Avincis este cea mai frumoasă cramă din România. O propoziţie adevărată şi falsă deopotrivă. Adevărată, pentru că, da, crama de pe Domeniul Vila Dobruşa este o realizare arhitectonică deosebită, cu a cărei imagine putem defila prin lume fără teama că ne facem de ruşine. Propoziţia este şi falsă, nu pentru că ar exprima vreun neadevăr, ci prin omisiune. Pentru că Avincis nu e doar o cramă. Avincis e un summum de idei, trăiri, este familie, este istorie, este perspectivă. Este, după cum le place proprietarilor să spună, „tradiţie şi modernitate”.
Cristiana şi Valeriu Stoica nu au ştiut că vor păşi în lumea vinului nici măcar după ce au reintrat în posesia domeniului, ce aparţinuse odinioară familiei Cristianei Stoica. Străbunica ei, Maria Râmniceanu, şi soţul acesteia, Iancu, au cumpărat conacul şi viile din jur în anul 1927. La 70 de ani de la această dată, domeniul reintra în posesia familiei. Conacul, un exemplu de arhitectură neoromânească, era în paragină, viile, la fel. Restaurarea conacului nu era, pe atunci, o prioritate, ce să mai vorbim despre refacerea viei. Au trecut ani până când familia Stoica a decis că e momentul să redea locului gloria de odinioară şi mai mult decât atât. Pentru că de la această idee s-a născut conceptul Avincis, nu de la dorinţa de a realiza o afacere. „Când primeşti ceea ce a fost al tău vrei, în primul rând, să-i redai identitatea, apoi, pe măsura trecerii timpului, să încerci să consolidezi ceea ce ai făcut. Şi ca imagine, şi ca identitate”, afirmă Valeriu Stoica, rememorând începutul redefinirii Domeniului Vila Dobruşa. „Avincis este un proiect de familie, un proiect pe care l-am vrut integrat de la început. Multă lumea ne-a sfătuit să o luăm pe bucăţi, să refacem întâi conacul, să construim o cramă modesta, din panouri, să refacem treptat şi via. Însă nu asta ne doream. Am vrut un proiect în care componentele enologică, peisagistică, arhitecturală şi culturală să se susţină una pe cealaltă. Să se definească şi să ne definească”, adaugă Cristiana Irinel Stoica. Ca o adevărată familie, cei doi se completază perfect. Şi ambii sunt de acord că Drăgăşaniul are ceva aparte, o energie specială, care face ca lucrurile să ţi se pară mai uşoare şi mai frumoase. Deşi realizarea proiectului Avincis nu a fost deloc floare la ureche. Nici măcar pentru arhitectul Alexandru Beldiman, care a înţeles dorinţa familiei şi chiar a depăşit aşteptările. După ani de investiţii, financiare dar şi, în primul rând, sufleteşti, în 2011 Avincis se dezvăluia în toată splendoare celor care au venit la inaugurare. Avea tot ce îi trebuie. Arhitectura neoromânească a conacului şi-a redobândit strălucirea, viile erau îngrijite ca şi peluza din faţa cramei depre care susţin şi acum că trebuie văzută la faţa locului. Poate şi pentru că e greu de descris…
Familia Avincis nu înseamnă, însă, numai familia Stoica. Care, în curând, se va mări, pentru că fiica lui Valeriu şi a Cristianei, Andreea, va naşte la sfârşitul lui mai un băieţel. Cu alte cuvinte, Ghislain Moritz, enologul de la Avincis, va trebui să se gândească la un nou Cuvee, după deja cunoscutul Andrei, care poartă numele primului nepot. Poate chiar la doua Cuvee-uri. Pentru că şi Ghislain a devenit, cu câteva luni în urmă, tată. Soţia sa, Angela, l-a adus pe lume pe Mathis, micuţul columbiano-franco-român (şi oltean!) fiind deja văzut de Valeriu Stoica drept un potenţial şi demn urmaş al tatălui său în Crama Avincis. Glumă, premoniţie sau poate doar o afirmaţie bazată pe faptul că Ghislain face parte din familia Avincis. Şi el, şi soţia lui Angela Prado, care a fost primită cu bucurie în familie atunci când Ghislain a anunţat, uşor timid, că se însoară. Până şi povestea sosirii lui Ghislain şi a Angelei la Avincis are ceva aparte…
