Patronatele din Turism iau apărarea Centrului Istoric

smardan-seara bunaUn proiect de Hotărâre  a Consiliului General al Municipiului Bucureşti care doreşte să reglementeze organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti este contestat de proprietarii localurilor din zonă. Principala obiecţie a acestora se referă la programul de funcţionare a teraselor sezoniere. Conform proiectului, terasele sezoniere vor putea fi amenajate doar în perioada 15 martie – 15 noiembrie, iar programul de funcţionare nu va putea depăşi ora 22, cu excepţia zonei delimitate de străzile Lipscani, IC Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei, în care terasele vor fi deschise până la ora 24 în zilele de lucru şi până la ora 01 în weekend. Protestul proprietarilor este susţinut şi de Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii, care, prin preşedintele Dan Matei Agathon, a remis presei următorul comunicat:

Publicitate
e-vinul.ro

„Închiderea teraselor la ora 22.00 va falimenta Centrul Istoric din Bucureşti, singurul obiectiv important al turismului de divertisment din Capitală. Propunerea reprezintă o întoarcere la comunism când restaurantele se închideau exact la 22.00 pentru ca duşmanii poporului să nu comploteze împotriva regimului. Turiştii, fie români, fie străini, nu sunt duşmanii Bucureştiului şi ar trebui încurajaţi să vină, să stea şi să cheltuie cât mai mult în Centrul Istoric, nu să fie izgoniţi pentru că s-a închis programul.

Abia a reuşit Centrul Istoric să devină un nume de referinţă în turismul românesc şi chiar să atragă turişti străini, că imediat s-a găsit o modalitate de a bloca activitatea de aici şi de a readuce cenuşiul şi banalul într-o zonă care atrăgea tocmai prin atmosfera de veselie a nopţilor centru vechitârzii care creează impresia că în acest loc nu se doarme niciodată. Ne vom întoarce la Bucureştiul pustiu şi întunecat în care nimeni nu va dori să iasă din casă după ora 22.00 pentru că nu are unde se duce. Şi în care turiştii nu vor mai veni pentru că marea atracţie a Centrului Istoric va deveni ceva aidoma celebrului bar de zi de odinioară.

Publicitate
IPPU

Încasările din Centrul Istoric, de circa 150 de milioane de euro anual, se vor reduce la un sfert dacă această propunere de închidere a teraselor va fi aprobată, iar multe dintre planurile de dezvoltare şi de renovare din zonă vor fi anulate. Chiriile imense nu vor mai putea fi acoperite doar din activitatea de zi, aşa încât multe dintre locaţii se vor închide. Aşa arată viitorul Centrului Istoric în perspectiva închiderii teraselor şi a limitării lor, un proiect din care va pierde toată lumea pentru ca să nu câştige nimeni nimic. Îşi imaginează cineva cum ar fi reacţionat spaniolii care au cântat toată noaptea în Centrul Istoric cu ocazia Finalei Europa League din luna mai a anului trecut dacă chelnerii i-ar fi trimis la culcare de cu seara pe motiv de închidere a teraselor?

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) solicită de aceea Primăriei Capitalei renunţarea la acest proiect de falimentare a Centrului Istoric şi la adoptarea unei atitudini de încurajare a turismului de divertisment din această zonă care şi-a dovedit deja viabilitatea nu doar pentru turiştii români, ci şi pentru cei străini.”