O Villa cu spirit transilvan și două soiuri germanice

Un articol de Gabriela Crețu

Publicitate
Oprisor

Povestea cramei Villa Vinea a început în jurul anului 2001, cand Heiner Oberrauch, de origine din Tirolul italian, a descoperit pe valea Târnavei Mici un pământ fertil, cu un microclimat unic. Investitorul a dorit să creeze vinuri cu mult caracter, care să îi impresioneze plăcut pe cei care urmau sa le deguste. Solurile au fost studiate și s-a constatat că sunt formate, cu precădere, din argilă, minerale și cantități de apă ideale pentru o podgorie roditoare.

De-a lungul anilor care au urmat, 32 de hectare au fost plantate cu soiuri nobile locale: Fetească Albă, Fetească Regală şi Fetească Neagră, alături de soiuri clasice: Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Noir şi Merlot. Acestora li s-au alăturat mai târziu un soi alb, de origine germană, Kerner, și unul roșu, de origine austriacă, Zweigelt.

Publicitate
Telna

villa_vinea_IMG_5455Oenologul cramei este italianul Celestino Lucin – deținătorul titlului Winemaker of the Year 2009, acordat de publicația italiană de vinuri Gambero Rosso – asistat de Mihaly Denes, șeful de cramă. Îmbinarea tradiției vinului transilvănean cu tehnologia modernă a condus la un rezultat care poate fi regeşte reflectat de titlurile și medaliile acordate vinurilor Villa Vinea, încă din primul an de producție, 2011. Vinurile se deosebesc prin complexitatea aromatică, echilibru, tanini catifelați şi un post-gust lung.

Villa Vinea
Numele companiei: SC Castel Vinum SRL
Adresă Sat Mica, Nr. 243, Județul Mureș
Anul înființării: 2006 – investiția; 2012 – inaugurarea
DOC: Târnave, IG: Dealurile Transilvaniei
Număr de hectare: 32 Ha
Sticle de vin îmbuteliate anual: 80.000 sticle, dintre care 80% vin alb
Proprietari: OBERALP SPA
Vinificator: Celestino Lucin (enologul anului 2009 în Italia); Mihaly Denes
Mărci: Villa Vinea, Castel Vinum, Terra Negra
Soiuri de struguri: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling Rihn, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Kerner, Gewurztraminer, Zweigelt, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră.
Contacte: Cristian Podar, cristian.podar@villavinea.com
Tel.: +4 0741 091 197
Tel.: +4 0365 505 107
Fax: +4 0365 505 103
E-mail: wine@villavinea.ro
Site: www.villavinea.com

Articole mai vechi despre Villa Vinea puteți găsi mai jos:

Villa Vinea – terroir-ul Tarnavelor in italiana (galerie foto)

Castel Vinum, o crama cu mare potential de „maturare“

Smaralde si alte bijuterii de la Castel Vinum

CASTEL VINUM inaugurare ca la Oktoberfest (galerie foto)