O stare, o poveste, o familie

„Unde e terroir-ul de Recaş? La Petro Vaselo”. Cam aşa sună una din cele mai reuşite glume de nişă, care circulă printre iubitorii vinului din România. Că are sau nu şi un sâmbure de adevăr, nu e treaba noastră acum, important e că în Podgoria Recaş mai există un jucător al cărui nume se afirmă din ce în ce mai puternic şi care vine cu o filosofie măcar niţel diferită de cea a marelui vecin. Şi care confirmă ideea că poţi avea rezultate şi fără să ai o istorie stufoasă. Important e să ai o poveste, iar la Petro Vaselo poveştile chiar nu lipsesc.

Publicitate
Excursii

Cea mai cunoscută e a enologului, mic la stat, dar mare la suflet. Pentru mine, orice întâlnire cu Marco Feltrin e echivalentă cu o internare de o săptămână la Ana Aslan. E tonic, plin de energie şi de optimism, n-ai cum să nu zâmbeşti şi să nu-ţi regăseşti pofta de viaţă după câteva ore petrecute în compania lui. La nici 29 de ani, e deja un nume pe piaţă. Şi are o experienţă de peste cinci ani la Petro Vaselo. Primul contact cu România l-a avut în 2011, când a venit ca assistant winemaker la Petro Vaselo. Nici nu terminase facultatea. Nu era, însă, la prima experienţă într-o cramă, pentru că mai lucrase prin multe. Debutul, de fapt, şi-l făcuse în crama improvizată a bunicului. A fost un debut de degustător, pentru că, pe la 9 ani, a descoperit vinul. Singur. A continuat să deguste până a fost surprins de bunic. Nici acum nu am aflat cum s-a încheiat acea întâlnire de gradul trei, cert este că la 14 ani, la trei ani de la dispariţia bunicului Massimiliano, Marco se înscria la Institutul Enologic Cerletti, din Conegliano, cel mai vechi institut de profil din Europa. Iar la 17 ani realiza primul său vin, din strugurii recoltaţi de pe mica plantaţie pe care bunicul i-o lăsase moştenire. Era un vin ediţie limitată, de numai 500 de sticle, dar a fost apreciat, pentru că, imediat după lansare, un patron de restaurant i-a comandat 15 sticle.

Anul următor intra la Facultatea de Viticultură şi Enologie din Udine şi, totodată, într-un vârtej ameţitor de experienţe. Practică în Italia, apoi în Franţa şi apoi un prim angajament, ca vinificator, în California. De ce taman în California? Simplu, pentru că, în afară de Glera, unul dintre soiurile favorite ale lui Marco este Primitivo, atât de răspândit în California sub numele de Zinfandel. Experienţa californiană i-a deschis o nouă perspectivă, aşa că, în 2011, când a ajuns în România, Marco ştia că se poate face vin bun şi în alte ţări decât Italia sau Franţa. Iar Petro Vaselo a însemnat dragoste la prima vedere. Deşi înainte de sosire credea că România va fi doar o etapă scurtă în cariera lui, a empatizat instantaneu cu echipa, cu proiectul Petro Vaselo, cu potenţialul vitivinicol al locului. Iar faptul că proiectul cuprindea şi realizarea de spumante, marea lui dragoste, l-a determinat să îşi schimbe rapid opţiunile. Şi, chiar dacă după prima campanie a revenit în Italia, a făcut-o doar ca să termine, cu notă maximă, facultatea. Iar primii pe care i-a anunţat de performanţă nu au fost părinţii, care îl aşteptau pe treptele facultăţii, ci noii săi colegi din Banat, pe care i-a sunat cum a ieşit din amfiteatru.

Publicitate
IPPU

În 2012 a revenit la Petro Vaselo, iar din primăvara lui 2013 a devenit enologul cramei. Iar noutăţile nu au întârziat să apară. Gama Bendis s-a mărit cu alte două produse, Nadir şi Zenith, ba a realizat şi un un spumant în metodă tradiţională, numit Kotys. Bun, dar cu degorjarea la purtător, ceea ce, ştiu eu, nu i-a atras prea multă simpatie. Sigur, a fost mai mult o decizie de marketing, pentru că, pe viitor, Kotys se va prezenta ca un spumant cu cei minim trei ani de-acasă. Şi cu degorjarea deja făcută. Şi-a mai trecut în palmares vinul icon al cramei, PV, dar şi Feteasca neagră Melgis, un produs de care e realmente îndrăgostit. Şi vrea să mai vinifice soiuri româneşti, pentru că a ajuns să creadă că, nu peste mulţi ani, vinul românesc va obţine notorietatea pe care o merită.  Şi, deşi italian în suflet şi-n formare, afirmă că vinurile Petro Vaselo sunt 100% româneşti. Pentru că sunt o expresie a terroir-ului românesc.

