Pinot Noir, modest in exprimare

vin-rosu-femeieSoiul Pinot Noir a starnit multe pasiuni de-a lungul timpului, criticii de vin de pe alte meleaguri intrecandu- se in ai aduce omagii si a-i acorda apelative care mai de care mai extravagante. Renumitul critic Jancis Robinson l-a numit „obraznica progenitura a vitei de vie”, unii i-au conferit titlul de „cel mai romantic si cel mai sexy soi nobil”, si tot asa, pana cand s-a ajuns la sintagma „Daca Dumnezeu a creat Cabernet Sauvignon, atunci diavolul a faurit Pinot Noir”.

Publicitate
Casa Timis

Nu stiu care a fost procentul de interventie a fortelor metafizice in procesul de productie, insa un lucru este sigur: vinurile Pinot Noir de pe rafturile mioritice sunt rezultatul creatiei muritorilor.

Cele 15 vinuri Pinot Noir degustate in orb de editorii Vinul.Ro nu au reusit sa stranga o medie a punctajelor mai mare de 70 de puncte (pragul vinurilor peste medie), media degustarii fiind 68,4 puncte. Vinurile au fost cumparate directe de pe rafturile magazinelor de retail, cu preturi cuprinse intre 9,3 si 35,9 lei. Vinul care a smuls cele mai multe puncte redactorilor Vinul.Ro a fost si cel mai scump din aceasta degustare, La Cetate 2007 primind 81 de puncte (un vin expresiv, rotund si delicat, cu arome foarte placute de coacaze negre, cirese, vanilie si condiment).

Publicitate

Vinul de pe locul secund, Prahova Valley Reserve 2008, nu a reusit sa treaca pragul celor 80 de puncte, insa a fost punctat cu 78 de puncte pentru echilibrul componentelor si plusul de personalitate conferit de taninii bine integrati. In categoria „vinurilor peste media, cu atentie la pret” (70-79,9 puncte) au fost incadrate si vinurile Wine Princess 2006 (76 de puncte), V-Legends of Transylvania 2008, Domeniul Coroanei Segarcea 2008 (ambele notate cu 74 de puncte) si Prahova Valley Special Reserve 2007 (71 de puncte).

Aceste vinuri au evoluat destul de bine, dar au fost usor depunctate pentru unele note nearmonioase. Dintre celelalte vinuri degustate nici unul nu a reusit sa treaca pragul de 70 de puncte. Acestea au fost sanctionate pentru dezechilibru aromatic, pentru inconstanta a linie gustative, pentru lipsa personalitatii, dar mai ales pentru notele reductive, vulgare. In unele cazuri, vinurile prezentau arome de refermentare, ceea ce trage un semnal de alarma mai ales in privinta conditiilor de pastrare a acestora.

Potrivit statisticilor, consumatorii romani se dau in vant dupa vinurile Pinot Noir cu cantitate mai mare de zahar rezidual. Cu toate acestea, aceasta degustare a aratat faptul ca vinurile Pinot Noir vinificate sec se exprima mult mai bine, decat cele cu rest de zahar, de cele mai multe ori aceasta caracteristica fiind folosita drept camuflare pentru unele defecte.

PROFIL DE SOI PINOT NOIR

pinot-noirORIGINI: unul dintre cele mai vechi soiuri, atestat documentar in anul 1345, asociat in general cu regiunea Cote D’Or, Burgogne, Franta

PRODUCTIE MEDIE LA HECTAR: 6-6,5 tone/ha

CANTITATE DE ZAHAR ACUMULAT: 180-190 g/l

TARIE ALCOOLICA: 11,5-14 % vol. alc.

CULOARE: rosu-caramiziu placut, mai subtire

AROMA: fructe rosii coapte, stafide, fan, tutun, piele, piper

GUST: tanini usori, cirese, prune, capsuni, condimente

POTENTIAL DE MATURARE: pana la 15 ani

PINOT NOIR, LA CETATE 2007

IG Dealurile Olteniei

14% vol. alc., sec

Producator: Carl Reh Winery

Expresiv, cu arome foarte placute de coacaze negre, cirese, vanilie si condiment ce se exprima in forta. Gustul este rotund si delicat, iar finalul intens mentine aceeasi linie aromatica. Restul de zahar il face destul de atractiv, insa sufera usor la capitolul tipicitate.

