O toamna mai generoasa, la GoodWine 2012 – galerie foto

Pana la editia din aceasta toamna a expozitiei Good Wine, analiza oricarui targ de vinuri organizat la noi parea/era un lucru destul de facil de realizat. Anuntarea producatorilor – cei 10-15 clasici, printre care mai apareau si cativa „nou veniti”, interesati sa incerce piata – prezentarea „noutatilor”, a plusurilor si minusurilor industriei si a evenimentului in sine. Cea de-a opta intalnire a Good Wine cu publicul bucurestean (23-25 noiembrie) nu a iesit foarte mult din tiparele clasice, insa diferenta a fost facuta de numarul considerabil mai mare de expozanti prezenti, de vinuri si evenimente dedicate. Peste 100 de expozanti (producatori si importatori de vinuri, restaurante, magazine de vinuri si delicaterii, distribuitori de materiale conexe etc), peste 1000 de vinuri, dintre care 500 de noutati, potrivit comunicatelor date de organizatori. De aici si dificultatea realizarii unei analize cat mai complete a acestui targ, mai ales la capitolul vinuri. Inainte de a trece in revista cele mai importante prezente de la Good Wine, sunt necesare cateva concluzii legate de proaspat incheiatul targ de vinuri. Mutarea expozitiei intr-un alt loc decat cel traditional (World Trade Plaza Hotel Pullman) a atras de la sine atat aspecte pozitive, cat si mai putin placute. Spatiul generos i-a determinat pe producatori sa vina cu standuri de prezentare care mai de care mai reusite si mai „aratoase” si a contribuit la crearea unei atmosfere relaxate, lipsite de imbulzeala la standuri. O alta concluzie ce mai poate fi trasa in urma acestui targ, poate cea mai imbucuratoare, este aceea ca trendul de crestere in calitate a vinului romanesc isi continua evolutia intr-un mod destul de natural. In aceeasi masura, calitatea vinurilor de import ce intra pe piata autohtona a crescut, odata cu evolutia gradului de sofisticare a consumatorilor. Ca orice eveniment mare, Good Wine – noiembrie 2012, nu a fost lipsit de parti mai putin placute: absenta unui distribuitor de apa, caldura excesiva in unele momente al zilei, mirosul de mancare provenit de la demonstratiile culinare si de la standurile de „afumaturi”, accesul greoi al vizitatorilor in complexul Romexpo etc. Cu speranta ca pe viitor aceste neajunsuri vor fi remediate, se poate spune ca expozitia Good Wine a reprezentat un succes si un pas inainte facut catre emanciparea vinului romanesc.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Asociatia Producatorilor Vitivinicoli din Dragasani

De cateva editii incoace, Asociatia Producatorilor din Dragasani este reprezentata la GoodWine de catre producatorii Avincis, Agricola Stirbey si Via Sandu. Seriozitatea si pasiunea acestor producatori este transmisa si de vinurile produse. O foarte placuta surpriza este evolutia vinurilor lui Cornel Sandu: vinuri proaspete, intense si tipice, cu toate ca stilul lor este unul direct. La fel de interesante, dar cu un plus de rafinament si complexitate, sunt si vinurile Avincis, cupajul de Feteasca regala si Pinot gris, Cramposia selectionata 2011, Cuvee Petit Sauvignon Blanc 2011 si Cuvee Andrei Cabernet Sauvignon. Pe langa vinurile deja cunoscute pietei, care sunt de o constanta in calitate impresionanta, Agricola Stirbey a venit la targ cu cele mai noi produse din portofoliu: spumantul Cramposie selectionata 2007, un vin elegant, cu arome de fructe confiate si flori uscate ce domina pe notele de drojdii, fiind proaspat si catifelat in acelasi timp, si vinul Stirbey Dessert, o Tamaioasa romaneasca dulce, cu un echilibru perfect intre zahar si aciditate, care atrage prin caracterul licoros, dens, bine ingrijit.

Alma Tim Distribution / SmartDrinks.ro

Magazinul SmartDrinks.Ro a impresionat la acest targ din aproape toate punctele de vedere: cel mai frumos stand prezent, realizat impreuna cu unul dintre cei mai apreciati designeri de interior din Romania, Mihai Popescu, una dintre cele mai bune selectii de vinuri de import (din portofoliul Grupo Faustino, Brotte, BBC, Chateau Ksara sau Tierra del Fuego), invitati de marca de la casele producatoare, plus o vedeta a vinului european, somelierul francez Dominique Laporte. Trecerea in revista a tuturor noutatilor aduse la GoodWine de catre compania, al carei proprietar este George Buca-Chendi, ar presupune foarte mult spatiu, asa ca amintim doar cateva dintre vinurile care au ocupat primele locuri in preferintele vizitatorii targului: Faustino V Crianza 2009, Brotte Barville 2007 (un Chateauneuf du Pape foarte frumos, concentrat, elegant si sobru), Vacquyeras 2010, Gigondas 2010, Sauvignon Blanc Tierra del Fuego 2012, Chardonnay Tierra del Fuego 2011 si Tierra Del Fuego Reserva 2011.

