terroir și practici enologice – dintre malul drept și malul stâng al râului Gironde.

Seara s-a încheiat cu macarons delicioase, alături de un Sauternes 2012 La Chapelle De Lafaurie-Peyraguet.

Publicitate

Clarence Dillon (născut Lapowski), cel care a dat numele său companiei de producție și de comerț cu vinuri, a fost bancher de investiții și unul dintre cei mai bogați americani ai secolului trecut, cu o avere estimată de Forbes în 1957 între 150 și 200 milioane de dolari.  Pasionat de vânătoare, vinuri și stilul francez de viață, a trăit aproape 97 de ani. A intrat în posesia Chateau Haut-Brion în 1935, printr-o achiziție de 2,3 milioane franci.

Vinimondo este o companie specializată în importul de vinuri premium, care oferă clienților – consumatori privați sau reprezentanți ai industriei ospitalității și servicii de consultanță de profil. Puteți găsi pe site-ul vinimondo.ro nu doar o largă ofertă, ci și informații utile iubitorilor de vin. De asemenea, anul trecut Vinimondo a lansat și o aplicație pentru terminalele mobile prin intermediul căreia puteți face achiziții cu mare ușurință.

Fotografii de Răzvan Manea