O cramă care poartă numele Tata şi Fiul te anunţă din start că e o afacere de familie. Şi îţi mai spune că vinul a cam intrat în ADN-ul acestei familii. Dar dacă începţi să cauţi informaţii, descoperi că această poveste este una foarte frumoasă, în care s-au investi anii de studiu, experienţă, pasiune, timp şi mulţi, foarte mulţi bani. Să nu mai pierdem timpul…
Costel Apostol, Tata, lucrează în viticultură şi vinificaţie de la 28 de ani, adică din 1977. Era angajat la IAS Coteşti. S-a mutat, în 1978, la IVV Vrancea (actualul Vincon), unde a fost şef de secţie ba la Jariştea, ba la Ţifeşti. În această perioadă şi-a definitivat şi studiile, absolvind, în 1980, Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV Iaşi. În 1990, cînd au început privatizările, era inginer şef la secţia Coniac. Era căsătorit cu o colegă de breaslă, tot absolventă de Horticultură, însă la Bucureşti. Şi ea angajată la IVV Vrancea, a lucrat până în 1992 în laborator, la analize.
Fiul, Radu Costel Apostol, s-a născut în 1981. Iar mare parte din copilărie şi-a petrecut-o fie prin vie, fie prin crame sau laboratoare. Dar se părea că drumul lui în viaţă nu se va împleti cu vinul. A făcut liceu de matematică-fizică, apoi, în 2004 absolvea Facultatea de Relaţii Comerciale şi Financiar Bancare din cadrul Universităţii Româno-Americane. Ba mai mult, anul următor termina cursurile Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri Mihai Viteazu şi nimeni nu s-ar mai fi gândit că Radu Costel va ajunge să facă vin. Doar că, aşa cum spuneam mai sus, s-a revoltat ADN-ul şi, în 2005, Costeluş, aşa cum îi spun apropiaţii, a început să lucreze cot la cot cu tatăl lui, în vie şi în cramă. Pentru că Tata nu stătuse cu mâinile în sân şi, după mai multe încercări de afaceri, mai mult sau mai puţin reuşite, revenise la prima dragoste, vinul, preluând fostul combinat de vinificaţie de la Umbrăreşti, de lângă târgul Bujor. Cu banii de acolo a achiziţionat crama de la Nicoreşti, unde, în 2004, după o primă runde de modernizare, s-a făcut prima vinificare. Un an mai târziu, pentru că apăruseră fondurile europene, dar şi pentru că fiul său a decis să lucreze alături de el, Costel Apostol a depus proiectul pentru un nou centru de depozitare, condiţionare şi îmbuteliere vinuri la Focşani. Terenul îl avea, chiar lângă Şoseaua de Centură. Era un proiect de 1.000.000 de euro, din care jumătate erau bani europeni. Fondurile s-au dovedit insuficiente pentru finalizare, mai ales că, după câteva vizite în Italia, cei doi, Tata şi Fiul, au hotărât să cumpere numai instalaţii de calitate. Au mai investit din propriul buzunar încă un milion de euro. Dar în 2007 au avut satisfacţia de a îmbutelia acolo primele vinuri. Nu a fost o bucurie prea mare, pentru că nu aveau vie proprie, iar strugurii pe care îi cumpărau, din Coteşti, Nicoreşti sau Urecheşti, nu erau de o calitate prea bună. De aceea, s-au axat mai mult pe producerea de vin vrac, pe care îl vindeau unor producători mai renumiţi. Abia peste un an au început achiziţia de terenuri. Au cumpărat 50 de hectare în Coteşti, în principal pârloage cu vii bătrâne şi neîngrijite, pe care, cu ajutorul fondurilor de reconversie, le-au replantat, în 2008, 2010 şi 2011, cu Sauvignon blanc, Muscat Ottonel şi Chardonnay. După încă doi ani au început aceeaşi acţiune şi în Nicoreşti, şi după luni de chin, au reuşit să strângă 88 de hectare, de la mai bine de 30 de proprietari. Au defrişat şi, din 2011, au început să planteze şi acolo. Mai mult Tata, pentru că Fiul s-a apucat de studii de specialitate. S-a înscris la Horticultură, la Iaşi, şi a terminat în 2015, ca şef de promoţie. Dar a continuat să muncească, însă mai mult în cramă decât în vie. L-a ajutat enorm această practică la locul de muncă, pentru că putea face experimente pe care la facultate n-ar fi avut cum să le pună în practică. A învăţat lucrând şi, în campania 2013, a scos primele vinuri realizate exclusiv de el. Şi tot în 2013 a început, alături de tatăl său, construcţia noului centru de vinificaţie primară/fermentare din Coteşti. Unde, în 2014, a făcut prima campanie. Cu struguri din propriile plantaţii, care intraseră pe rod. Iar acest lucru s-a simţit în calitatea vinurilor.