Eminenţa, când roză, când cenuşie

Ei, dar Petro Vaselo nu înseamnă doar Marco Feltrin. E o întreagă echipă acolo, însă pumnul de fier din mănuşa de catifea îi aparţine directorului executiv Ariana Negru, care, după sol, este cel mai vechi reprezentant al terroir-ului românesc în companie. E tipul de om pentru care somnul pare o pierdere de vreme. Pentru că nu stă o clipă locului şi vrea să facă tot cu mâna lui. Poate fi pâinea lui Dumnezeu, dar şi iadul pe pământ, dacă e cazul. Hotărâtă, luptătoare până la epuizare şi plină de idei. Şi de entuziasm. Dar în primul rând de pasiune. Şi Ariana are o poveste frumoasă. E, de formaţie, arhitect peisagist, însă face marketing de la 14 ani, în cadrul afacerii de familie. A vrut să lucreze ca architect, ba chiar a şi fost angajată pe acest post, doar că viaţa a vrut altceva…

În anul doi de facultate a studiat şi viticultura. O materie pe care o considera total inutilă, pentru că existau şanse mici ca un viitor arhitect peisagist să se intersecteze cu via. Totuşi profesorul credea în ea, ba chiar a chemat-o la reexaminare, spunându-i că o inteligenţă ca a ei nu poate lua un examen cu o notă sub 8. Spre maxima enervare a Arianei, evident. Dar a luat examenul cu notă mare şi a dat uitării incidentul. Peste ani, când devenise arhitect peisagist la Primăria Timişoara şi se plictisea îngrozitor stând în spatele unui birou, a primit un telefon de la actualul şef. Care, la recomandarea fostului profesor de viticultură, i-a propus Arianei să lucreze la Petro Vaselo. A plecat la întâlnire fără prea mari iluzii, dar când a văzut proiectul, a ştiut că e locul ei. A început cu partea administrativă, apoi s-a ocupat de plantări, de fonduri europene, de construcţia cramei. Până când au apărut vinurile, pe care cineva trebuia să le “împacheteze”, să le povestească şi să le vândă. Chiar şi aşa, şi-a mai găsit timp să facă un Master în tehnici de vinificaţie, ba chiar să facă practică într-o cramă din Italia. Toate acestea pentru că, aşa cum spune Ariana, “Petro Vaselo e un cer pe care mi s-a permis şi mie să desenez. E o stare, o poveste, o familie”.

Numele cramei: Petro Vaselo – Sat Petrovaselo Nr 230, 307346, Jud. Timiş, România
Numele firmei: VIGNA SRL
Branduri: Petro Vaselo – HoReCa
Suprafață de viță de vie în exploatare: 42 ha, plantate între 2005 şi 2009. Plantaţia este certificată biologic
Soluri: predominant argiloase, cu porţiuni nisipoase şi calcaroase. Anumite parcele au un conţinut ridicat de fier.
Altitudinea plantaţiei: între 140 şi 220 m
Expoziţia plantaţiei: preponderent sudică şi sud-vestică
Metode de tăiere: Guyot şi cordon speronat
Soiuri în plantaţie: albe – Chardonnay 6,5 ha, Riesling Italian 8 ha; roșii – Pinot Noir 10 ha, Cabernet Sauvignon 11 ha, Merlot 4,5 ha, Fetească neagră 2 ha

Capacitate cramă: 2500 hl
Winemaker: Marco Feltrin
Director executiv: Ariana Negru
Degustări: Da – se primesc grupuri, cu rezervare prealabilă, cu minim o săptămână înainte.
Persoană de contact: Diana Ionescu – tel: +40.728.135.058, e-mail: sales@petrovaselo.com
Date de contact: E-mail: sales@petrovaselo.com, Contact vizite și degustări: Diana Ionescu
Tel: +4 0728 135 058, +4 0256 307 048
E-mail: petrovaselo@petrovaselo.com
Site: www.petrovaselo.com