Gigantul Penfolds a anunat in cadrul Vinexpo 2009 ca a inceput sa experimenteze un nou sistem de inchidere a sticlelor: dopuri de sticla sinterizate (legate prin presare si incalzire). Sistemul este complet nou, fara nici o asemanare cu Vino-Lok-ul utilizat de unele companii germane, care este „ajutat” de un inel de silicon, informeaza Decanter.
Pentru a dovedi (si a-si dovedi) ca sistemul este functional, Penfolds a aruncat in teste cateva lazi de Grange, cel mai scump si cel mai premiat vin al producatorului. „Suntem inca intr-un stadiu incipient, insa primele rezultate vor putea fi vazute in doi-trei ani”, spune vinificatorul-sef de la Penfolds, Peter Gago.
Sticla utilizata pentru dopuri trece printr-un proces de sinterizare, ceea ii confera o structura de tesatura foarte fina, capabila sa permita microoxigenarea vinului. „Daca ai putea evita defectele de dop, dopul de pluta ar ramane cea mai buna solutie din lume”, recunoaste Gago, punandu-si speranta in puterea noului dop de a imita transferul de oxigen pe care il permit dopurile traditionale.
Dopul fabricat din sticla va avea si alte avantaje: va face vizibile eventualele scurgeri, are o estetica deosebita si permite admirarea licorii dintr-un unghi ramas, pana astazi, inaccesibil.