Pasiunea “Tamari” ajunge in Romania

Valentin Ceafalau

“Tamari”, in dialectul Huarpe – dialect vorbit de populatia din regiunea argentiniana Mendoza -, inseamna “a face totul cu pasiune”. Argentinienii ne-au obisnuit de-a lungul timpului cu mai multe feluri de pasiune: pasiunea pentru dans, pasiunea pentru tara, pasiunea pentru muzica, pasiunea pentru gastronomie, pasiunea pentru viata. Toate acestea nu-si aveau rost, fara pasiunea pentru vin. Aceasta pasiune se reflecta si in stiinta si maiestria procesului de vinificare a vinurilor Tamari. In zona de unde provin – Valea Uco (regiunea Mendoza) -, soarele, solul si apa se combina cu dragostea si energia vinificatorilor pentru a da nastere unor vinuri impresionante. In plus, vinurile Tamari mai au o caraceristica aparte: sunt vinificate de catre un chilian iscusit, Sebastian Ruiz Flano, omul care a creat renumitele vinuri Misiones de Rengo. Acum aceste vinuri au ajuns si in Romania.

La inceputul acestei saptamani, Sebastian Ruiz Flano a prezentat aceste vinuri, in avanpremiera, jurnalistilor de vin din Romania. Degustarea a avut loc la la magazinul Galeria Vinexpert, fiind organizata de catre Vino Vero, importatorul acestor vinuri. Vinurile care au fost pregatite pentru piata din Romania sunt: Tamari – Toronttes 2006, Tamari – Malbec 2004 si Tamari – Malbec Reserva 2006.

Tamari – Torrontes 2006 (soi in premiera pentru piata vinului din Romania!) este unul dintr cele mai stralucite vinuri ce pot fi achizitionate de pe piata romaneasca. Proaspat, floral, cu arome ce amintesc de cele de trandafir, precum si de cele tropicale de ananas, impresioneaza prin catifelare si exotism. Gust cald, catifelat si totodata echilibrat, cu note de piersica si coaja de porocala. Textura acestui vin este una placuta, eleganta. Aromele si textura acopera atat de bine continutul alcoolic (14%!!!), incat il fac aproape insesizabil. Postgust prelung, condimentat. De baut: 2008-2010 – 82 puncte

Tamari – Malbec 2004 – celebrul soi sorginte frantuzeasca, desavarsit de argentinieni. Nasul reprezinta un amestec de tonuri de fructe rosii (cirese negre, capsune, mure). O adevarata bomba de fruct! Gust condimentat, taninos si foarte puternic alcoolizat, dar nu se ridica totusi la acelasi nivel cu mirosul. Postugustul acestui vin este condimentat cu note de fructe rosii si “tuse” metalice (cupru). De baut: 2008-2011 – 76 puncte

Tamari – Malbec Reserva 2006 – Aroma acestui vin este mult mai asezata, mai catifelata decat cea a vinului Tamari – Malbec 2004. Tonuri nazale catifelate, placute, de fructe rosii si negre, cu o completare de lemn de stejar. Tanini foarte puternici, corp si textura foarte bune, ce-l recomanda drept un vin de gastronomie. Postgust lung, lemnos si condimentat. De baut: 2008-2013 – 78 puncte

Tot in aceeasi zi, vinurile “Tamari” au fost prezentate si unora dintre cei mai buni specialisti oenologi din Romania, printre acestia numarandu-se Viorel Stoian, presedintele onorific al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), Liviu Grigorica, sef de lucrari la Catedra de Viticultura si Vinificatie din cadrul Universitatii Agronomice Bucuresti si vicepresedinte ADAR, Petre Badea, director tehnic la Institutul de Cercetari Vitivinicole din Valea Calugareasca si Catalin Paduraru, creatorul si fondatorul conceptului Vinexpert. Acestia s-au aratat impresionati de potentialul vinurilor Tamari, Viorel Stoian apreciiind ca datorita perfectiunii lor majoritatea pot fi folosite in mediul didactic ca “vinuri-scoala”.

Vinurile “Tamari” sunt importate in Romania de catre compania Vino Vero, firma infiintata la Cluj si care are ca actionar compania Match Point SRL, principalul furnizor de chibrituri de calitate de pe piata romaneasca. Din portofoliul Vino Vero mai fac parte vinurile chiliene “Misiones de Rengo” si vinurile australiene “The Hedonist”, “The Lackey” si “Kilikanoon Covenant”.