O verticala si descoperirea lui Cuvee Alexandru

Nu demult, spuneam ca SERVE reuseste sa impresioneze la fiecare recolta cu vinuri expresive, pastrand acelasi nivel calitativ ce a consacrat compania de-a lungul anilor. Vinurile degustate in cadrul aventurii „oeno-gastronomice“ desfasurate la inceputul lunii confirma ca SERVE a ajuns la un stadiu de maturitate, ce ii permite sa isi atribuie calificativul „premium“.

Publicitate
IWCB

Pe langa verticala de Feteasca neagra din gama Terra Romana, recoltele 2006, 2007, 2008 si 2009, gazdele au prezentat si cei mai noi membri ai portofoliului SERVE: Cuvee Charlotte 2008 si Cuvee Alexandru.

Analiza verticalei de Feteasca neagra arata faptul ca de la o recolta la alta s-a inregistrat un progres calitativ vizibil. Recolta 2006 de Feteasca neagra poarta inca in ea acele note neplacute de hidrocarburi, pe care le-am semnalizat nu de putine ori, si care acopera tonurile de cafea, prune si de cirese coapte. Aceleasi arome isi pun amprenta si asupra gustului, care, pe langa senzatiile mineral-acid-prafoase, mai capata si o tenta amaruie. Dupa decantare, nasul se mai curata de senzatiile mai putin placute, iar gustul evolueaza spre cel de prune si frunza uscata. In Feteasca neagra 2007 Terra Romana notele acuzate la recolta 2006 sunt prezente, dar intr-un procent mult mai mic, ele fiind acoperite de arome placute de prune uscate, cutie de lemn si unele atingeri lactate. Gustul da dovada de o aciditate ridicata, care nu este sustinuta foarte tare de tanini, iar postgustul trimite catre nuca, visine si condiment. Exponentul din 2008 de Feteasca neagra Terra Romana pare sa aiba deja o constructie diferita fata de predecesori, atat structural, cat si aromatic. Nasul este o combinatie de tonuri vegetale (ardei verde, iarba uscata) cu cele de fruct (prune, visine negre). Este foarte dens, rotund si plin, cu o evolutie gustativa progresiva si final lung si exploziv, de mirodenii si prune uscate. Urmand aceeasi linie ca 2008, Feteasca neagra 2009 se diferentiaza de acesta printr-o eleganta aparte. Foarte placut si intens, vinul trimite aromatic catre curmale, prune, stafide, piper, taninii dandu-i o textura carnoasa.

Publicitate

Cuvee Charlotte are toate conditiile sa fie numit un vin etalon: se evidentiaza prin calitate, mai ales printr- o constanta de la an la an, si are o traditie pe piata. Recolta 2008 (Merlot si Feteasca neagra) are extract, structura si complexitate aromatica, combinatie ce-i confera un potential impresionant. Lemnul elegant si rafinat nu acopera tonurile de fructe confiate si vanilie, completandu-le. Un vin care isi arata greutatea mai ales in postgust, unde etaleaza senzatii de prune, rodie, capuccino si piper.

Unul dintre cele mai bune vinuri degustate in 2010, impresioneaza de la primul contact, pana la senzatiile finale, foarte intense. Un vin de o eleganta exemplara cu tonuri aromatice ce amintesc de piele, caise confiate, condiment si coacaze negre. Este super-extrativ, cu un gust sobru si foarte ingrijit, care aduce senzatii complexe de visine negre, lemn, vanilie, tomate confiate, mirodenii si ciuperci. Aciditatea bine integrata echilibreaza taninii si confera acestui vin un aer „glamour“.