Perle din Azuga

Frecventa medie cu care noi, romanii, consumam vinuri spumante pe parcursul unui an poate fi comparata cu cea a mersului cu avionul. Consideram ca acest tip de vin este bautura momentelor fericite, insa din cate se pare celebram in acest mod doar la cate o onomastica, nunta sau de Revelion. Pervertirea gusturilor romanilor cu tot felul de surogate cu gust de fructe a dus la o scadere mare a consumului de vinuri efervescente in Romania in ultimii ani.

Pivnitele Rhein & CIE din Azuga, proprietate a grupului Halewood Romania, se numara printre putinele locuri din Romania unde se mai produc vinuri spumante dupa metoda traditionala „champeniose”. Ridicate in 1892 de catre Wilhelm Rhein, descendentul unei familii germane, Pivnitele Rhein s-au bucurat de mare succes in perioada inceputului de secol, pana in 1945 numarandu-se printre Furnizorii Curtii Regale ale Romaniei. Astazi, aici se mai produc aproximativ 200.000 de sticle de vinuri spumante anual. Pivnitele, construite la suprafata, cu pereti dubli si ventilatie naturala, ofera unele dintre cele mai bune conditii din tara pentru producerea si invechirea vinului spumant fermentat in sticla.

Echipa Vinul.Ro a fost invitata de reprezentantii Halewood sa realizeze o analiza a gamelor de vinuri efervescente produse la Azuga. Degustarea a avut ca obiect vinurile din gamele Prahova Valley si Rhein Extra, ambele linii adresandu-se atat segmentului de retail, cat si pietei HoReCa. Vinurile din linia Prahova Valley se exprima intr-un mod direct, cu arome curate, liniare si nepretentioase, lucru evident mai ales in cazul celor cu rest de zahar rezidual mai mare, caracteristica care acopera notele amarui de drojdii si subliniaza tonurile aromate de fructe si flori. In cazul liniei Rhein Extra se simte o atentie mult mai mare atat in ceea ce priveste vinurile baza, cat si legat de modul de producere. Sunt vinuri elegante, cu o perlare abundenta si fina, cu arome complexe si cu un mare aport atat structural, cat si textural din partea drojdiilor.

PRAHOVA VALLEY BRUT

12% vol. alc.
Producator: Cramele Halewood
Nasul acestui spumant, stimulat de perlarea intensa, aminteste de aromele de coaja de paine si mar, cu unele atingeri de menta. Gustul, usor dulceag, pleaca cu un atac catifelat, cu o buna aciditate, dupa care se transforma intr-un amarui de migdale crude. Postgustul evolueaza vegetal, cu o nota mineral prafoasa.
Punctaj: 75 de puncte

PRAHOVA VALLEY SEC

12% vol. alc.
Producator: Cramele Halewood
Arome mai delicate, de intensitate medie, cu note discrete de flori albe si drojdii. Zaharul rezidual il echilibreaza destul de bine si acopera notele amarui de drojdii, evidentiind nuantele de cirese albe, piersica si para. Perlatia sa este mai firava.
Punctaj: 73 de puncte

PRAHOVA VALLEY DEMISEC

12,5% vol. alc.
Producator: Cramele Halewood
Zaharul rezidual dominant isi pune amprenta asupra evolutiei acestui spumant. Nuante aromatice medii, de flori albe, coaja de portocala si drojdii. Perlarea este densa, dar se pierde destul de repede, si cu toate acestea influenteaza textura vinului, scotand in fata aciditatea. Finalul aduce note de miere, nuca si dulceata de gutui.
Punctaj: 72 de puncte

RHEIN EXTRA BRUT ROSE

12% vol. alc.
Producator: Cramele Halewood
Aromele de dulceata de capsune, ardei rosu, nuci si grapefruit din nas se reflecta si in gustul placut si catifelat. Senzatia amaruie de drojdii este imbracata de notele de fructe confiate, lucru ce contribuie la evolutia liniara a vinului. Intens, plin si placut.
Punctaj: 81 de puncte

RHEIN EXTRA SEC

12,5% vol. alc.
Producator: Cramele Halewood
Are un plus de prezenta, de farmec datorita zaharului rezidual, care ii da o tenta prietenoasa si incadreaza drojdiile, chiar si in partea finala a gustului. Aromele placute si intense trimit catre spectrul vegetal, cu o usoara atingere de miere. Gustul pleaca dulceag, cu piersica, miere si mar, pe final avand un plus de citrice si musetel. Un vin catifelat si echilibrat, cu o perlatie constanta.
Punctaj: 82 de puncte

RHEIN EXTRA BRUT IMPERIAL

12,5% vol. alc.
Producator: Cramele Halewood
Perlaj fin si persistent si arome elegante, fine, care pleaca la primul nas catre drojdii elegante, dupa care lasa loc unor nuante de gutui si citrice. Gustul este un complex de senzatii, de la migdale si coaja de lamaie, pana la talpa de paine si sparanghel. Aciditatea este foarte bine integrata si finalul intens.
Punctaj: 80 de puncte