O noua asociatie a somelierilor a fost infiintata la sfarsitul saptamanii trecute la Sibiu, pentru functia de presedinte a acestei asociatii fiind ales somelierul Marian Timofti.
La intalnirea de infiintare a „Organizatiei Somelierilor din Romania 2011” (OSR 2011) au participat 24 de somelieri din toata tara, acestia devenind si membri fondatori cu drepturi egale ai noii asociatii.
“Am considerat necesara constituirea unei noi forme de organizare a somelierilor, care sa dea posibilitatea grupului de membri fondatori de a actiona liber, de a continua proiectele pe care le-au inceput, indiferent de retragerea, excluderea sau alta forma de sanctiune a unuia sau a altuia dintre asociati. Aceasta decizie a fost luata dupa retragerea somelierilor din FSR, unde nu eram liberi sa actionam dupa o deontologie proprie, lucru demonstrat si de faptul ca presedintele FSR a fost inlocuit fara a se cere parerea nici unui membru al consiliului director”, a declarat Marian Timofti, presedintele OSR 2011.
Alaturi de Marian Timofti, din consiliul director al OSR 2011 vor mai face parte: Tucudean Alexandru, prim-vicepresedinte, Vlad Muresan, vicepresedinte Transilvania, Claudiu Marandici, vicepresedinte Moldova, Razvan Cruceanu, vicepresedinte Muntenia, Pentek Istvan, secretar general si Mihai Drula, cenzor.
Cei 24 de membri fondatori ai OSR 2011 sunt: Vlad Muresan, Marian Timofti, Mihai Drula, Razvan Cruceanu, Cristian Grigore, Lucian Deac, Vlad Dumitrescu, Mihai Visoiu, Oana Muresan, Septimiu Crisan, Alexandru Tucudean, Radu Ilia, Cristian Florea, Bogdan Todor, Pentek Istvan, Dan Anghel, Stoica Marian, Claudiu Marandici, Alina Cuta, Bogdan Dumitrescu, Razvan Demian, Chifor Sergiu, Rotar Adrian, Buican Claudiu.
O divizare inutila a sommelierilor romani,De fapt este goana dupa putere,Marian Timofti dorind sa aiba sceptrul.Dintre ceilalti ,in afara de 2-3 ,printre care si Bigdan Dumitrescu,care au experienta,nu regasim decat ilustrii anonimi,aserviti unui asa-zis someiler,care acum 10 ani nu stia ce diferenta este intre Sori Tildin si Screaming Eagle ! Intrebati-l pe Marian Timofti despre vinurile din Franta sau despre trabucuri ,cafea,etc.O sa ramaneti surprinsi ce bagaj precar de informatii are,cat despre meserie,uitati-va cum face decantarea in poza (unghiul corect decantor si sticla e 45 grade) si nu la acea inaltime.
Asta e ,nu ne miram ca se alege praful de aceasta meserie,amatorism si goana dupa putere !
Constat ca ati sters comentariul pe care l-am facut la adresa acestei initiative ! CENZURA e un sistem comunist,oare credeti ca asa oferiti calitate ?Daca stergeti parerile celor care nu ling in dorsal pe falsii profesionisti,credeti ca realitatea se va schimba?Credeti ca daca ai sters parerea mea critica despre Marian Timofti si multi dintre ilustrii anonimi care nu au degustat si decantat in viata un Chateau Haut-Brion sau un Margaux de dinainte de 1980 aceste persoane devin somelieri >Ridicol !
Stimate Domn Tecsan, daca sunteti atat de bine informat de cine ce vin a decantat, a degustat, ce bagaje de informatii detine, etc, va rog sa atasati paragraful din regulamentul oricarei scoli de somelarie din lume, unde sa vedem si noi, cei anonimi (nu ca Dvs), ca decantarea si degustarea unui Chateau Haut-Brion sau a unui Margaux de dinainte de 1980 este conditia ca cineva sa poata fece parte din aceasta breasla. Deasemnea ar fi un lucru foarte frumos sa ne spuneti unde si cand ati dobandit acel imens bagaj de informatii care va face persoana potrivita pentru a califica competenta altora.
Intradevar, unii somelieri din aceasta asociatie sunt la inceput de drum in meserie, daca cautati dupa numele lor pe internet, nu prea gasiti rezultate, dar acest lucru este valabil si in cazul Dvs., sau folosirea unui nume fals va ofera posibilitatea sa va afisati frustrarile?
Minunat ! Există vreo două duzini de somelieri în România, organizaţi în 3 asociaţii şi se războiesc între ei în loc să se ocupe de educarea consumatorilor şi iubitorilor de vin.
Vai ş-amar de cultura vinului în România…