PNVV: IWCB 2011 nu a respectat regulamentele OIV

Proaspat incheiatul Concurs International de Vinuri (IWCB) organizat la Bucuresti in perioada 26-28 mai este contestat de catre o parte dintre organizatiile din industria vinului de la noi, cea mai importanta voce apartinand Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).

Publicitate
IWCB

Patronatul National al Viei si Vinului este organizatorul celor sase editii anterioare ale Concursului International de Vinuri, incepand din 2003 pana in 2009, cu o pauza in 2005. Aceste editii s-au bucurat de patronajul Organizatiei Internationale a Vinului (OIV), deoarece au intrunit toate conditiile si au respectat regulamentele privind organizarea de competitii internationale ale acestui for”, a declarat Ovidiu Gheorghe, director general al PNVV.

Potrivit lui Gheorghe, la inceputul anului 2011, reprezentantii PNVV au demarat demersurile pentru organizarea competitiei internationale la Bucuresti sub patronajul OIV. Intre timp, Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV) a propus ca, impreuna cu PNVV, in organizarea concursului sa fie implicata si Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV). Dar, potrivit directorului general al PNVV, reprezentantii acestei institutii nu au agreat propunerea: „Nu am primit nici din partea ONVPV si nici din partea ONIV o oferta clara privind implicarea acestora in organizarea concursului”. „Din acel moment, cele doua organizatii s-au substituit atat organizatorului oficial al concursului, Patronatul Viei si Vinului, dar si responsabilului concursului, prof. dr. univ. Valeriu Cotea, angajand in organizare diverse persoane fizice si juridice”, specifica Ovidiu Gheorghe. Nemultumirile PNVV au plecat si de la faptul ca in promovarea concursului nu au fost prezentati explicit noii organizatori si responsabili ai IWCB 2011, lucru care a determinat PNVV sa ceara un punct de vedere si din partea Ministerului Agriculturii.

Publicitate
IWCB

Concursul international de vinuri de anul acesta s-a desfasurat sub patronajul OIV, dar fara ca PNVV, cel care a solicitat initial acest patronaj, sa se numere printre organizatori: „Conform standardelor OIV, orice schimbare a organizatorului presupune pierderea acestei egide, iar noul organizator este obligat sa ceara monitorizarea OIV privind acordarea patronajului”, afirma Gheorghe, adaugand ca la IWCB 2011 a participat un reprezentant OIV, dar nu pentru a monitoriza competitia in privinta acordarii egidei OIV.

Conform articolului 2.4 din Rezolutia OIV „Concours 332b/2009” – detalii despre acordarea patronajului OIV competitiilor de vinuri si bauturi spirtoase de origine vitivinicola, in momentul in care o competitie de vinuri este preluata de catre un nou organizator, aceasta pierde patronajul OIV si trebuie sa treaca printr-o etapa de monitorizare OIV pentru acordarea acestei aprobari inca o data.

Prin faptul ca ONVPV si-a atribuit rolul de organizator si coordonator al Concursului International de Vinuri de la Bucuresti, nerespectand standardele OIV, riscam ca Romania sa fie scoasa de pe lista tarilor carora li se acorda aceasta calitate, a afirmat Ovidiu Gheorghe.

O alta inadvertenta sesizata de reprezentantii PNVV este aceea ca organizatorii editiei din 2011 a IWCB l-au confundat pe reprezentantul OIV, cu fiul sau. „Inaintea concursului, ONVPV a trimis scrisori de promovare prin care sustinea ca la editia de anul acesta va participa Reiner Wittkowski, fostul presedinte al OIV, pe cand, de fapt, la concurs a participat ca reprezentant OIV fiul sau, in varsta de 24 de ani. Este o dovada de lipsa de profesionalism, pentru ca nu au verificat expertiza observatorului OIV”, a incheiat Ovidiu Gheorghe.

In momentul publicarii acestui material, nu am avut pozitia oficiala a ONVPV-ului, sau a celorlalte parti implicate in organizare. Vom reveni cu amanunte.

LATER EDIT: Iata si pozitia ONVPV: Concursul International 2011 a avut patronajul OIV

3 thoughts on “PNVV: IWCB 2011 nu a respectat regulamentele OIV

  1. Naspa, a ramas PNVV fara cascaval din concurs! Sa vezi ce ne facem de bacanie acum in fata OIV. Dar oare e de mirare, cand industria vinului e condusa, cum e condusa? Tari sunt podgorenii si mandre le sunt budanele din PNVV, ONIV sau ONVPV etc, ca sa parafrazam o frantura de vers omagial de dinainte de 1989. Sunt curios cum va evolua situatia, cred ca io sa fie o combinatie intre divortul lui Pepe de Zavoranca si custodia fetitei Columbenilor. Pacat ca nu exista si o publicatie de tipul Can-Can si pt vin.

  2. Mare necaz pe capul PNVV… Au ramas fara jucarica… De fapt, e un nou episod din razboiul dintre patronii de la Murfatlar si cei de la Jidvei. Oricum, apropos de credibilitate, PNVV mai bine s-ar numi Patronatul BFL, ca de acolo isi trag banutii. Si, tot visavis de credibilitate: inainte sa il bage iar in fata pe Valeriu Cotea, Ov. Gheorghe mai bine ar da detalii despre episodul penibil cand l-a determinat pe prof Cotea jr. sa semneze hartia prin care a certificat ca se poate adauga apa exogena in vin in proportii uriase de peste 20%. Sigur ca se poate… Cand bautura pretinsa vin se numeste babanu si cand recompensa vine de la Mufatlar, patronul din umbra al PNVV. Hai ca ti se face scarba de atat fatarnicie. Pacat, ca avem si vinuri minunate si de ele nu prea se vorbeste.

  3. Pt buda(na) autohtona
    Draga buda(na), mare adevar ai grait. Dar, nimeni nu are curajul sa spuna oficial, ceva. E de toata boasca (nu am vrut sa folosesc cuvantul consacrat) ce se intampla. Ce ma mira pe mine, e ca mici producatori, cu vinuri premium, nu isi fac o asociatie de tipul „Asociatia Producatorilor Independenti”, cum exista in Franta sau Italia, care sa nu aiba nimic in comun cu „fetele din iarba”, „babanii” sau „fetestile negre demidulci”. Atunci sa vezi probleme pe capul ONIV, PNVV, ca nu mai au masa de manevra si ei intre ei o sa-si scoata ochii. Oricum, niciuna dintre organizatiile mai sus amintite, nu fac nimic pentru producatorii care le sunt simpli membri cotizanti, iar toate actiunile lor, sau in proportie de peste 90%, sunt directionate in beneficiul celor care conduc respectivele organizatii.
    Si la final, asi putea zice, ca daca asi fi un producator de vin roman, onest si cu vinuri de calitate nu asi accepta sa fiu coleg de asociatie cu toti babanii, fetele din iarba si beciurile domnesti care infesteaza majoritatea restaurantelor si teraselor.

Comments are closed.