Omul care dresează unicornul

Gabi Lacureanu, directorul și enologul Licorna Winehouse, despre exportul în Anglia

Publicam, luna trecută, un interviu cu tânărul care a adus, la ultima ediție a Premiilor de Excelență Vinul.Ro, trei medalii de aur pentru trei crame diferite cu care a colaborat, din zone diferite. Gabi Lăcureanu (foto sus), doctor în viticultură și enologie al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași cu lucrarea “Studiul potențialului oenologic al soiului Busuioacă de Bohotin în condițiile Podgoriei Dealu Mare”, coordonată de Prof Univ Dr Valeriu V Cotea, a știut să lase o urmă pozitivă pe oriunde a lucrat. Acum, în zona Tohani.

Publicitate
Vinarte

De aproape trei ani, s-ar putea spune că Gabi Lăcureanu trăiește un vis pe care ni l-am dori și alții. E un vis la care probabil nu s-ar fi gândit, deși de-a lungul vieții a cochetat mereu cu lumea imaginației, ca membru într-o trupă de teatru și în alta muzicală: are propriul său unicorn! Da, fetelor – iată! – se poate, băiat tânăr, frumos și cu unicorn – și vine și pe roz(e). Păcat că-i luat (Gabi, unicornul e încă disponibil în formă îmbuteliată pe piață): în urmă cu câțiva ani și-a întemeiat o familie fericită.

Lăcureanu îl îngrijește pe unicorn, îi “dă jăratec”, îl îmblânzește și, uneori, se și ridică pe aripile lui. La figurat, prin reușitele cu vinul de la Licorna, firește, căci lucrul cu unicornul (crama Licorna Winehouse) e, de fapt, anevoios și migălos și îl cam “leagă de pământ”. Norocul lui Gabi Lăcureanu ține și de întâlnirea cu un proprietar de cramă – Virgil Harabagiu (foto jos), stabil financiar și experimentat în domeniul managementului de hoteluri și restaurante – care a decis că nu vrea neapărat cantitate, nu se grăbește și mai bine îi dă lui Gabi mână liberă, echipamentele necesare și timp la dispoziție ca să nu facă lucruri “de mâna a doua”. Lăcureanu crede că datoria enologului este să facă vinuri care să exprime soiurile, dar și zonele de unde provin, iar datoria agronomului este să trateze fiecare soi diferențiat, în funcție de caracteristicile lui și de condițiile locale specifice, și cu ambiția de a obține maximum de calitate din fiecare parcelă. Rezultatele muncii lui, dincolo de medaliile despre care vă spuneam (și altele, de care probabil o să mai auziți) vă stau și vouă la îndemână: puteți să-l vizitați la cramă, pentru o degustare, sau să le cumpărați din restaurante și magazine specializate.

Publicitate
IWCB

Virgil Harabagiu site copyNumele societății: Frei Andy SRL
Gura Vadului, Mizil, Jud Prahova
Numele sub care este cunoscută crama: Licorna Winehouse
Mărci comerciale: Licorna (retail, soiuri pure), Serafim (HoReCa, cupaje), Bon Viveur
Suprafață de viță de vie în exploatare: 20 hectare în proprietate, alte 17 în regim de contractare a strugurilor
Soiuri cultivate: Sauvignon blanc, Tămâioasă românească, Chardonnay, Fetească albă; Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească neagră
Capacitate de producție: 150 tone struguri / sezon
Capacitate de stocare: 100.000 sticle
Degustări la cramă: Da – cu rezervare prealabilă. La cramă găsiți și un magazin de prezentare și desfacere
Posibilități de cazare: Nu
Contacte: office@licornawinehouse.ro; Tel: 0372.710.710
www.licornawinehouse.ro