Pepiniera de enologi

u2

Publicitate
Ravago

Turul de documentare efectuat de echipa Vinul.Ro în ianuarie, în Dealu Mare, ne-a surprins şi printr-un amănunt mai puţin sesizabil la prima vedere. Foarte mulţi dintre cei care fac vinuri în cea mai respectată regiune viticolă a ţării au învăţat meserie la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi. Ca să nu mai vorbim de faptul că în zona Moldovei – Vrancea y compris – 90 % dintre vinificatorii şi tehnologii din crame au tocit, la rândul lor, băncile amfiteatrelor şi laboratoarelor din Dealul Copoului. Restul provin, în majoritate, fie de la Chimie Alimentară – Galaţi sau Bacău, nu contează -, fie de peste Prut, dar asta e altă poveste. Dacă la această constatare statistică adăugăm şi laudele pe care toţi absolvenţii le aduc facultăţii pe care au absolvit-o, profesorilor, dotărilor din microferme, din staţia de microvinificaţie şi din laboratoare, avem, iată, suficiente motive să considerăm că includerea USAMV Iaşi pe lista obiectivelor de vizitat în turul din Moldova este pe deplin justificată.

Ceea ce am descoperit acolo nu doar că ne-a confirmat aşteptările, ci ne-a surprins mai mult decât plăcut. Nu, nu mă refer la puzderia de fete drăguţe pe care le-am văzut robotind prin laboratoarele de analize, prin staţia de microvinificaţie sau prin beciul impresionant al fermei, care îl include şi pe cel care i-a aparţinut lui Mihail Sadoveanu, care îşi avea conacul chiar vizavi de locul în care se află acum ferma Universităţii. Mă refer la dotarea laboratoarelor şi a microcramei, la pasiunea pe care o au dascălii, dar şi învăţăceii, la multitudinea de proiecte în care sunt implicaţi studenţii şi, nu în ultimul rând, la miile de vinuri care se odihnesc pe nisipul din beci. Vinuri create de generaţii întregi de enologi în formare, dar şi de dascălii lor. Şi nu numai din struguri proveniţi din ferma propriei, ci din struguri aduşi din toate colţurile Molodovei, de la Târgu Bujor până la Cotnari sau Jariştea. Prin acel beci mai ai şansa să descoperi, după îndelungi căutări, câte o Vulpe, o Bătută neagră, o Codană sau o Cruciuliţă, soiuri româneşti de care doar cei iniţiaţi au auzit.

Publicitate
IPPU

Sunt lucruri frumoase la Iaşi, dar, să fim sinceri, poate că toată această poveste nu ar fi existat fără contribuţia profesorului doctor Valeriu V Cotea, prorector al USAMV, reprezentant de seamă al României în diferite organisme internaţionale. Încă din 1998 expert OIV, profesorul Vicu Cotea a devenit, din 2001, mebru în Comitetul Ştiinţific şi Tehnic al OIV, fiind numit chiar Preşedintele Grupului de Experţi “Codul Internaţional al Practicilor Oenologice” din cadrul O.I.V. Iar din 2007 este Preşedinte al Grupului de Experţi „Specificaţii ale Produselor Enologice”. Membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, membru corespondent al Academiei Elveţiene a Vinului şi al Academiei Italiene a Viei şi Vinului, profesorul Cotea, pe lângă solidele cunoştinţe transmise studenţilor, s-a luptat din răsputeri pentru a asigura o dotare materială care să le permită învăţăceilor să afle cât mai multe dintre secretele vinului. Nu trebuie uitat că, de-a lungul anilor, a implementat programe de modernizare a laboratorului de enologie al USAMV, programe care au adus dotări de sute de mii de euro în microcramă şi în laboratoare.

Profesorul Cotea are şi un ajutor de nădejde în laboratorul de enologie. Este vorba de Cătălin Zamfir, un nume destul de cunoscut iubitorilor de vin din România, poate şi pentru că sunt destule vinuri trecute prin mâna şi expertiza lui care au ajuns pe piaţă. Cele de la Casa Olteanu sunt doar un exemplu… Doctor în Horticultură – specializarea Viticultură şi Enologie – din 2009, Cătălin este winemakerul Laboratorului de Enologie al USAMV. Cercetător ştiinţific gradul III, asistent universitar, Cătălin este omul care pune drojdiile şi enzimele în mâinile viitorilor enologi, îi învaţă pe viu cum stă treaba cu maceraţia, cu fermentaţia, alcoolică şi malolactică, cu licoarea de tiraj şi de expediţie, cu îmbutelierea, fie ea cu azot sau cu CO2. Îi învaţă să facă vin.

Mai nou, prin Laboratorul de Enologie îl găsim şi Mihai Focea, creator şi suflet al Junimii Vinului. Îşi pregăteşte suţinerea doctoratului în Enologie şi Viticultură, asta după ce, în 2015, a terminat un masterat, „Tehnologia şi controlul calităţii băuturilor”. Cu toate că are studii agricole, Mihai a activat multă vreme în industria ospitalităţii şi în vânzări, însă dragostea de vin a fost mai puternică. Nu am aflat dacă mai dă şi o mână de ajutor sau doar fură meserie de la cei doi dascăli, dar eu l-am perceput ca fiind un om al locului, ca membru al unei echipe care ne ajută pe noi să ne bucurăm de vin.

Numele cramei: Laborator de Oenologie – Aleea Mihail Sadoveanu nr 9, Iaşi, judeţul Iaşi
Instituția: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Ferma „Vasile Adamachi”
Mărci comerciale: Nu
Suprafața de viță de vie în exploatare pentru struguri de vin: 14 ha. Ferma mai deţine 3,5 ha cu vie în anul 1 şi 1,5 ha colecţie ampelografică cu peste 160 de soiuri, dintre care 60 soiuri pentru vin.
Sistem de conducere a viei: Guyot
Soiuri în plantaţie: Fetească albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Merlot, ș.a.
Capacitatea cramei: 4 vagoane.
Winemaker: CS III Cătălin Zamfir
Responsabil disciplină: Prof univ. Dr. Valeriu V. Cotea
Degustare: Primim grupuri la degustare, doar în scop educațional, fără a avea spații proprii de cazare și fără costuri implicate.
Date de contact: Ing. drd. Mihai Cristian Focea – Tel.: 0747 784 571; email: foceamihai1@gmail.com