Aceasta este, pe scurt, povestea unui producător care are viitorul în faţă. Şi care îşi gândeşte bine paşii pe care îi are de făcut. „Fiind foarte atenţi la struguri, încercăm an de an să producem vinuri cât mai bune, care să respecte cât mai mult terroir-ul şi tipicitatea strugurilor. Nu sunt adeptul vinurilor foarte lucrate, cu adaosuri mari de drojdii, enzime sau taninuri. Acum, că avem propriile plantaţii şi o dotare de cea mai bună calitate, putem produce vinurile pe care ni le-am dorit. Şi cu aceste vinuri să intrăm în yona de key account şi distribuţie HoReCa, pentru a ne crea propria nişă şi pentru a ne face cunoscuţi”, îşi dezvăluie planul Radu Costel Apostol. Un plan deloc imposibil, pentru că, la Crama Tata şi Fiul, în ultimii ani creşterea în calitate a fost sesizabilă.
Numele cramei:
– Crama Tata şi Fiul – Coteşti – Comuna Coteşti, jud. Vrancea, lat. 45.6424023N lng. 27.0603909E
– Crama Tata şi Fiul – Nicoreşti – Comuna Nicoreşti, sat Fântâni, jud. Galaţi, lat. 45.94381149N, lng 27.2856434E
Numele firmei: SC Apcovin Import-Export SRL
Branduri:
– TATA SI FIUL – Horeca si retail specializat – 30 lei preţ listă
– LABIRINT – Retail – 20 lei preţ listă
– HOTAR – Retail – 15 lei preţ listă
Alte etichete: Terra Vrancea, Alb de Coteşti, Roşu de Nicoreşti, Terra Nostra, Crama Tata şi Fiul, Crama Familiei, Vitis Nobilis, Joben, Papion, Vinul Contesei, Scorpio, Sagittarius, Libra, Pisces, Gemini, Aries, Fiul
Suprafaţa de vie în exploatare: 150 ha – 12 ha vor intra pe rod în 2019
Sol: Coteşti – faeoziom cambic, brun-închis
Nicoreşti – cernoziom cambic, negru
Soiuri: Fetească albă 28 ha, Tămâioasă românească 24 ha, Sauvignon blanc 20 ha, Muscat Ottonel 20 ha, Riesling 6 ha, Chardonnay 7 ha, Fetească neagră 20 ha, Cabernet Sauvignon 15 ha, Merlot 10 ha
Capacitate cramă: Total producţie în cele trei crame 1.000.000 – 1.500.000 litri anual (din care îmbuteliat – 400.000 litri)
Winemakeri: Costel Apostol, Radu Costel Apostol
Proprietari: Costel Apostol, Radu Costel Apostol
Degustare: Da – săli de degustare amenajate în cramele de la Focşani şi Nicoreşti
Date de contact: Tel: 0237.220.341 / 0722.462.569
e-mail: office@apcovin.ro , apostolraducostel@apcovin.ro
http://www.apcovin.ro