Premiantii Concursului International de Vinuri – Bucuresti, 2008

Cea de-a V-a editie a Concursului International de Vinuri Bucuresti, manifestare desfasurata sub patronajul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, si-a desemnat la sfarsitul saptamanii trecute castigatorii. Potrivit organizatorilor, Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV), Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR) si Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV), anul acesta in concurs s-au inscris 47 de producatori si comercianti de vinuri din Romania si din alte 11 de state (Africa de Sud, Australia, Bulgaria, Chile, Germania, Grecia, Italia, Moldova, Noua Zeelanda, Spania si Uruguay). Acestia au propus spre degustare 250 de probe, 52 dintre acestea fiind vinuri straine.

Publicitate
IPPU

In conformitate cu regulile OIV, numarul medaliilor oferite trebuie sa fie egal 30% din numarul total de probe intrate in jurizare, la editia de anul acesta a concursului fiind acordate 75 de medalii, dintre care 39 de aur si 36 de argint. Vinurile producatorilor romani au obtinut 51 de medalii (68%), lucru ce poate confirma, potrivit lui Ovidiu Gheorghe, director general PNVV, “cresterea constanta a calitatii din ultimii ani a vinurilor noastre si anul excelent de recolta 2007, atat in Romania, cat si pe plan international”.

Vinurile din Romania au primit 27 de medalii de aur si 24 de medalii de argint, producatorul cu cele mai multe distinctii fiind Cotnari SA, cu 9 medalii de aur si 6 medalii de argint. Acesta este urmat intr-un top al medaliilor de catre Domeniile Viticole Tohani (4 medalii de aur), Vincon cu 2 medalii de aur si una de argint, Murfatlar Romania cu 3 medalii (2 de aur, una de argint), Jidvei 2 medalii (una de aur si una de argint), Domeniile Dealu Mare Urlati – 2 medalii de aur si Agricola Stirbey ale carui vinuri au primit 3 medalii de argint. In comparatie cu anii anteriori cand majoritatea medaliilor plecau catre “colosii” sectorului vitivinicol din Romania, la editita de anul acesta au fost premiate si vinurile micilor producatori precum Agricola Stirbey, Domeniile Dealu Mare Urlati, Oenotera, Tenuta Odobesti sau Vitis Hincesti.

Publicitate
Velvet

Probele straine sosite la CIV 2008 au reprezentat 21% din totalul probelor din concurs. Dintre cele 52 de vinuri straine prezente in degustare, 24 au fost medaliate, vinurile din Chile fiind foarte apreciate de juriul degustator (8 medalii de aur si argint). Au mai primit medalii de aur si argint vinuri din Germania (6 medalii), Rep. Moldova (3), Uruguay (2), Grecia (2 medalii), Italia, Noua Zeelanda si Australia (cate o medalie de aur fiecare).

Incepand cu acest an a fost inaugurata o categorie distincta, “vinurile de vinoteca”, categorie ce a cuprins vinurile mai vechi de anul 2000. Pentru aceasta categorie speciala de jurizare au fost inscrise 15 probe, acordandu-se 5 medalii.

Juriul concursului a fost alcatuit din personalitati recunoscute pe plan national si international din Austria, Belgia, Canada, Franta, Germania, Marea Britanie, Moldova, Ungaria si Romania. De asemenea, concursul a fost atent supervizat de catre reprezentantul OIV, Peter Sarkany, acesta aratandu-se foarte multumit de modul de organizare a competitiei.

Concursul International de Vinuri de la Bucuresti este un reper semnificativ pentru comerciantii de vinuri romani, dar si pentru cei straini care sunt sau intentioneaza sa patrunda pe piata Romaniei.