PNVV acuza importurile de proasta calitate si lipsa controlului pe piata

“Semnalele inregistrate in ultima vreme pe piata vitivinicola au aratat ca acest sistem se prabuseste daca statul nu intervine, mai ales prin actul de control”, a declarat la inceputul acestei saptamani Ovidiu Georghe, directorul Patronatului National al Viei si Vinului.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Potrivit reprezentantilor PNVV, pe piata se simte o dubla presiune, cauzata – pe de o parte – de prezenta vinurilor de import de slaba calitate la un pret foarte mic, iar pe de alta parte de concurenta neloiala a producatorilor autohtoni.

“Masurile sunt ineficiente, iar singurul mod de a lupta impotriva falsurilor de pe piata vitivinicola este ca toate institutiile abilitate sa-si stabileasca obiective comune”, a precizat Ovidiu Gheorghe.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Anul trecut, productia de vin a inregistrat un deficit. Deoarece consumul s-a pastrat la cote constante, foarte multe societati au importat vin vrac pentru a acoperi acest deficit. Principalele furnizoare au fost Spania, Portugalia si Republica Moldova, insa o buna parte din aceste vinuri a fost de o calitate indoielnica si nu respectau legislatia romaneasca si cea a Uniunii Europene. O mare problema au reprezentat-o vinurile din Republica Moldova facute din hibrizi, care erau destinate pietei rusesti, insa au ajuns in Romania dupa ce Moscova a incetat importul de vin moldovenesc.

“Daca autoritatile vamale ar controla mai atent aceste transporturi, atunci s-ar putea preveni acest flagel. Insa cum de multe ori nu este posibil acest lucru, vinul acesta intra in Romania si traseul pe care-l urmeaza este aproape imposibil de depistat”, a mai precizat Gheorghe.

Un alt fapt acuzat de producatorii romani de vinuri reuniti in Patronatul National al Viei si Vinului este concurenta neloiala provenita dinspre producatorii de falsuri, care scot pe piata bauturi la preturi foarte mici.

In ultimul an, in urma controalelor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului au fost scoase de la vanzare sute de mii de hectolitri de vin falsificat.

“ANPC nu poate retrage autorizatiile de functionare ale acestor producatori. ANPC controleaza produsul numai la consumator. Numai Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol poate retrage autorizatiile de fuctionare, insa aceasta institutie este ineficienta si lipsita de transparenta”, a incheiat directorul PNVV, precizand ca de cele mai multe ori cei care falsifica vin nu pot fi pedepsiti deorarece ISCTV are atributii limitate si nu poate finaliza actul de control.