Ghislain a trimis oferta sa de lucru în 2009, în perioada când soţii Stoica erau în căutare de enolog. Aveau nevoie de cineva tânăr, dar experimentat şi pasionat. Impresionaţi de CV-ul tânărului francez, care trecuse pe la Domaines Devillard, Domaine des Perdrix, Domaine du Chateau de Chamirey şi Domaine de la Ferte, Valeriu şi Cristiana i-au propus să se întâlnească. Nu ştiau, însă, când se va realiza întâlnirea, pentru că ei se pregăteau să plece în Portugalia, în vacanţă. Numai că, în 2009, şi Ghislain ajunsese în Douro Superior, pentru o specializare alături de Rita Ferreira Marques, unul dintre „copiii minune” ai enologiei portugheze. Întâlnirea s-a produs în Lisabona, în Praxa de Comercio, iar familia Stoica a fost încântată de tânărul cu tunsoare rebelă care venise la întâlnire în pantaloni scurţi. Le-a plăcut determinarea lui, modul în care vedea el vinificaţia. L-au invitat pe loc să vină la Drăgăşani, să vadă despre ce este vorba, iar el a acceptat. Tot pe loc. Ghislain a ajuns la Dobruşa într-o zi superbă de toamnă. Poate că şi frumuseţea acelei zile a avut o influenţă, pentru că, după o scurtă vizită în vie şi în cramă, „Ghiluş”, cum îl alintă doamna Stoica, a spus atât: „Categoric vin!”. Iar din 7 aprile 2010, Ghislain Moritz este enologul Cramei Avincis. Numai că, înainte de a ajunge în Drăgăşani, Ghislain a cunoscut-o pe Angela Prado, o frumoasă columbiancă rămasă în Franţa după un Masterat în Finanţe Internaţionale, efectuat la Şcoala de Comerţ din Rennes. Prin mai 2011, cu puţin înainte ca familia Stoica să anunţe data în care urma să se organizeze petrecerea de inaugurare a cramei, Ghislain, între timp logodit cu Angela, a anunţat că pe 18 iunie urmează să aibă căsătoria în Franţa. Până la urmă, Ghislain şi Angela au devenit unul dintre puţinele cupluri care s-au căsătorit o dată, dar au petrecut de trei ori, pentru că au avut parte de nunţi şi în Franţa, şi în România, şi în Columbia. Oricum, important este că, din 2011, şi Angela a intrat în familia Avincis, fiind responsabilă cu marketingul. Între timp a mai făcut un Master, la Dijon, în Comerţul Internaţional al vinului şi spirtoaselor… Sigur, acum este în concediu post-natal, dar la începutul anului viitor va reveni în forţă. Până atunci îşi vede de rolul de mamă, pe care trebuie să şi-l afirme zilnic în faţa lui Hebe, o căţea rottweiler care se înfiinţează lângă Mathis ori de câte ori aude un gângurit al micuţului.
Avincis Winery
Strada Valea Caselor nr. 1A – Drăgăşani 245700, Jud. Vâlcea
Numele firmei: Avincis Vinuri SRL
Mărci comerciale: Avincis, Domnul de Rouă, Vila Dobrușa
Suprafață de viță de vie în exploatare: 40 Ha
Soluri: preponderent argilos, cu vene de calcar pe diferite zone şi mai nisipos spre părtile de jos a pantei către Olt
Altitudinea medie a plantaţiei: 350-400 m
Orientarea rândurilor: expunere majoritar estică pentru soiurile albe si sud-vestică pentru soiurile negre. Excepţie face Pinot Noir, cu expoziţie nordică.
Sistem de conducere: Guyot Poulsard
Soiuri: Albe – Sauvignonasse, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească regală, Tămâioasă Românească, Pinot Gris, Crâmpoşie Selecţionată; Roșii – Negru de Drăgăşani, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot
Capacitatea cramei: totală – 200.000 litri
Winemaker: Ghislain Moritz
Director general: Gheorghe Lixandru
Degustări: Da – Grupuri de până la 50 de persoane, degustări de 3 sau 5 vinuri.
Capacitatea de cazare: 14 camere duble. Persoană de contact: Mihaela Corendea, tel: 0722332867
Date de contact: tel (+4)0751 199 415
e-mail avincis.vinuri@avincis.ro
web www.avincis.ro