Patru crame spaniole si-au prezentat vinurile la Bucuresti – galerie foto

1Patru crame spaniole, din tot atatea regiuni ale regatului, dar si un producator de branzeturi si unul de carne si produse din carne – inclusiv renumitul jamon de belotta – s-au prezentat joi, 11 iulie, la Institutul Cervantes, in fata cunoscatorilor mai mult sau mai putin avizati din Bucuresti. Un eveniment organizat de societatea de promovare „Produse Spaniole in Romania”, nu foarte bine pus la punct, care a aratat insa ca tara noastra devine o piata tot mai interesanta pentru producatorii spanioli.
Vom atinge tangential produsele conexe – branzeturile El Cacheo ne-au impresionat, jamonul si paleta de la Quintin Sanchez, mai putin – si vom intra in painea noastra cea de toate zilele, ati ghicit, vinul.
Nu stim daca prezentarea a fost facuta in functie de volumele produse, cert este ca primul expozant scos la raport a fost Bodegas Fernando Castro, localizat in cea mai mare regiune viticola a Spaniei, Castilla-La Mancha, mai precis in DO Valdepenas. Cu o traditie de peste 150 de ani, Bodegas Fernando Castro produce 30 de milioane de sticle anual, peste 95% din vinuri luand calea exportului. Cu peste 15 game in portofoliu, producatorul din Santa Cruz de Mudela are avantajul unor preturi competitive, pentru ca, in Romania, pretul multora dintre vinurile sale nu ar depasi 16-17 lei pe raft.
Din centru Spaniei am mers spre nord, in Rioja, de unde a venit in fata publicului roman Bodegas del Medievo, cu toate cele trei game ale sale. Cofrade este cea dedicata vinurilor tinere, proaspete, aici intrand si un vin tip Novello, produs cu ajutorul maceratiei carbonice. Gama superioara, Medievo, cuprinde un alb (Viura) fermentat in baric, un rosu ecologic, si clasicele trei trepte de calitate pentru un Rioja – Crianza, Reserva si Gran Reserva. Cea de-a treia gama, Tuercebotas, este dedicata curiozitatilor, aici fiind inregistrare vinurile monovarietale, adica un Graciano si, mai ales, acea raritate nascuta dintr-un capriciu al naturii, Tempranillo Blanco.
Din Rioja am mers spre vest, pana in Pesquera del Duero, la Bodegas de los Rios Prieto. Vinurile, apartinand uneia dintre cele mai renumite regiuni viticole, Ribera del Duero, sunt cuprinse in doua game, Rietos si Prios Maximus, carora li se adauga si Lara, un vin de autor, care, din pacate, nu a ajuns la Bucuresti. Chiar si asa, Prios Maximus Verdejo (DO Rueda, ca, deh, Verdejo nu este un soi permis in Ribera del Duero), dar mai ales Prios Maximus Reserva ar merita sa se regaseasca prin colectiile personale.
In final, a iesit la rampa reprezentantul Bodegas Ricardo Benito, un producator din regiunea Madrid, cu peste 80 de hectare de vie in proprietate si cu foarte multe etichete in portofoliu. Soiuri internationale (Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot si Muscatel), dar si multe spaniole, inclusiv mai putin cunoscutele „albe” Malvar si Airen. Tempranillo este prezent in toate vinurile rosii, inclusiv in vinul icon, Duan (Syrah, Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon si Merlot), vin pe care n-am avut insa ocazia sa il incercam.

Publicitate
Domeniul Bogdan