Publicitate
IPPU

Cramele Recas

Standul Cramelor Recas a fost unul dintre cele mai active de la GoodWine, atat datorita calitatii vinurilor prezentate, cat si datorita programului dens de lansari si evenimente. Pe langa numeroasele asocieri cu preparate molecular-gastronomice realizate de bucatari si restaurante de top din Bucuresti, Cramele Recas a prezentat la GoodWine cele mai noi vinuri din gamele Cocosul dintre Vii, Castel Huniade si Sole, proaspatul parteneriat realizat impreuna cu un mare producatorul de vinuri efervescente, Foss Marai, si vinurile realizate la Nederburg de Razvan Macici, in proiectul Ingenuity. Referitor la spumantele Foss Marai, – rose-ul Roos si Strada di Guia 109 – acestea au un stil foarte prietenos si direct, cu o adresabilitatea foarte mare datorita aromelor intense, vii si „colorate”. In premiera nationala, vizitatorii standului au putut participa la verticale de Cuvee Uberland, unul dintre vinurile simbol din ultimii ani, in Romania.

Crama Oprisor

De activitate si trafic intens s-a bucurat si standul Cramei Oprisor, care s-a prezentat cu toate vinurile din portofoliu: de la cele entry -level – Jderu’, Calauza si Maiastru, pana la cele de top (Cabernet Sauvignon Oprisor, Nenumita, Cutia Paleologu sau Smerenie). Promitatoare par inca de acum Feteasca Neagra Caloian 2011, un vin energic, tanar, cu arome complexe, si Dragaica Rosie, un cupaj serios de complex, cu o textura catifelata.

Cotnari

„Traditionalul” Cotnari si mai noua Casa de Vinuri Cotnari au avut la GoodWine doua standuri generoase, destul de bine amenajate. Daca la Cotnari surpriza pregatita s-a numit Francusa 2012, la Casa de Vinuri Cotnari au putut fi redegustate gamele Colocviu si Domenii Cotnari, vinuri lansate in primavara si care au reprezentat declaratia de intentie pentru vinuri de premium a producatorului moldovean.

Jidvei

Pe langa vinurile din Owner’s Choice, Jidvei a mizat la aceasta editia a Good Wine pe spumantele Margaritar, etichete care au suferit si un “face-lift”. Unul interesant, ca de altfel si calitatea vinurilor din sticle, a caror abordare este una prietenoasa: vinuri proaspete, legate, cu aport structural venit atat din partea zaharului, cat si din partea aciditatii si perlatiei catifelate. De incercat si Pinot Gris Maria 2011 si Chardonnay Ana 2011, vinuri pe care timpul la sticla le-a rafinat.

SERVE

O „operatie estetica” au suferit si etichetele din gama Vinul Cavalerului de la SERVE, insa adevaratele noutati ale acestui producator au fost Cuvee Amaury 2011 (o complexitate aromatica de invidiat si o personalitate puternica. Gustul este rotund, placut, cu un bun echilibru) si Rose Terra Romana 2012. De-a lungul anilor, SERVE si-a obisnuit fanii cu rose-uri foarte bune, iar recolta 2012 – cupaj de Feteasca neagra si Merlot – nu iese din aceasta linie: un vin exotic, cu o buna structura si aciditate, cu postgust exploziv si arome foarte intense de flori si fructe galbene coapte.

Vinarte

Devenit partener al targului Good Wine, Vinarte a incercat prin lansari si „evenimente” sa se ridice la nivelul noii pozitii. Lansarile Vinarte s-au numit Cabernet Sauvignon Soare 2007 (un vin linistit si sobru, care in acelasi timp emana energie si forta), Cabernet Sauvignon Castel Bolovanu 2010, Rose Vinarte 2012 (cupaj de Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca neagra, gustos, cu un bun echilibru) si Nedeea 2011, primul vin produs din soiuri autohtone romanesti. Lansarea mai putin conventionala a Nedeii a fost de fapt unul dintre momentele cheie ale targului. Impreuna cu pictorita Mirela Traistariu, Vinarte a reusit sa aduca arta pe sticlele de vin si pe corpurile a doua modele, care au facut deliciul vizitatorilor prezenti.