Pret: 35,9lei

81 de puncte

la-cetate-pinot-noir-2007-tfz-300_mg_6978

PINOT NOIR, PRAHOVA VALLEY RESERVE 2008

DOC-CMD Dealu Mare

13% vol. alc., sec

Producator: Cramele Hallewood

Timpul petrecut in sticla si lemnul ii dau un plus de personalitate, contribuind la echilibrul componentelor. Arome de visine, vanilie si brusture, imblanzite de niste senzatii dulci. Final dominat de notele de brusture si condiment, cu usoara senzatie astringent-amaruie.

Pret: 12,9 lei

78 de puncte

prahova-valley-reserve-pinot-noir-2008-cramele-halewood-tfz-300_mg_6935

PINOT NOIR, WINE PRINCESS 2006

DOC-CMD Minis

13% vol. alc., sec

Producator: Wine Princess

Agreabil, cu note aromatice de fructe rosii, tomate uscate, lemn si menta. Atacul este moderat, iar evolutia gustativa este caracterizata de o usoara senzatie de acru, care domina notele de cirese, cutie de lemn si piele.

Pret: 30,9 lei

76 de puncte

wine-princess-pinot-noir-2006-tfz-300_mg_6958

PINOT NOIR, DOMENIUL COROANEI SEGARCEA 2008

DOC-CMD Segarcea

13% vol. alc., sec

Producator: Domeniul Coroanei Segarcea

Culoare rosu-intens, stralucitoare si arome placute de drojdii si fragute, cu unele iutiri de condiment. Gustativ este mai subtire, dar nu neplacut, cu tanini catifelati, bine integrati. Parcurs aromatic bun, natural, cu un final de gem de visine, vanilie si piper.

Pret: 25,29 lei

74 de puncte

domeniul-coroanei-segarcea-pinot-noir-2008-tfz-300_mg_6963

PINOT NOIR, V-LEGENDS OF TRANSYLVANIA 2008

IG Viile Timisului

13,5% vol. alc., sec

Producator: Cramele Recas

Evolutia gustativa usor inconstanta si aromele dominate de taninii verzi sunt punctele mai slabe ale acestui vin. Cu toate acestea, are potential de invechire, aromele sale amintind de visine amarui, cirese, brusture si lemn, tonuri ce se reflecta perfect si in postgust.

Pret: 11,9 lei

74 de puncte

v-the-legend-of-transylvania-pinot-noir-2008-tfz-300_mg_6943

PINOT NOIR, PRAHOVA VALLEY SPECIAL RESERVE 2007

IG Dealurile Munteniei

13% vol. alc., demisec

Producator: Cramele Halewood

Aromele elegante, de cutie de lemn si drojdii din nas sunt dezechilibrate de niste note iuti. Un vin comercial, cu un atac dominat de senzatii dulci si parcurs usor astringent. Postgustul mediu aduce note amarui de sambure de mar, piper si cirese.

Pret: 16,4 lei

71 de puncte

prahova-valley-special-reserve-pinot-noir-2007-tfz-300_mg_6946

PINOT NOIR, BLACK PEAK 2007

DOC Vanju Mare

14,5% vol. alc., sec

Producator: Vinterra

Nas inexpresiv, cu note sulfuroase, care ascund niste tonuri de fructe confiate. Este dezechilibrat, reusind sa fie in acelasi timp astringent si subtire. Gustul este usor frizant, dand semne de refermentare.

Pret: 21,7 lei

69 de puncte

black-peak-pinot-noir-vanju-mare-2007-tfz-300_mg_6983

PINOT NOIR, VINUL CAVALERULUI 2007

IG Dealurile Munteniei

11,5% vol. alc., sec

Producator: SERVE

Un vin pe care il poti recunoaste foarte usor intr-o degustare in orb, si asta din cauza aromelor dezagreabile de hidrogen sulfurat din nas. Gustativ sta mai bine, este rotund, vinos, etaland niste atingeri de cireasa si un final usor amarui.

