Potentialul vitivinicol al Romaniei devine din ce in ce mai atractiv pentru investitorii straini, acest lucru fiind demonstrat de aparitia pe aceasta piata a tot mai multor companii cu capital strain. O analiza sumara a evolutiei investitiilor straine in vinul romanesc indica faptul ca in istoria postdecembrista a acestui sector plasarile de capital au fost efectuate in cel putin doua transe. Prima, desfasurata la mijlocul anilor ’90, a reprezentat prin nou-aparutii producatori de vinuri o adevarata revolutie a vinului romanesc. Cel de-al doilea val de investitii straine pare ca a inceput undeva pe la mijlocul anilor 2000, rezultatele acestor operatiuni capatand forme precise abia in ultima perioada. In aceasta ultima transa se inscrie si cel mai nou producator de vinuri din Banat, Vigna SRL.
Cu toate ca a fost infiintata in 2002, compania Vinga SRL, nu si-a prezentat portofoliul publicului consumator din Romania pana acum, lansarea oficiala a primelor vinuri (recolta 2009) fiind organizata in cadrul editiei din aprilie 2011 a targului international de vinuri Vinitaly, desfasurat in Verona, Italia.
Aflata in localitatea Petrovaselo, din judetul Timis, la aproximativ 30 de kilometri NE de Timisoara, Vigna SRL este proprietatea familiei italiene Dal Tio, lider mondial in industria producatorilor de esspresoare de cafea. Potrivit Arianei Negru, director de marketing al companiei Vigna SRL, noul producator detine in patrimoniu o suprafata totala de 175 de hectare, dintre care, pana in prezent pe doar 42 dintre acestea au fost infiintate plantatii de vita de vie. Programul de plantari al companiei a inceput in 2005, cand au fost plantate noua hectare de Merlot, continuand apoi in 2007, cu 11 ha de Pinot Noir si Cabernet Sauvignon, in 2008, cand au fost plantate 7 ha de Chardonnay si in 2009, an in care au fost plantate 15 hectare de Riesling si Pinot Noir. Referitor la programul de plantari, Ariana Negru sustine ca acesta va continua si in perioada urmatoare, deoarece “intentionam sa ajungem la o suprafata totala plantata de 75 de hectare. Pana in acest moment, compania a plantat numai soiuri internationale, insa de anul acesta ne vom concentra si asupra soiurilor autohtone”. Conform estimarilor efectuate de reprezentantii Vigna, cand se va ajunge la suprafata plantata de 75 de hectare, compania va produce maximum 250.000 de sticle pe an, din care doar 25 de procente vor fi comercializate pe piata interna, restul urmand a fi destinate pietei externe.
VINURI DESTINATE HORECA
Pana acum partea de vinificatie a fost efectuata in Italia, la crama Winecircus, din regiunea Montalcino, Toscana, crama ce apartine grupului de consultanti ai noului producator de vinuri. In 2007, proprietarii companiei au aprobat proiectul unei crame moderne de aproape 4.000 de metri patrati in localitatea Petrovaselo, constructia acesteia incepand la inceputul anului 2010. “Inaugurarea noii crame va avea loc odata cu inceperea recoltei 2011. Locul cramei nu a fost ales la intamplare, decizia stabilirii companiei la Petrovaselo fiind influentata de proprietatile solului si de conditiile optime pentru dezvoltarea plantatiilor, dar si de peisajul pitoresc din zona”, mai afirma Ariana Negru, subliniind ca acum capacitatea cramei este de 3.000 hl, urmand ca pe viitor aceasta sa se dubleze.
Primele vinuri scoase sub brandul “Petro Vaselo” – trimitere catre numele localitatii, atestata documentar in 1477 – sunt Pinot Noir Otarnita 2009 si Ovas 2009, un cupaj de Merlot si Cabernet Sauvignon, vinuri maturate timp de 10 luni in baricuri de stejar. Dupa cum ne-a precizat Ariana Negru, portofoliul companiei va fi impartit in trei segmente, toate adresandu-se segmentului HoReCa. In gama entry-level, vor intra trei produse (un cupaj de Riesling Italian si Chardonnay, unul de Cabernet Sauvignon si Merlot si un spumant din Pinot Noir), cu preturi cuprinse intre 6 si 8 euro fara TVA, pret de crama, iar in cea “middle high level”, vinurile Ovas, Otarnita si un Chardonnay, cu preturi cuprinse intre 10 si 15 euro fara TVA. In gama “top level”, Vigna va introduce o Feteasca neagra, o Feteasca Alba si un vin spumant vinificat dupa metoda Champenoise, preturile pentru aceasta gama variind intre 20 si 30 de euro fara TVA, pret de crama. (In numerele viitoare vom reveni cu mai multe detalii despre compania Vigna, precum si cu notele de degustare ale vinurilor Petro Vaselo.)
Ovas 2009 a luat medalia de aur la concursul organizat la VinVest 2011