Orlando – Bucatarul de aur al Bucurestiului

Gastronomie romaneasca moderna – Regandim traditia”. Sub acest slogan s-a disputat cea de-a doua editie a concursului de arta culinara Bucatarul de Aur al Bucurestiului. Un concurs organizat sub patronajul Companiei de Investitii pentru Turism si al Federatiei Bucatarilor din Romania, cu sprijinul Federatiei Somelierilor din Romania, al firmei Bilancia si al Ramada Bucharest Parc.

Publicitate
Ravago

Oarecum pompos, sloganul, mai ales intr-un oras in care majoritatea locantelor continua sa-ti ofere „atractive” meniuri, in care ciorba de burta, micul si ceafa de porc sunt reginele balului. Doar ca aseara, la Ramada Bucharest Parc, Bucurestiul a aratat ca poate oferi, pe langa cluburi, cazinouri, fetite dulci si alte distractii de gen si o bucatarie rafinata, novatoare, ridicata pe alocuri la nivel de arta, ce mai, adevarata gastronomie. Nu e doar parerea mea, a recunoscut-o si juriul international, care a avut dificila sarcina de a alege cel mai bun bucatar dintre cei sase finalisti. Adica, in ordinea numerelor de pe tricou, ca sa il parafrazam pe maestrul in arta culinara si de ceremonii Horia Varlan, Orlando Zaharia (Noblesse), Robert George Andrei (Mesogios), Cristian Vaduva (independent), Ashlie Dias Thomas (Crowne Plaza), Georgeta Codarleanu (Intercontinental) si Mihai Ionita (Carol Parc Hotel).

N-o sa insist cu laudele, fotografiile meniurilor vor spune mai mult decat o mie de cuvinte, pot sa spun doar ca de la o asemenea competitie pleci intotdeauna cu un mare regret. Acela ca nu poti sa-ti bucuri papila gustativa cu toate creatiile care intra in concurs. Si ca incepi sa-i intelegi pe jurati, cand afirma ca uneori departajarea concurentilor e mai mult decat dificila. Cert este, ca dupa o deliberare ce a depasit o jumatate de ora, laurii au plecat spre Orlando Zaharia, un bucatar care a devenit maestru la doar 25 de ani, dupa ce a cucerit juriul prin tehnica si capacitate de inovatie. Acesta a fost urmat in preferintele juratilor de Cristian Vaduva, care a pregatit o gustare pe baza de peste (pastrav, salau si stiuca), un cotlet de berbecut umplut cu mozaic de telina si morcov si un desert “Pachetel de toamna din aluat de clatite cu mere si gutui caramelizate”, si de Ashlie Dias Thomas, care s-a prezentat cu un amuse bouche pe baza de vinete, gogonele si rosii, Rata cu varza si Orez cu lapte.

Publicitate
Oprisor

Va ofer mai jos meniul castigator, doar daca imi promiteti ca veti reusi sa va controlati glanda salivara si sa va concentrati la treburile pe care le aveti de facut:

  • File de pastrav – cu legume inabusite in abur de musetel si tarhon, servit cu sos din icre de pastrav
  • Duet de rata – Pulpa de rata confiata servita cu rosie concasse, umpluta cu fasole verde si sos de prune uscate; Piept de rata afumat servit cu varza calita si sos de galbiori
  • Crema de Zahar Ars cu budinca de mamaliga, mere si caise confiate.