Pret: 19,6 lei

68 de puncte

vinul-cavalerului-pinot-noir-_mg_0068-tfz-300-dpi

PINOT NOIR, BECIUL DOMNESC 2006

IG Dealurile Vrancei

11,5% vol. alc., demisec

Producator: Vincon Vrancea

Culoarea acestui vin vireaza spre caramiziu.

Un Pinot Noir nu foarte elegant cu arome inexpresive, usor reductive, cu tente de ierburi aromate. Gustul este subtire, cu aciditate ridicata si la fel de inexpresiv precum mirosul, ultima parte gustativa evidentiind o nota dulceaga de cirese. Taninii uscati incarca gingiile.

Pret: 14 lei

67 de puncte

pinot-noir-beciul-domnesc

PINOT NOIR, PREMIAT RESERVA 2007

Dealu Mare

12% vol. alc.

Producator: Cramele Halewood

Un vin subtire, dezechilibrat de aromele reductive, combinate cu tonurile de lemn vechi. In atac este dulce, cu aceleasi note reductive din nas. Tanini aproape inexistenti si aciditate ridicata. Finalul usor acru lasa note de magiun de prune si cirese necoapte.

Pret: 9,3 lei

64 de puncte

premiat-reserva-pinot-noir-cramele-halewood-2007-tfz-300_mg_6940

PINOT NOIR, PREMIAT 2005

IG Dealurile Vrancei

11,5% vol. alc., demisec

Producator: Vincon Vrancea

Inexpresiv, atipic si iute. Senzatiile dulci de cirese din gust acopera niste tonuri mai neplacute, de mucegai. Vinul are o osatura anemica, in acelasi timp fiind dezechilibrat de aciditatea foarte ridicata. Finalul usor amarui, de visine negre

Pret: 14 lei

63 de puncte

premiat-vrancea-region-vincon-pinot-noir-2005-tfz-300_mg_6932

PINOT NOIR, CRAMELE HALEWOOD

IG Dealurile Munteniei

13% vol. alc., demidulce

Producator: Cramele Halewood

Arome dulci, atipice, cu atingeri de volatila. Este o licoare dulce, fara personalitate, fara corp, fara alcool, cu aciditate foarte slaba. Final usor amarui.

Pret: 12,7 lei

61 de puncte

prahova-valley-special-reserve-2007-cramele-halewood-tfz-300_mg_6994

PINOT NOIR, PIETROASA VOX POPULI

11% vol. alc., sec

Producator: Bachus SA

Inexpresiv, ierbos (cimbru uscat) si prafos, cu arome dominante de rosii. Gustul este subtire, aproape apos, fara sustinere, cu un final amarui si salciu, amintind de gustul merelor batute.

Pret: 12,5 lei

60 de puncte

pietroasa-pinot-noir-vox-populi-tfz-300_mg_6970

PINOT NOIR, VAL DUNA 2008

IG Dealurile Olteniei

13% vol. alc., demidulce

Producator: Carl Reh Winery

Un vin cu arome dezagreabile, dulci, reductive si atipice. Gustul foarte dulce, aproape mieros, incearca prin senzatiile dulci sa acopere unele tonuri neplacute, dar pe final devine gretos.

Pret: 12,5 lei

60 de puncte

valduna-crama-oprisor-pinot-noir-2008-tfz-300_mg_6964

PINOT NOIR, AMPHORA 2007

DOC-CMD Murfatlar

demidulce

Producator: Fruvimed Medgidia

Tonuri aromatice neplacute, iuti-acide, in care poti recunoaste niste cirese amarui si ierburi uscate. Este tot din categoria licorilor dulci, fara sustinere gustativa. Pe final se fac simtiti vag taninii, dar si niste tonuri de cirese.

Pret: 13,3 lei

60 de puncte

murfatlar-amphora-pinot-noir-tfz-300_mg_6948