O noua razie ANPC pe piata vinurilor

Falsificarea vinurilor de masa ramane inca o problema majora a sectorului vitivinicol din Romania. Cu toate ca numarul vinurilor falsificate cu pretentii de DOC a scazut fata de anii trecuti, cantitatea de vinuri de masa cu probleme este inca constanta, la fel si numarul celor care castiga bani de pe urma naivitatii clientilor. Acestea sunt concluziile ultimului control desfasurat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), desfasurat intre 17 si 25 septembrie.

La inceputul anului 2005 (ANPC) a demarat o strategie pe trei ani, al carei obiectiv principal il reprezinta depistarea produselor falsificate si a produselor neconforme existente la comercializare, in scopul eliminarii acestora de pe piata si protejarii consumatorilor de riscul de a le fi afectate interesele economice. Printre pietele vizate de ANPC se numara si piata vinurilor si a bauturilor pe baza de vin din Romania. Pana acum inspectorii acestui organism, impreuna cu reprezentanti ai Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV) din Cadrul Ministerului Agriculturii, au desfasurat trei actiuni ample de control la nivel national pentru a descoperi vinurile cu probleme de pe piata.

La ultimul control de acest fel, agentii ANPC au verificat aproximativ 200.000 de litri de vin in mai multe magazine si depozite din intreaga tara. Acestia au avut in vedere, in primul rand, modul de respectare a prevederilor legale pentru etichetarea si comercializarea vinurilor. Potrivit reprezentantilor ANPC au fost controlati 477 operatori economici, de unde s-au prelevat 78 de esantioane pentru analize (19 de esantioane – vin vrac, 29 de esantioane – vin imbuteliat la PET, 27 de esantioane – vinuri imbuteliate la sticla si 3 esantioane – vinuri imbuteliate la Tetra-pack). In urma analizelor de laborator s-a constatat ca 31% din probele prelevate de pe piata nu se incadrau in normele legilor in vigoare, dintre acestea 83% fiind vinuri de masa, iar restul de 17 procente vinuri de calitate superioara. Intensificarea actiunilor de control desfasurate de ANPC in domeniul comercializarii vinurilor s-a materializat prin cresterea cu 200% a numarului de probe de vin prelevate de pe piata (78 probe in septembrie 2007, fata de 39 probe in martie 2007), iar eficienta controalelor s-a materializat prin scaderea proportiei de probe neconforme de la 38% in luna martie 2007, la 31% în luna septembrie 2007 si scaderea proportiei de probe de vinuri falsificate de la 5% în luna martie 2007 la 2,5% în luna septembrie 2007.

Fata de controlul din luna aprilie, cand au fost descoperite cinci vinuri falsificate, la aceasta ultima verificare s-au descoperit doar doua cazuri de falsificare. Acest lucru poate reprezenta semnalul ca piata de vinuri din Romania este pe cale sa se debaraseze de vinurile falsificate si de agentii care practica mijloace nelegale de producere si comercializare. Conform legislatiei romanesti, prin falsificare se intelege diluarea vinului cu apa, mascarea unor defecte sau alterari ale vinurilor prin adaosuri care determina modificari ale gustului, aromei si compozitiei naturale.

Cele doua vinuri falsificate sunt un MUSCATONEL (demidulce, imbuteliat la PET de 2l) scos pe piata de catre CASA DE VINURI DEALU MORII si un vin alb IUNASCO – CHEARDONE (varianta prescurtata de la Chardonnay!!), un vin bulgaresc, produs de CORECT TRADYNG ltd RUSE, imbuteliat tot la PET de 2 l. Pentru aceste doua vinuri inspectorii au dispus oprirea definitiva si retragerea acestora de la comercializare, cantitatea retrasa si distrusa ajungand la peste 8.150 de litri de vin, in valoare de 23.200 lei.

Pe langa aceste doua vinuri falsificate au mai fost descoperite vinuri improprii consumului uman direct vinuri din hibrizi, vinuri cu modificari ale parametrilor organoleptici si fizico-chimici, vinuri a caror etichetare inducea un eroare consumatorii. Potrivit reprezentantilor ANPC, in aceasta ultima categorie au intrat si vinurile Busuioc si Tamaios de Pietroasa, import Italia, vinuri care au fost oprite temporar de la comercializare. Pentru etichetare neconforma (lipsa elementelor de identificare-caracterizare, a categoriei de calitate, a sortimentului de vin etc.) au fost oprite temporar de la comercializare aproximativ 92.265 de litri, in valoare de 413.500 de lei. S-au aplicat 311 sanctiuni contraventionale, dintre care 110 avertismente si 201 amenzi contraventionale in valoare de 481.800 lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Controlul desfasurat a mai scos în evidenta exodul pe piata romaneasca a vinurilor provenite din import Republica Moldova, la multe dintre acestea constatandu-se abateri privind incadrarea în continutul de extract sec impus sau incadrarea în categorie functie de continutul de zaharuri. De asemenea, printre aceste vinuri din Republica Moldova au fost descoperite si vinuri produse din hibrizi, bauturi care, conform legislatiei romanesti, nu pot fi comercializate.

