Parlamentarii britanici critica “Reforma vinului” propusa de UE

Parlamentarii britanici considera ca interzicerea adaosului de zaharuri in vinurilor a creat producatorilor de vinuri din Uniunea Europeana un mare dezavantaj, favorizand astfel producatorii din Australia, Africa de Sud sau Chile.
Potrivit unui raport al reprezentantilor Camerei Lorzilor din Parlamentul Marii Britanii, citat de Decanter.com, Uniunea Europeana ar trebui sa reformuleze legislatia vitivinicola asa incat aceasta sa puna pe primul loc consumatorii si nu producatorii de vinuri, daca acestia din urma doresc sa fie competitivi cu rivalii din “Lumea Noua”. De asemenea, parlamentarii britanici au apreciat negativ planurile UE de a interzice extinderea plantatiilor de vita de vie si interzicerea adaosului de zahar in vin. Acestia au mai criticat si masurile impuse de UE privind etichetarea si clasificarea vinurilor, considerand ca acestea sunt foarte rigide si nu fac altceva decat sa dauneze industriei vitivinicole.
“Acest sistem pe pe care UE incearca sa-l implementeze nu numai ca impovareaza platitorii de taxe, dar este si foarte daunator industriei”, afirma Lord Sewel, presedintele Comisiei pentru Mediu si Agricultura din cadrul Camerei Lorzilor. Potrivit lui Sewel, producatorii din Uniunea Europeana fac in continuare vinuri extraordinare, insa multi dintre ei au pierdut contactul cu piata, cu gusturile consumatorilor, si, totodata, o mare parte din piata. “Producatorii din Lumea Noua sunt in permanenta la curent cu cererea pietei si, de cele mai multe ori, isi optimizeaza oferta pentru a satisface gusturile consumatorilor”, incheie Sewel.
Parlamentarii britanici au subliniat faptul ca o reforma vitivinicola este mai mult decat necesara in cadrul Uniunii Europene, insa aceasta trebuie reformulata.