Rotenberg

Prezenta acestui producator la targ a fost marcata de mai multe degustari pe verticala a gamelor produse. Din pacate, in urma analizarii vinurilor se simte o discrepanta in stil si abordare intre recoltele 2006-2008 si cele ulterioare, vinurile noi (Emeritus, Primus, Clasic), cu toate ca au un extract bun si o constructie interesanta, nereusind sa se ridice la nivelul stabilit de predecesoare.

Crama Averesti

Dupa mai multe aparitii publice, in care a aratat cate ceva din potentialul zonei (se poate lauda cu cea mai ridicat nivel de aciditate din tara), Averestiul a venit la targ cu doua noi game, cu adresabilitate diferita. Prima dintre ele se adreseaza segmentului HoReCa si este formata din trei vinuri: Aligote A 2011, Zghihara de Husi Z 2011 si un cupaj intre aceste doua soiuri Rene Faure 2011. Primele doua sunt florale, intense si destul de prietenoase, iar cupajul reuseste sa scoata cei mai bun din cele doua soiuri. Cea de-a doua gama, Regal, este pozitionata inferior si are un caracter cald, mai popular datorita restului zahar, destul de evident.

Cramele Halewood

De ceva timp, Halewood parca intrase intr-un con de umbra pe segmentul premium, insa vinurile ce vor fi lansate in viitorul apropiat sub aceasta semnatura arata faptul ca acest producator are inca destul potential sa vina cu vinuri mari. Este vorba de Viognier Rhea 2011 (atat de tipic, catifelat si de intens, incat zici ca vine din Franta), de Shiraz Pontus 2011 (densitate gemoasa, cu tonuri de fructe negre, eucalipt si ardei), de Cabernet Sauvignon + Merlot Rheea 2008 (expresiv, extractiv si cernelos, insa cu o „supralicitare” in directia lemnului) si de noua Feteasca neagra Hyperion 2010, vin care se ridica la nivelul recoltei 2008, impetuos si tonic, cu un bun echilibru.

Villa Vinea

Prima intalnire cu publicului a celui mai nou producator din Tarnave a fost una cat se poate de reusita, vinurile din cele doua game, Premium si Selection, primind foarte multe aprecieri. Toate vinurile Villa Vinea, atat cele albe cat si cele rosii, se bucura o claritate a expresiei aromatice, sustinuta de o aciditate vivace si placuta. Si mai surprinzatoare sunt vinurile rosii, care, pentru o zona mai rece, au un bun extract si structura.

Vincon Vrancea

Dupa o asteptare de aproape trei ani, Vincon a prezentat la GoodWine vinurile cu care vrea sa atace segmentul premium din gama Ambrosio, plus Rose-ul Verite, o alternativa citric-vegetala, cu o aciditate ce contribuie decisiv la intreg. Dintre vinurile Ambrosio se disting Merlot-ul Ambrosio 2008 (legat, evoluat, cu arome de fructe combinate cu cele de bacanie), Cabernetul Sauvignon Ambrosio 2008 (sobru, sangvinic-fructat, cu un corp lejer) si Tamaioasa Romaneasca Ambrosio 2008 dulce, un vin cu un bun echilibru, note mieroase si o buna evolutie la sticla. Muscat Ottonel Ambrosio 2008, are arome tipice, intense, dar pare destul de incins, de incordat.

Heinrig Distribution

Unul dintre cei mai activi importatori de vinuri de la noi, Heinrig Distribution a venit la GoodWine cu „artileria grea”. Varfurile de lance au fost spumantele Freixenet – Cordon Negro, Rosado Seco si Carta Nevada Brut Barroco, a caror prezenta a fost semnalizata la stand de cateva animatoare atragatoare. Oferta a fost completata de vinurile de la Peter Lehmann, prezente sub o noua eticheta, Gallo, Rancho Zabacco, de catre italienele Zonin (Barolo Poggio Le Coste, intr-o forma de zile mari) si de catre Chalblis-urile de la Laroche, Chrdonnay-uri clasice, vinuri-scoala, cu o aciditate ridicata la rangul de arta.

Domeniile Ostrov

Un producator care vine pe „turnanta” destul de bine, dar care mai are de recuperat. Noua gama pentru HoReCa, Reserve, dispune de cateva vinuri interesante, si aici as aminti de Muscatul Ottonel 2011, Sauvignon Blanc 2010, de Cabernetul Sauvignon 2010 – vinuri cu o adresabilitate mai populara, dar mai ales Chardonnay Baricat 2011, poate cel mai bun vin din aceasta gama, unul cat se poate de placut, intens si aromat, cu o foarte buna expresie a lemnului si cu o aciditate minerala.

