O zi și o noapte cu oamenii de la Viile Sudului și oaspeții Cercului de Fetească

O zi și o noapte în Viile Sudului, în crama de la Zimnicea și o cină pe malul Dunării, în compania winemaker-ului  Adrian Dolghin și a responsabilului cu creșterea viței de vie Marius Gaidanof. Acesta a fost premiul câștigat, prin tragere la sorți, de doi participanți la una dintre edițiile Cercul de Fetească din Grădina Verona (cel cu tunete și fulgere). Evident, premiul a fost și pentru însoțitori (iar Vinul.Ro n-a putut rata așa o ocazie), așa încât într-o sâmbătă plăcută de septembrie ne-am întâlnit cu toții în cea mai sudică podgorie a României – pentru degustări, povești cu și despre vin și socializare.

Adrian Dolghin in crama
Winemakerul Adrian Dolghin este gazda a numeroase grupuri de turiști aflați în croaziere pe Dunăre sau veniți special cu mașinile la crama din Viile Sudului

Știm cât de important este pentru un consumator mai mult sau mai puțin pasionat să vadă cu ochii lui de unde provine vinul, cum arată via, cum sunt prelucrați strugurii și cum se transformă ei în bucurie lichidă. Dar, ca întotdeauna, cele mai fascinante întâlniri sunt acelea cu oamenii care “sfințesc locul” – ele sunt cele care îmbogățesc spiritual, și nu doar intelectual, pe cel care vizitează o cramă. Pentru că, oricât de importante ar fi clima, solul sau strugurele, oamenii sunt cei care dau viață vinului, cu munca, pasiunea și știința lor. Cum cele două gazde – Adrian și Marius – au fost pe cât de simpatice pe atât de competente în explicații, ochii oaspeților s-au rotunjit de nenumărate ori de uimire pe parcursul vizitei printre pompe, cisterne și baricuri (în vie s-a putut intra mai puțin, din cauza ploii din noaptea anterioară, care făcuse greoi accesul pe pământul ud).

Și, după un tur al cramei care a durat de cel puțin trei ori mai mult decât fusese prevăzut, ca urmare a întrebărilor și explicațiilor ivite pe traseu, întregul grup s-a îmbarcat în mașini pentru cină, degustări aprofundate, cântec și voie bună pe un pitoresc ponton-dormitor ancorat pe o extensie a Dunării, la Suhaia, într-un ținut de o superbă sălbăticie post-industrială. Între un prânz întârziat, cu borș de pește și saramură după rețeta locului, și o cină timpurie cu fripturi, oaspeții i-au luat la descusut pe cei doi amfitrioni, pe marginea unei Crâmpoșii și a unui Merlot Divinitas. Cum se întâmplă mai mereu când e vorba de vinuri bune și de oameni la fel, voia bună și-a intrat rapid în drepturi, mai cu seamă că în peisaj a apărut și o chitară, care și-a găsit locul în mâinile competente ale lui Adi Dolghin. Printre pahare, cântece și glume, cum se întâmplă când oamenii buni (inside joke: unii dintre ei chiar vegetarieni, da!) se întâlnesc cu vinul bun, de voci puternice seara n-a dus lipsă (ba chiar și de tentative, din partea “impresarului” de la Vinul.Ro, de a-l convinge pe Dolghin să accepte un contract în calitate de artist al corzilor ciupite, la o viitoare întâlnire a pasionaților de soiuri românești în București).Intervitt Ponton

Citind aceste rânduri, cineva ar putea crede că pontonul singuratic de la marginea Dunării a fost martorul mut al unor libații inițiatice de nepovestit. Sau al unei petreceri monstruoase, tot de nepovestit. Cu părere de rău – știu că o să sune dezamăgitor pentru unii! – pot depune mărturie că muzica, râsetele și vorbele au fost cele mai intense activități ale serii. Dar o seară după care, potrivit concluziilor exprimate unanim a doua zi, marele câștig a fost legarea unor frumoase prietenii în jurul unor pahare cu vin bun.