Philip Cox, Cramele Recas: „2011, una dintre cele mai bune recolte din Banat”

In 2011 Cramele Recas a reusit o performanta rar intalnita la producatorii din Romania, reusind sa vanda integral stocurile pentru anumite marci, pana la sfarsitul lunii octombrie. Acest lucru s-a datorat atat politicii de marketing a producatorului banatean, dar mai ales calitatii produselor scoase pe piata. Cum recolta lui 2011 in Banat pare sa promita la fel de mult ca cele din 2009 si 2010, este posibil ca si in 2012 Cramele Recas sa se loveasca de aceeasi “problema”. Asigurarile despre nivelul calitativ al proaspat incheiatei recolte au venit de la Philip Cox, unul dintre actionarii Cramelor Recas, care, intr-un interviu acordat revistei Vinul.Ro, anunta si noutatile de pe segmentul premium.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Sunteti multumiti de nivelul calitativ al anului vitivinicol 2011?
Da, a fost unul dintre anii foarte buni in Recas. Bun pentru calitate, dar nu foarte bun pentru cantitate.

Cum a decurs 2011 din punct de vedere climatic?
A fost o primavara si un inceput de vara cu vreme mai rece decat de obicei. Luna iulie a fost una extrem de ploioasa, urmata de un august exagerat de cald, cu conditii caniculare. Vremea a fost perfecta pe toata perioada campaniei de recoltare, care a inceput pe 2 septembrie si s-a terminat in 23 octombrie. Perioada septembrie – octombrie a fost combinatie de zile calde si nopti reci, lucru care a incurajat o coacere perfecta a strugurilor, cu o acumulare mare de zahar, arome si gust foarte concentrate.

Publicitate
VinLaMunte

Care sunt soiurile de la care aveti mari asteptari anul acesta?
Soiurile de la care avem cele mai mari asteptari sunt Chardonnay, care are aroma si o profunzime a gustului foarte pronuntata si Feteasca Neagra, care este extrem de echilibrat si fin, chiar daca alcoolul este relativ mare, aproape de 15%. Insa, cea mai mare surpriza va fi Cabernet Sauvignon, exceptional pe toate gamele Recas.

Pentru anul viitor, pregatiti noi surprize in portofoliu?
Spre finalul 2011 vom introduce o gama noua in segmentul medium (13-15 lei, pret de raft), care, in timp, va inlocui cele doua game actuale de pe acest palier de pret. In 2012 vom face niste schimbari pe gama Cocos in ceea ce priveste brandul si vom extinde gama cu un Pinot Noir, un Muscat si probabil un Sauvignon Blanc baricat.

Care dintre vinurile noi pot reprezenta pariul dumneavoastra pentru anul viitor?
Vinurile rosii au avut un salt spectaculos comparativ cu 2010, si chiar cu 2009. Sunt cele mai bune din ultimii 7-8 ani, asa ca as merge pe Cabernet Sauvignon La Putere, Feteasca Neagra – in toate variantele si pe Sole Chardonnay, care va fi unul special anul aceasta.

Ne puteti da mai multe detalii despre recoltele noi ale vinurilor Cuvee Uberland si Solo Quinta?
Pentru Solo Quinta am folosit mai mult Chardonnay decat in alti ani, datorita o calitatii deosebite a acestuia, si am redus Muscatul. Efectul este unul foarte elegant. Ca de obicei, am schimbat vinul rosu vinificat in alb, care pentru anul asta este Syrah, soi ce da o nota calda structurii vinului. Cupajul este 80 % Chardonnay, 12 % Sauvignon blanc, 4 % Muscat, 2 % Feteasca Regala si usor peste 2 % Syrah.

Din Cuvee Uberland am facut ceva mai mult, pentru a compensa faptul ca in 2010 nu am facut deloc. Va fi un cupaj de 60% Cabernet Sauvignon si 40 % Merlot. In curand, se va pune la baric pentru circa 12-14 luni. Anul acesta am ales doua tipuri de baric de top din Franta, pe baza unor studii in anii anteriori, cu ajutorul carora am identificat pana si furnizorii de lemn din padurile din Franta, care se potrivesc cel mai bine cu acest vin. Vinul o sa fie mai robust si structurat decat cel din 2009, foarte elegant, concentrat, cu un continut alcoolic pe care il estimam aproape de 15%.