Aurelia Visinescu

De la o recolta la alta, evolutia vinurilor Aureliei Visinescu este una vizibila si destul spectaculoasa. La GoodWine, acest producator nu a avut foarte multe noutati, insa toti care au trecut pe la stand si-au putut vedea cum au evoluat vinurile lansate in cursul anului acesta. Unul dintre cele mai titrate vinuri din portofoliu, Tamaioasa Romanesca Artizan sec 2011 atrage prin notele exotice si clare de frunze de busuioc si prin gustul catifela. Recomandari la fel de interesante: Chardonnay Karakter 2011 (tipic, dar alcoolul ii da o senzatie de dulce, glicerica, iar pe final se transforma in senzatii metalice), Cabernet Sauvignon Karakter 2009 (taninurile lemnoase s-au mai rotunjit) si Pinot Noir Anima 2008 (dens, placut si evoluat, inca promite o buna evolutie).

Budureasca

Si Budureasca se numara printre producatorii de vinuri de la noi ce au reusit ca de la o recolta la alta sa isi creioneze un stil de vinificare constant, ba chiar sa aiba o evolutie ascendenta din punct de vedere al calitatii. Comparativ cu recoltele anterioare, vinurile Budureasca din 2011 vin cu un plus de claritate a aromelor, sunt prietenoase si directe. Un mic amendament adus tuturor vinurilor este nivelul de alcool, care este usor sesizabil, mai ales in cazul vinurilor albe. La vinurile rosii aceasta caracteristica este echilibrata cu restul elementelor.

Crama Basilescu

Cea mai noua gama de la Basilescu, „Ingerii Micului Paris” pare usor contrarianta, dar cred ca aceasta ar fi si caracteristica ce o face interesanta. Albele (Feteasca Alba 2011 si Sauvignon Blanc 2011) si Feteasca neagra rose 2011, au parte de un mic aport adus de lemn, sunt libere in exprimare, dar la unele alcoolul joaca rolul aciditatii. Feteasca neagra 2009, in schimb, este un vin foarte dens, profund, gustos si serios, la fel ca si Golemul rosu 2008, cupaj care a evoluat intr-un mod admirabil.

Crama Girboiu

Noutatea pe care acest producator a pregatit-o pentru GoodWine se numeste Epicentrum, gama formata din trei vinuri: un cupaj alb (2012) din doua soiuri reprezentative pentru zona, Plavaie si Sarba – aromat si sustinut, prietenos si exotic, in acelasi timp, un cupaj rose de Merlot si Cabernet Sauvignon si varianta rosie a acestuia din recolta 2011 (tanar, destul de ambitios in exprimare, cu taninuri coapte).

Petro Vaselo

Vinurile acestui producator merg spre scoala italiana, albele (Alb de Petrovaselo 2011 si Maletine Chardonnay) avand arome floral-fructate, senzatii onctuoase si o structura mineral sarata, iar rosiile (Rosu de Petrovaselo 2011, Feteasca neagra Melgis 2011, Otarnita 2010 si Ovas 2010) un caracter cald, cu taninuri bine controlate, gust dens si o evolutie gustativa progresiva. Varianta 2011 a Pinot-ului Noir Otarnita, prezentata in avanpremiera, promite sa se ridice cel putin la nivelul recoltei anterioare, iar spumantul rose Bendis trebuie neaparat degustat pentru sinceritate sa si pentru expresia aromatic-gustativa in directia fructelor de padure.

Crama Liliac

Inca o crama cu „stil impus”. De data aceasta unul austriac: adica vinuri precise in exprimare, cu arome intense, structura si constructie precisa si eleganta. De la Young Liliac (Neuburger + Muscat Ottonel 2012), pana la cupajul de Chardonnay + Pinot Noir Liliac 2011 si vinurile din gama Private Selection (Sauvignon Blanc 2011 si Merlot 2011), toate vinurile tin aceeasi linie.

IPPU

Nu este producator de vinuri, dar are un rol foarte important in aceasta industrie. IPPU detine aproape 75% din productia de etichete pentru vin din Romania, iar standul cu care au venit la GoodWine, „Etiquettology – art and science of labeling”, a fost unul spectaculos si prietenos, oamenii de aici oferind vizitatorilor nu etichete, ci preparate gastronomice interesante si vinuri.