Piept de rata in arome de Ginger

piept-de-rata-cu-orez-basmati-prune-de-california-si-usturoi-confiat-si-trufe-negre3La numai 26 de ani, Gabriel Nechifor, cheful restaurantului Ginger se poate lauda ca a cunoscut cele mai ascunse taine ale rafinamentului gastronomic, avand sansa sa invete meserie de la specialisti instruiti in Franta, tara elegantei si a bunului gust.

A descoperit bucataria franceza la restaurantul La Bastille si de atunci i-a ramas fidel. De ceva timp, a venit la restaurantul Ginger deoarece aici putea sa-si etaleze in voie talentul si pasiunea sa pentru bucatarie. Este tare dezamagit de restaurantele in care miroase numai a mici pe gratar sau a ciorba de burta, dar stie ca si noi incepem sa descoperim incet, dar sigur, si o alta fata a bucatariei. Preparatul propus de Gabriel Nechifor, “Piept de rata cu orez basmati, prune de California, usturoi confiat si trufe negre”, reprezinta o combinatie eleganta de arome si texturi, un fel de mancare foarte usor de preparat, care cere atentie in asociere cu vinurile.

INGREDIENTE PENTRU O PORTIE:

230 g piept de rata, 120 g orez basmati, 200 ml supa de pui, 30 g usturoi confiat, 30 g morcov, 15 g ardei gras, 10 g ceapa, 10 g capere, doua trufe negre, 10 g unt, cateva prune de California uscate, putin cimbru proaspat, sare si piper mozaic,

MOD DE PREPARARE

Asezonati pieptul de rata cu sare si piper, apoi crestati-i putin pielea. Presarati cimbrul. Turnati putin ulei intro tigaie si asezati pieptul de rata cu pielea in jos. Lasati-l cateva minute la foc mic, pana ce pielea se rumeneste pe jumatate. Apoi intoarceti pieptul de rata pe partea cealalta si lasati-l la rumenit timp de sase minute. In ultimele doua minute, radeti trufa neagra si acoperiti totul cu un capac pentru a se crea o infuzie. Fierbeti 200 ml supa de pui si asezonati- o cu sare si piper mozaic. Adaugati orezul basmati si lasati-l sa fiarba in supa. Separat, topiti untul intr-o tigaie si adaugati morcovul, ardeiul gras, ceapa si caperele. Cand orezul a absorbit toata cantitatea de supa de pui, adaugati legumele sotate si amestecati usor astfel incat sa se pastreze bobul de orez intreg. Montati orezul pe o farfurie, asezati langa el pieptul de rata si puneti alaturi cateva feliute de trufa neagra. Turnati putina dulceata de usturoi confiat. Puneti alaturi si cateva prune de California,uscate. Pentru decor, puteti folosi o crenguta de cimbru proaspat.

STIATI CA?

  • Usturoiul confiat se poate folosi atat la preparatele cu legume, cat si la cele care contin carne sau chiar la retetele de paine. Iata si o modalitate de confiere a usturoiul. Luati o capatana de usturoi si separati cateii. Intr-o cratita puneti ulei cat sa acopere cateii de usturoi si adaugati condimente. Puteti folosi boia, rozmarin, cimbru, fulgi de migdale sau orice alt condiment care va place. Lasati totul la foc mic in jur de 20-30 de minute. Dupa ce s-a racit, puneti uleiul, usturoiul si condimentele intr-un borcan. Daca aroma condimentelor e prea puternica puteti pune in borcan doar usturoiul in ulei.
  • piperul mozaic reprezinta un amestec din diversele tipuri de piper: negru, alb, verde, portocaliu. Culorile acestui condiment sunt date in mare parte de stadiul de maturitate al boabelor. De exemplu, piperul necopt are culoarea verde. Cand se pune la uscat, la soare acesta devine galben- portocaliu. Cu cat sta mai mult al soare cu atat isi schimba si culoarea. Ultimul grad de maturitate este indicat de culoarea neagra.
  • Prunele de California sunt de fapt prune uscate. Americanii au culturi intregi de prune pe care le usuca si le mananca pe post de snacksuri cu sare.
  • Orezul basmati poate fi recunoscut foarte usor datorita boabelor sale lungi. In indiana basmati inseamna parfumat. Intr-adevar, orezul basmati are o aroma mai puternica decat celelalte varietati de orez.