Premiera la Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2013

premiile-de-excelenta-485x288Cea de-a cincea editie a concursului de vinuri Premiile de Excelenta Vinul.Ro se va desfasura anul acesta in Bucuresti, in perioada 12-15 noiembrie. Daca anul trecut competitia a fost organizata in podgoria Dragasani, cu sprijinul Asociatiei Producatorilor din aceasta regiune, in 2013 competitia se intoarce in orasul care a gazduit primele trei editii.

Publicitate
Vinarte

Inca de la prima editie, competitia a avut ca obiective principale promovarea excelentei si evaluarea profesionista si cat mai obiectiva a ofertei de vinuri de pe piata romaneasca. Anul acesta, comisiile de jurizare vor fi formate din degustatori romani, somelieri, bloggeri de profil si manageri de magazine specializate si restaurante. Comisiile de degustatori vor fi ghidate in evaluari de catre un specialist strain, care va ocupa functia de presedinte de juriu.

In premiera, concursul Premiile de Excelenta Vinul.Ro va fi impartit in trei sectiuni distincte: una pentru vinuri non-retail, (etichete distribuite doar in Hoteluri, Restaurante, Cafenele sau firme de Catering si inregistrate in concurs de catre producatori, distribuitori sau importatorii de vinuri, contra unei taxe de inscriere), o sectiune in care participa vinurile achizitionate de catre organizatori direct de pe rafturile magazinelor si o sectiune pentru vinurile neimbuteliate inca, dar disponibile exclusiv catre restaurante si magazine specializate. In aceasta a treia sectiune a competitiei, juratii vor evolua probe de tanc (imbuteliate in sticle de 0,75 si etichetate de mana cu toate informatiile de identificare posibile – soiuri, tarie alcoolica, lot, marimea lotului, date de identificare a lotului), vinuri care inca nu au fost imbuteliate si care nu au, inca, un traseu comercial clar stabilit. La cea de-a cincea editie a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro, producatorii, importatorii sau distribuitorii de vinuri din Romania au posibilitatea sa inscrie in concurs probe care nu exista in marele retail, imbuteliate sau nu, contra unei taxe de participare de 60 de euro / proba.

Publicitate
IWCB

Degustari dupa standarde internationale

Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2012 - DragasaniIdentitatea vinurilor analizate in cadrul concursului in cele doua sectiuni, retail si non-retail, va fi secreta pana la calcularea punctajelor finale. Probele ce vor intrat in concurs vor fi clasificate in serii, in functie de urmatoarele criterii: paliere de pret, categorie (vin linistit/vin spumant), culoare, soi si rest de zahar. Degustarile pentru toate seriile se realizeaza in orb, garantandu- se un anonimat total al probelor, singurele indicii prezentate juratilor fiind anul de recolta si categoria de pret. Vinurile degustate sunt evaluate urmarindu-se fisa de degustare Vinul.Ro, inspirata dupa modelul sugerat de Organizatia Internationala Vitivinicola. Comparativ cu fisa agreata de OIV, fisa de degustare Vinul.Ro este modificata asa incat ponderea aspectului vizual sa fie de 0% din nota finala, si nu de 15%, punctele luate fiind distribuite celorlalte criterii de analiza (olfactiv, gustativ si impresie generala). Serviciul vinurilor va fi asigurat de catre somelierii din Organizatia Somelierilor din Romania 2011.

Punctajele finale pentru fiecare proba vor fi realizate prin eliminarea extremelor (nota cea mai mica si nota cea mai mare dintre cele acordate de catre membrii comisiei de jurizare) si prin efectuarea mediei aritmetice a notelor ramase. Vinurile cu punctaj intre 84 si 86,9 vor primi medalii de Argint, cele cu punctaje intre 87 si 92,4 puncte, medalii de Aur, iar vinurile ale caror punctaje vor depasi 92,5 puncte vor fi distinse cu Mari medalii de aur.

Castigatorii celei de-a cincea editii a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro vor fi anuntati in cadrul unui eveniment de gala, iar rezultatele vor fi publicate in revista si pe site-ul Vinul.Ro, dar si intr-o brosura, tiparita intr-un tiraj de masa, astfel incat lista excelentei sa fie accesibila unui numar cat mai mare de posibili revanzatori sau consumatori.

PARTICIPAREA IN SECTIUNILE NON-RETAIL SI VINURI NEIMBUTELIATE

Producatorii dornici sa afle detalii sau sa inscrie vinuri sunt bineveniti (si incurajati) sa ne contacteze la numerele de telefon ale redactiei sau la adresa vali@vinul.ro (persoana de contact Valentin Ceafalau). Taxa de participare pentru aceste sectiuni ale Premiilor de Excelenta Vinul.Ro este de 60 euro / proba + TVA. Din fiecare proba, producatorii vor trimite cate 3 exemplare. Probele trebuie sa ajunga in posesia organizatorilor pana cel mai tarziu la data de 5 noiembrie 2013. Plata taxei de participare trebuie facuta pana pe data de 5 noiembrie in contul:

SC CEZAR CONNAISSEUR SRL

STR. INTRAREA ALBINARI, NR. 5, ET.1, AP.3, SECTOR 2, BUCUREsTI

RO 15016781 • J40/11634/2002

CONT IBAN: RO33 FNNB 0001 0259 1818 RO01

BANCA: CREDIT EUROPE BANK, SMB

ADRESA DE CORESPONDENTA (CONTRACTE, FACTURI, ALTE COMUNICARI):

STR. MAXIM GORKI NR. 2A, SECTOR 2, BUCURESTI – IN ATENTIA

DNEI DORA TODEA.