Lista cu vinuri neconforme data publicitatii de ANPC

1. Vinuri falsificate

– Vin rosu de masa MUSCATONEL demidulce 10% vol. alc., PET 2 l produs si imbuteliat CASA DE VINURI DEALU MORII – comuna Dealu Morii judetul Buzau – aroma si gust nespecifice de vin si adaos de indulcitori sintetici;

– Vin alb IUNASCO – CHEARDONE 10% vol. alc., PET 2l îmbuteliat CORECT TRADYNG ltd RUSE, BULGARIA, distribuitor SE KOMET IMPEX SLR Rosiorii de Vede – aroma si gust nespecifice de vin.

2. Vinuri improprii comercializarii

– “Vin de Masa Sange De Leu” alc. min. 10,5% vol., sticla 0,75l, producator FCP ASCONI SRL, Republica Moldova, importator SC CRAMA DEALUL VIEI SRL Focsani, judetul Vrancea, distribuitor S.C.CIRO PRODUCTIE COMERT SI SERVICII, CLUJ-NAPOCA – este, in realitate, vin de hibrizi direct producatori, fapt confirmat prin continutul diglucozidului malvidinei care era peste limita maxima admisa de Normele de Aplicare a Legii Viei si Vinului 244/2002, republicata,

3. Vinuri improprii consumului uman direct, confirmate prin analize de laborator:

– Vin de masa rosu CRAMA, demidulce 8,5%vol alc, PET 2l,

– Vin de masa alb demidulce PAHARUL TOAMNEI min.9% vol alc, PET 2l,

– Vin de masa alb demidulce CRAMA min.8,5 %vol alc, PET 2l,

– Vin de masa alb NOBIL demidulce min.8,5 %vol alc, PET 2l

– toate vinurile descoperite cu miros iritant de dioxid de sulf, gust dulce dezechilibrat si slab exprimat de vin, fiind produse de SC ROM CAS SRL Dragomiresti.

– Vin de masa COLINA demisec 8,5% alc.vol. PET 1 l, imbuteliat de SC MARCIB COM SRL Sarata Bacau – vin care era usor opalescent cu drojdii in suspensie si sediment, miros si gust de drojdie, acru.

4.Vinuri neconforme calitativ, confirmate prin analize de laborator:

– Vin alb sec ALIGOTE alc.10-12% vol, sticla 0,75 l (Vin de calitate superioara, producator COMBINATUL DE VINURI CRICOVA SA, Republica Moldova – vin care nu se incadra in continutul de extract sec impus, determinat 15,6 g/l fata de min 18 g/l impus pentru categoria vin de calitate superioara.

– Vin de calitate superioara rosu demisec MERLOT, 10,5% vol.alc., sticla 1,5 l, SC CRAMA DEALUL VIEI SRL Focsani, Jud. Buzau – vin care nu se incadra in categoriea in functie de continutul de zaharuri, determinat 19,5g/l fata de maxim 12 g/l impus pentru categoria demisec.

5.Vinuri ce prezentau modificari ale parametrilor organoleptici si fizico-chimici constatate prin verificare directa:

a) Prezenta de sediment si impuritati în suspensie s-a constatat, prin analiza directa, la Vinul alb, provenit din Ungaria, distribuitor SC BERILL TRADING SRL Acatari si la Vinul de masa Muscatel, producator SC VINCON Vrancea SA Focsani

b) Vinuri cu depuneri de sediment s-a constatat la „Vinul DOC Sauvignon Blanc”, producator SC FRUVIMED SA Medgidia, jud.Constanta, la „Vinul demidulce Muscat Ottonel”, produs si imbuteliat de SC BUCIUM SA Iasi si la Vinul superior, îmbuteliat de SC BACHUS SA Buzau.

c) Prezenta depunerilor de sediment si continut opalescent s-a constatat la Vinul de masa Nobil, producator SC ROMCAS Dragomiresti, vinurile de masa imbuteliate de SC TOTAL AS DISTRIBUTIE GRUP SRL Zalau, jud.Salaj.

6.Inscrierea necorespunzatoare a categoriei de calitate a vinului in functie de continutul de zaharuri:

Vinurile import Republica Moldova, importator SC CRAMA DEALUL VIEI SRL Focsani, judetul Vrancea, vinul alb demidulce de calitate superioara Tamaioasa de Moldova si vinul rosu demidulce de calitate superioara Busuioaca de Moldova, aveau inscris pe eticheta “continut de zaharuri 30-60g/l”, dar conform Legii Viei si Vinului nr. 244/2002, acestea corespund categoriei de vinuri dulci, iar vinul de consum curent alb demisec Feteasca – Castel Manuc 10%vol.alc. si vinul de calitate superioara rosu demisec Merlot-Castel Manuc 10,5%vol.alc. aveau inscris “continutul de zaharuri 15-25 g/l”, care conform Legii Viei si Vinului nr.244/2002, acestea corespund categoriei de vinuri demidulci.

SC CRAMA DEALUL VIEI SRL Focsani, judetul Vrancea-pl sat. Soringa, com. Pietroasele, judetul Buzau comercializa vin de calitate superioara rosu demisec Merlot, import Republica Moldova, care avea continutul de zaharuri determinat 19,5g/l, fata de max.12g/l (la categoria demisec), conform Buletinului de Analiza nr.682/28.09.2007, emis de Laboratorul pentru Analiza Calitatii Vinurilor si Bauturilor Alcoolice Bucuresti, astfel produsul incadrandu-se la categoria de vinuri demidulci.