Marcile Pietroasa incalca Legea Vinului

de Valentin Ceafalau 

Publicitate
Domeniul Bogdan

In urma aparitiei materialului „Vinuri nerecomandate!!!”, in care erau prezentate cateva exemple de etichetare neconforma, am primit la redactie un drept la replica remis de catre Bachus SA – Pietroasa, semnat de catre Dan Profiriu, PR manager. Potrivit comunicatului dat de catre aceasta companie, materialul prezentat pe www.vinul.ro informeaza eronat consumatorii, in replica, reprezentantii Bachus SA contraargumentand punctual pentru „a ajunge la adevar” afirmatiile facute in material.

Ca sa nu fim acuzati ca nu respectam dreptul la replica, vom publica partial dreptul la replica a celor de la Bachus. De asemenea, ne-am permis sa cerem parerea specialistilor legat de afirmatiile celor de la Bachus SA – Pietroasa. Astfel, i-am contactat pe Cornel Dicu, directorul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV) din cadrul Ministerului Agriculturii si pe Dan Axente, director Oficiului National al denumirilor de Origine (ONDOV) si Nicolae Balaci, Sef Serviciu Viticultura si Vinificatie, din cadrul ONDOV, pentru a-si exprima punctele de vedere.

Publicitate
IPPU

 

Comunicat Bachus SA

„Mentionati ca vinurile Tamaios de Pietroasa si Busuioc de Pietroasa nu au autorizatie de comercializare din partea ONDOV

ONDOV (Oficiul National al Denumirilor de Origine) asa cum il arata si numele, acorda autorizatii de comercializare numai pentru vinuri cu Denumire de Origine (DOC). Aceste vinuri sunt „sortimente de vin superior” VS care nu sunt purtatoare de denumire de origine.

Replica ISCTV

„La acest punct, Bachus SA are dreptate. ONDOV elibereaza certificate de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor de calitate cu denumire de origine, nu pentru vinurile de calitate superioara.”

 

Comunicat Bachus SA

„Spuneti ca Tamaios de Pietroasa si Busuioc de Pietroasa sunt „soiuri inventate” de firma Bachus. Nu trebuie facuta confuzie. Ele nu sunt soiuri, ci sortimente de vin superior VS. Rezultate prin cupajarea de soiuri asa cum rezulta si din contraeticheta de pe spatele sticlei.”

Replica ISCTV

„Inregistrarea ca marci a unor termeni ca Tamaios sau Busuioc de Pietroasa, creaza confuzii, induc in eroare consumatorul, incalcand prevederile art. 36, alin (3) din Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a piete vitivinicole nr 244/2002 si ale art. 83 din HG nr 1134/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a piete vitivinicole nr 244/2002 .

Atat Busuioc, cat si Tamaios urmat de Pietroasa, aduc atingere denumirii de origine Pietroasa, cat si soiurilor Busuioaca de Bohotin si Tamaioasa romaneasca, soiuri traditionale, autohtone, de mare valoare, cultivate in aceasta zona din care se obtin vinuri de calitate cu denumire de origine controlata.

Consideram ca marcile Tamaios si Busuioc au fost admise la inregistrare de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci prin ignorarea prevederilor Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr 244/2002, dar si cu o tratare superficiala a Legii nr 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice.

 

Comunicat Bachus SA

„Afirmati ca firma Bachus SA foloseste denumirea de origine «Dealu Mare». Ne pare rau ca trebuie sa aflati de la noi ca Dealu Mare nu este o denumire de origine si doar o „indicatie geografica”, precum Dealurile Istrita sau Dealurile Buzaului ….. indicatii corespunzatoare vinurilor VS”

Replica ISCTV

„Conform prevederilor ordinului ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 732/2005 privind aprobarea Listei denumirilor de origine controlata (DOC) pentru vinurile linistite, admise in Romania, a Listei indicatiilor geografice pentru vinuri linistite admise pentru utilizare in Romania, Anexa nr 1, pct 17 si 18, DEALU MARE si PIETROASA, sunt denumiri de origine. Avand in vedere prevederile aceluiasi act normativ, Anexa nr 3, pct III, vinurile de calitate superioara, produse in aceasta zona, trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta indicatie geografica DEALURILE MUNTENIEI.”

Replica ONDOV

„SC Bachus SA face confuzie in sensul de a considera „Dealu Mare”, care este o denumire de origine controlata (conform O.M. nr. 732/10.08.2005), acelasi lucru cu o indicatie geografica respectiv „Dealurile Munteniei” in care ar trebui sa se regaseasca si vinurile (VS) produse si comercializate de societatea respectiva.

Totodata, mentionam ca indicatiile geografice sub care societatea comercializeaza vinurile VS si mentionate in materialul respectiv („Dealurile Istrita” sau „Dealurile Buzaului”) nu se mai regasesc in O.M. nr. 732/10.08.2005.”

N.red.: pentru a demonstra afirmatiile reprezentantilor ISCTV si ONDOV, prezentam Decizia Ministerului Agriculturii privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine controlată „DEALU MARE ” – clic pentru download – fisier PDF.

 

Comunicat Bachus SA

„Declarati ca firma Bachus SA nu are autorizatie sa comercializeze aceste vinuri. Nu este necesara autorizatia din partea ONDOV pentru comercializarea vinurilor VS. Si este bine sa retineti ca „Busuioc de Pietroasa si Tamaios de Pietroasa” sunt marci autorizate si inregistrate la OSIM. Suntem siguri ca acest organism a facut inscrierea in deplina legalitate. Admitand prin absurd, ca valabile toate afirmatiile facute de Dvs. ar reiesi ca vinul nu intruneste conditiile de comercializare din punct de vedere al legalitatii datelor inscrise pe eticheta.”

Replica ONDOV

„Folosirea denumirii de Pietroasa pe eticheta principala (denumire ce se regaseste la nr. 18 pe Lista denumirilor de origine controlata din Regiunea viticola a Dealurilor Munteniei si Olteniei – conform O.M. 732) poate fi considerata ca nu respecta in cunostinta de cauza reglementarile prevazute de H.G. 1134/04.11.2002 (respectiv sectiunea 4: „Ambalarea si etichetarea”- art. 77(4). Marca de comercializare pe care o foloseste SC Bachus SA (poate fi comercializata cu conditia ca ea sa nu creeze confuzii cu denumirea de origine controlata, cu indicatia de provenienta geografica sau cu denumirea soiului ce poate fi atribuita soiului respectiv.

Articolul 83 al aceleiasi legi precizeaza ca inscrierea pe etichete a oricarei indicatii, insemn sau ilustratii susceptibile de a creea confuzii asupra originii sau naturii produsului este interzisa.

In concluzie, tinem sa precizam ca am ales o astfel de prezentare a dreptului la replica a celor de la Bachus SA tocmai pentru ca respectam blazonul Connaisseur si persoanele carora ne adresam: consumatorii.

One thought on “Marcile Pietroasa incalca Legea Vinului

Comments are closed.