Precizări importante despre rezultatele, scopurile și invitații VINARIUM. De la organizatorul Cătălin Păduraru

Editia I a VINARIUM – inițiativă de selecție a 100 de mari vinuri românești pentru 100 de ani de la Marea Unire – a fost dedicată comunicării valorii vinurilor românești către publicul autohton și străin, prin selectarea unui corp de 100 de „mari vinuri românești pentru 100 de ani de România Mare”. Astfel ia naștere prima selecție de vinuri românești reprezentative, iar prin implicarea în procesul de selecție a unor reprezentanți ai elitei naționale din diferite domenii (academic, business, artistic, diplomatic, sportiv) sunt atrași noi viitori ambasadori ai vinului românesc, care îl vor promova în țară și în străinătate.

La o săptămână după încheierea primei runde de evaluări pentru selectarea a “100 de mari vinuri românești pentru 100 de ani de România Mare – VINARIUM”, ca urmare a unui lung șir de întrebări primite de la mulți interesați cu privire la rezultatele “judecății”, i-am cerut clarificări organizatorului principal, Cătălin Păduraru.

Acesta, împreună cu singurul Master of Wine de origine română, Ana Sapungiu, și cu publisherul singurei reviste de profil care apare încă în România, Cezar Ioan, au asigurat ghidarea evaluatorilor invitați să cunoască și să propună cele mai reprezentative vinuri românești (detalii despre componența comisiei de evaluare găsiți mai jos în acest articol).

S-a stabilit care sunt vinurile selectate pentru colecția reprezentativă VINARIUM?

Vinul.Ro: Cătălin, pe scurt – ce este, în fond VINARIUM?

Cătălin Păduraru: Știu că este greu să abandonăm ideea unui concurs, a unei competiții. VINARIUM își propune să facă un act de comunicare. Sigur, în cele 100 de vinuri de top sau premium, cum vrem să le spunem (deși poate că ar fi bine să hotărâm cu toții cum să le spunem), trebuie să avem grijă să nu se strecoare vinuri nereprezentative. Asta e tot. Şi o facem într-un ritm care ţine seama de neajunsurile identificate în competiţiile clasice (practica de la VINARIUM ne va ajuta să îmbunătăţim, de pildă, IWCB). 

Am împărțit responsabilitatea cu Ana Sapungiu, MW, și Cezar Ioan, și, împreună, suntem extrem de atenți la oameni care au dovedit că știu ce e un sistem axiologic, care știu să se raporteze la metodă (unii fiind creatori de…). Oameni care stăpânesc cifrele sau clasificările estetice, oameni care înțeleg mesajele universale, care pot privi retrospectiv în egală măsură cochetând cu “viitorologia”. A propos, știați că, undeva în lumea asta, există un Minister al Viitorului? Am menționat acest lucru doar pentru a mai diminua teama inhibatorie față de tot ce este nou. VINARIUM pare de anticipație – dar, cu siguranță, culege datele de astăzi pentru întâlnirea cu viitorul.

Va urma încă o tură de evaluări și apoi o altă muncă importantă – scrierea materialului de promovare a “selecției reprezentative de vinuri românești”

Vinul.Ro: Cătălin, am notat că e foarte important ca lumea să înțeleagă că scopurile VINARIUM nu sunt legate de stabilirea vreunei ierarhii în cadrul “celor 100” care formează selecția, ci de (re)cunoașterea valorii vinurilor românești de către elitele reale (și folosim termenul în cunoștință de cauză), de impunerea ei în conștiința publică – și nu mă mai refer doar la “cele 100”, ci la valoarea vinului românesc în general. Dar lumea mă întreabă despre rezultate, trebuie să fac pe avocatul diavolului aici…

Cătălin Păduraru: Practic, lista celor 100 (material de promovoare, după cum spuneam!) nu poate fi gata până când nu sunt evaluate toate vinurile propuse de către producători. O a doua etapă se va desfășura, cel mai probabil, peste aproximativ trei săptămâni, noi fiind dependenți și de programul MW, dar și de al celorlalți care ne sunt alături. Noi vom fi primii care ne vom bucura de definitivarea acestei “liste” – pentru că după acest moment începe o muncă editorială importantă, cea pentru realizarea suportului de promovare.

Cine au fost primii invitați ai VINARIUM la cunoașterea și evaluarea vinurilor reprezentative românești la Centenarul Marii Uniri?

Vinul.Ro: Cătălin, vorbeai de cei care sunt alături de VINARIUM. Cine au fost oamenii – din afara vinului, dar din elita veritabilă a societății – invitați la prima etapă de evaluare și de cunoaștere a vinului românesc și a problematicii lui specifice și să propună includerea lor pe lista reprezentativă?

Cătălin Păduraru: Vreau să fixez încă de acum că lista de mai jos este una ordonată alfabetic, dar – mai important – că ea nu este finală: vom invita la următoarea etapă și alți oameni care și-au demonstrat, în timp, calitățile deosebite în domeniile lor de activitate. Pentru că, așa cum am mai spus, unul dintre scopurile VINARIUM este să facă vinul românesc cunoscut către astfel de oameni, iar cea mai bună cale este prin degustări și discuții serioase, care vizează atât calitatea intrinsecă a produselor, cât și cadrul mai larg al realităților vinului.

Și încă o precizare: așa cum nu este o listă finală, ea nu este nici închisă: așteptăm cu bucurie și alte propuneri de oameni remarcabili și, în măsura posibilităților, ne va face plăcere să-i avem alături de demersul nostru de promovare.

Așadar, iată cine au fost primii invitați ai VINARIUM din afara lumii vinului:

Cezar Paul-Bădescu – scriitor, jurnalist, realizator TV, scenarist (Ana, mon amour);
Radu Bozocea – expert proprietate intelectuală, partener Weizmann Ariana & Partners;
Adrian Buga – istoric de artă, critic, scriitor;
Adrian Cioroianu – istoric, profesor universitar, realizator TV, fost Ministru al Afacerilor Externe, actual Ambasador al României pe lângă UNESCO;
Bogdan Diaconu – manager financiar, MBA finanţe, specializat în domeniul construcţiilor şi dezvoltării imobiliare;
Dan Gherguț – cadru universitar, membru al Asociației Statisticienilor din România și al Institutului Internațional de Statistică;
Ioan T. Morar – poet, prozator, diplomat, realizator de emisiuni radio şi TV. În 2017, a fost întronizat ca Paharnic al Papei în ordinul Echansonnerie des Papes din Chateauneuf du Pape.
Alexandru Mironov – scriitor, jurnalist, realizator emisiuni TV de ştiinţă şi anticipaţie, fost Ministru al Tineretului;
Mirela Nemțanu – CEO HOSPICE Casa Speranţei, instituţie care a asistat peste 22.000 de pacienţi în cei 26 de ani de existenţă;
Adrian Păduraru – actor, iniţiator şi coordonator programe educaţionale, realizator TV;
Sorin Repanovici – expert în siguranţă nucleară în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare și coordonator Atlantykron.
Mircea Vasilescu – scriitor, profesor universitar, jurnalist, predă cursuri despre mass-media, politici culturale, marketing cultural, presă culturală. A condus, în calitate de redactor șef al revistei Dilema între 1998 și 2015.